wo. 24 mrt 2021

Als het van de Europese Commissie afhangt, mag de overname van GrandVision door EssilorLuxotttica doorgaan. Beide partijen moeten het nu enkel nog eens worden (voor de rechtbank), maar de Europese goedkeuring neemt volgens KBC Securities-analist Alan Vandenberghe een belangrijk deel van de onzekerheid rond het dossier weg. De door Europa opgelegde afslanking van het netwerk werd van bij de start ongetwijfeld al voorzien, waardoor die geen basis zouden mogen vormen voor een herziening van de voorwaarden.
Historiek overnamedeal
In de zomer van 2019 kreeg GrandVision te horen dat EssilorLuxottica het 76,7%-belang van eigenaar HAL wou overnemen voor 28 euro per aandeel. Met de overname staat de creatie van een volledig geïntegreerde speler in de steigers (brillen + glazen + verdeelnetwerk). Het bod impliceerde een premie van 33% op de toenmalige slotkoers. Een deal was van in het begin onzeker, want er moest aan een pak voorwaarden worden voldaan.
Goedkeuring onder voorwaarden
Ondertussen werd tegemoetgekomen aan de eisen van Europa en de Europese Commissie gaf vandaag de toestemming voor de overname van GrandVision door EssilorLuxottica, met onmiddellijke ingang.
De fusiegroep moet daarvoor wel in totaal 351 winkels in België, Nederland en Italië van de hand doen.
- In ons land zal de GrandOptical-keten (35 winkels) worden verkocht zonder de merknaam.
- In Italië zal de gefuseerde entiteit naar verwachting 174 winkels afstoten, waarvan 72 winkels van "GrandVision by".
- In Nederland wordt de Eye Wish-keten (142 winkels) verkocht.
- In Chili en Turkije moet nog goedkeuring voor de deal worden verkregen.
Juridische strijd nog niet beslecht
Maar naast de verwachte tegenwind van de regelgever, stak Covid-19 extra stokken in de wielen. Kandidaat-overnemer EssilorLuxottica bleef naar eigen zeggen echter in het ongewisse over de maatregelen die GrandVision nam om de coronapandemie te bestrijden en zocht verhaal bij de Nederlandse justitie om alsnog inzage in de data te krijgen.
GrandVision en meerderheidsaandeelhouder HAL argumenteerden op hun beurt dat het om commerciële informatie gaat die vooral gevoelig ligt als de deal niet zou doorgaan. Dat leek vorige maand volgens EssilorLuxottica alvast aan een zijden draadje te hangen. Beide partijen stonden toen opnieuw tegenover elkaar voor een Amsterdamse rechtbank. EssilorLuxottica is van mening dat de aanpak van GrandVision in strijd was met de overeenkomst en de groep het recht kan geven om af te stappen van de deal. Volgende maand wordt een uitspraak verwacht.
KBC Securities over de goedkeuring van de overname
Volgens analist Alan Vandenberghe is het groen licht van Europa een belangrijke stap in de richting van de definitieve afronding van de deal. De goedkeuring in Chili en Turkije zou daarbij geen groot probleem mogen zijn. Zodra het volledige antitrustproces is afgerond, zal de herziening van alle voorwaarden van de handels- en ondersteuningsovereenkomst worden getoetst om tot de definitieve deal te komen. De door Europa opgelegde maatregelen zullen ongeveer 180 miljoen euro omzet kosten of 4,5% van de geconsolideerde omzet (pre-Covid) en dat is niet substantieel genoeg om de overeenkomst te wijzigen.
KBC Securities gaat ervan uit dat in de oorspronkelijke overeenkomst al rekening werd gehouden met beperkende voorwaarden. De uiteindelijke sluiting van de overeenkomst is echter ook nog steeds afhankelijk van de beslissingen met betrekking tot de lopende rechtszaken. Het juridische getouwtrek van EssilorLuxottica lijkt er echter op te wijzen dat de groep aanstuurt op een herziening van de voorwaarden.
Gezien de prestaties van GrandVision en de evolutie van de aandelenkoersen van sectorgenoten is analist Alan Vandenberghe echter van mening dat daar maar weinig basis voor is. KBC Securities heeft voor de aandelen van GrandVision een “Kopen”-advies met een koersdoel van 28 euro.