do. 27 jul 2023
9:12

Volkswagen verlaagt licht vooruitzichten voor leveringen
- Volkswagen zal zich concentreren op het verbeteren van de nettokasstroom in de tweede jaarhelft naarmate de logistieke problemen afnemen. De Duitse autofabrikant verlaagde wel licht zijn vooruitzichten voor leveringen in 2023. De autofabrikant streeft nog steeds naar een nettokasstroom over het hele jaar van 6 miljard tot 8 miljard euro en heeft maatregelen genomen om de onderkant van deze marge te halen, nadat het voor de eerste jaarhelft een bescheiden 2,5 miljard euro rapporteerde. Volkswagen verwacht nu voor het hele jaar leveringen tussen de 9 miljoen en 9,5 miljoenvoertuigen, in plaats van de ongeveer 9,5 miljoen die eerder werden vooropgesteld. Het bedrijf wijt het aan de onzekere economische situatie.
Nestlé overtreft verwachtingen voor organische omzet
- Nestlé heeft haar vooruitzichten voor de organische omzet over het hele jaar verbeterd en rapporteerde een beter dan verwachte organische omzet over de eerste jaarhelft dankzij prijsverhogingen om de hogere inkoopkosten het hoofd te bieden. De autonome omzet steeg met 8,7%, waarmee de gemiddelde analistenschatting van 8,1% groei werd overtroffen. De reële interne groei - of verkoopvolumes - daalde met 0,8%, terwijl een daling van 0,6% werd verwacht.
Renault boekt recordcijfers
- De Franse autofabrikant Renault rapporteerde een operationele marge van 7,6% voor het eerste halfjaar, de hoogste marge ooit en al dicht bij zijn doelstelling voor 2025 en dat dankzij hogere prijzen voor zijn nieuwe auto's en kostenbesparingen. Het bedrijf keerde ook terug naar nettowinst (2,12 miljard euro) na een verlies van 1,68 miljard euro in de eerste helft van 2022. Het verlies was toen het gevolg van de sluiting van de Russische activiteiten.
BNP Paribas overtreft de marktverwachtingen
- BNP Paribas boekte beter dan verwachte kwartaalcijfers doordat de sterke groei van zijn corporate diensten voor obligaties en schuldenfinanciering, de terugval van de investment banking tak gedeeltelijk compenseerde. De nettowinst daalde met 4,9% tot 2,81 miljard euro en overtrof daarmee de analistenconsensus van 2,49 miljard euro. De groepsinkomsten daalden met 1,5% tot 11,4 miljard euro, ook boven verwachting, terwijl de risicokosten - geld dat opzij wordt gezet voor niet-terugbetaalde leningen - met 689 miljoen euro lager uitvielen dan verwacht. De bank bevestigt dat het aandeleninkoopprogramma zal doorgaan zoals gepland.
Shell ziet tweedekwartaalwinst dalen
- Shell rapporteerde een tweedekwartaalwinst van 5 miljard dollar, een daling van 56% ten opzichte van een jaar eerder door de afkoeling van de olie- en gasprijzen. De aangepaste winst van Shell kwam lager uit dan wat de analisten verwachtten (5,8 miljard dollar winst). Shell verhoogde het kwartaaldividendnaar 0,33 dollar per aandeel, zoals eerder aangekondigd in juni. Shell kondigde ook aan de komende drie maanden voor $3 miljard aan aandelen in te kopen, vergeleken met $3,6 miljard in de voorgaande drie maanden.
Neste haalt kwartaalverwachtingen niet
- Het Finse Neste rapporteerde een zwakker dan verwacht bedrijfsresultaat over het tweede kwartaal. De opstart van de nieuwe productiefaciliteit in Singapore werd vertraagd door herstellingen aan de apparatuur. De vergelijkbare EBITDA daalde van 1,09 miljard vorig jaar naar 784 miljoen euro en miste de gemiddelde analistenraming van 835,1 miljoen euro. Neste's vergelijkbare verkoopmarge voor het tweede kwartaal voor zijn hernieuwbare producten bedroeg 800 dollar per ton, aan de onderkant van de door het bedrijf aangegeven marge van 800-900 dollar per ton.