do. 10 aug 2023

Chemieconcern Evonik zag de bedrijfskasstroom (EBITDA) vorig kwartaal met 38% dalen op jaarbasis
- Evonik Industries: Het Duitse chemieconcern zag de bedrijfskasstroom (EBITDA) vorig kwartaal met 38% dalen op jaarbasis tot 450 miljoen euro, omdat het moeilijke economische klimaat de vraag onder de knoet houdt. “Duitsland zit in een recessie, Europa ook, en de economie in China trekt niet aan zoals gehoopt”, meldde CEO Kullmann. Maar het EBITDA-cijfer lag wel boven de verhoopte 447,6 miljoen euro, aan de bovenkant van de eigen vooruitzichten van 430 à 450 miljoen euro. De eerder gestelde jaardoelen werden bevestigd (1,6 à 1,8 miljard euro EBITDA), ondanks het geen zicht heeft op herstel in de tweede jaarhelft.
Bij Orsted stelde het bedrijfsresultaat teleur
- Orsted: bij ‘s werelds grootste ontwikkelaar van offshorewindparken stelde het bedrijfsresultaat teleur. De EBITDA, exclusief nieuwe samenwerkingsverbanden, daalde 8% op jaarbasis tot 3,32 miljard Deense kronen (489,56 miljoen dollar), terwijl analisten op 3,85 miljard mikten. Maar de jaarprognose bleef ongewijzigd op 20 tot 23 miljard Deense kronen EBITDA, omdat er hogere omzet in Offshore wordt verwacht dan eerst werd aangekondigd.
Maaltijdbezorgbedrijf Deliveroo verhoogde jaarwinstverwachting dankzij stevig eerste halfjaar
- Deliveroo: Het Britse maaltijdbezorgbedrijf verhoogde zijn jaarwinstverwachting dankzij een stevig eerste halfjaar in uitdagende marktomstandigheden. Het aantal bestellingen daalde daarin met 6%, maar toch zal de EBITDA tussen 60 en 80 miljoen pond uitkomen in 2023. Eerder werd op 20 à 50 miljoen pond gemikt.
Henkel verhoogde prognose voor omzet- en winstgroei in 2023 van 1% à 3% naar 2,5% à 4,5%
- Henkel: de Duitse groep verhoogde de prognose voor de autonome omzet- en winstgroei in 2023 van 1% à 3% naar 2,5% à 4,5%, terwijl analisten al blij waren met een cijfer van 3,7%. Dat komt omdat er in het tweede kwartaal meer gegroeid werd, dankzij prijsverhogingen met meer dan 10% in zowel de kleefstoffen- als de consumentengoederensector. Daardoor zal de EBIT-marge nu uitkomen tussen 11% en 12,5% in 2023, terwijl die lat eerder op 10% à 12% lag en analisten hoopten op 11,1%.
Containervervoerder Hapag-Lloyd boekte nettowinst van 2,9 miljard euro in eerste jaarhelft
- Hapag-Lloyd: de containervervoerder boekte een nettowinst van 2,9 miljard euro in de eerste jaarhelft en dat is 67% minder dan een jaar eerder. Geen 8,7 miljard euro, maar wel 2,9 miljard euro, omdat de scheepvaart niet langer ongebreideld kan genieten van een opleving van de wereldwijde handel. Aanbodstagnaties en lagere vrachttarieven zijn nu de norm, zodat de vervoersvolumes met 3,4% terugvielen en de vrachttarieven 38% daalden. Maar niettemin bleven de eerder gestelde jaardoelstellingen behouden, zodat de EBITDA kan landen tussen 4 en 6 miljard euro.
Novo Nordisk verhoogde voor tweede keer dit jaar winst- en omzetverwachting voor heel 2023
- Novo Nordisk: De Deense geneesmiddelenproducent verhoogde voor de tweede keer dit jaar de winst- en omzetverwachting voor heel 2023, ondanks dat de Amerikaanse leveringen van startdoses van zijn razend populaire afslankmedicijn Wegovy beperkt zullen blijven worden. Maar de zeer effectieve diabetes- en afslankmedicijnen Ozempic en Wegovy blijven de winst wel degelijk fors hoger stuwen, zodat het bedrijfsresultaat in 2023 nu 31% à 37% hoger kan en de omzetgroei 27% à 33%. Eerder was dat nog 24% à 30% en 28% à 34%. In april verhoogde het bedrijf ook zijn vooruitzichten aanzienlijk.
Rheinmetall zag kwartaalwinst stijgen en orderboek 17% aandikken tot 30,1 miljard euro
- Rheinmetall: de defensiegroep zag de operationele kwartaalwinst vorig kwartaal stijgen tot 118 miljoen euro, netjes in lijn met de analistenschattingen. De geconsolideerde omzet groeide met iets meer dan 6% tot ongeveer 1,5 miljard euro, een beetje onder de verwachtingen. De eerdere jaarverwachtingen blijven wel behouden omdat de groep blijft profiteren van de vraag naar wapens en munitie door de oorlog in Oekraïne. Het orderboek steeg daarom met 17% tot ongeveer 30,1 miljard euro.
HelloFresh verwacht dat de groei in de tweede jaarhelft zal versnellen
- HelloFresh: De Duitse producent van maaltijdpakketten verwacht dat de groei in de tweede jaarhelft zal versnellen, nadat operationele efficiëntie en gecontroleerde marketinguitgaven de kernwinst over het tweede kwartaal met 31,5% aandikte tot 191,9 miljoen euro. Dat is aan de bovenkant van de voorspelde vork tussen 185 en 195 miljoen euro, met dank aan een stijging van de gemiddelde orderwaarde. Het aantal actieve klanten daalde echter met 8,7% in het kwartaal tot 7,3 miljoen stuks.
Thyssenkrupp zag de bedrijfswinst van de materiaal- en staaldivisies dalen tot 78 en 164 miljoen euro
- Thyssenkrupp: Het machinebouw- en staalproductieconglomeraat zag de bedrijfswinst (EBIT) van de materiaal- en staaldivisies dalen tot 78 en 164 miljoen euro, maar dat was hoger dan de analistenverwachting van 49 en 151 miljoen euro. De groep behoudt daarom de eerdere jaardoelstellingen, maar mikt nu op de bovenkant van die vork. Verder bracht de groep recent de waterstofeenheid Nucera naar de beurs en streeft het nog steeds naar een afsplitsing van de staaldivisie en de defensie-eenheid Thyssenkrupp Marine Systems.
Herverzekeraar Munich Re zag nettowinst in het tweede kwartaal 27% dalen tot 1,15 miljard euro
- Munich Re: De Duitse herverzekeraar zag de nettowinst in het tweede kwartaal 27% dalen tot 1,15 miljard euro door “opzettelijk gemaakt” verliezen bij de verkoop van vastrentende effecten. Dat werd gedaan met het oog op het opnieuw investeren tegen hogere rentetarieven, om op zijn beurt sneller te profiteren van hoger renderende obligaties. Feit is dat de nettowinst onder de verhoopte 1,23 miljard euro uitkwam, maar de groep herhaalde niettemin de jaardoelstelling voor 4 miljard euro nettowinst.
Siemens verwacht een “normalisering van de vraag”, weliswaar na een slecht tweede kwartaal
- Siemens: het engineeringconcern verwacht een “normalisering van de vraag”, vooral in China, nadat de derde kwartaal een winst onder de analistenlat uitkwam. De industriële winst daalde vorig kwartaal immers met 4% tot 2,75 miljard euro, terwijl op 2,90 miljard euro werd gemikt. De groepsvooruitzichten voor het jaar tot eind september bleven behouden, maar de verwachtingen voor zijn digital industries business, die fabrieken voorziet van controllers, mikt nu nog maar op 13 à 15% groei, tegenover een eerdere 17% à 20%.
Verzekeraar Allianz boekte een beter dan verwachte stijging van de nettowinst in het tweede kwartaal
- Allianz: de Duitse verzekeraar boekte een beter dan verwachte stijging van de nettowinst over het tweede kwartaal met 18% en bevestigde zijn vooruitzichten voor 2023. Dat is te danken aan het schadeverzekeringsbedrijf, waar de claims door natuurrampen daalden op jaarbasis. De nettowinst landde zo op 2,34 miljard euro, terwijl op 2,31 miljard werd gemikt. De doelstelling voor een operationele winst tussen 13,2 en 15,2 miljard euro in 2023 blijft daardoor intact.
Deutsche Telekom verhoogde voor de tweede keer dit jaar de operationele winstdoelstelling voor 2023
- Deutsche Telekom: de telecomgroep verhoogde voor de tweede keer dit jaar zijn operationele winstdoelstelling voor 2023, dankzij de Amerikaanse afdeling T-Mobile. Die trok twee weken geleden al de vooruitzichten voor de klantengroei op en geprofiteerd van prijsbewuste klanten die kiezen voor goedkopere plannen en superieure 5G-diensten. Deutsche mikt nu op een EBITDA-cijfer na leases van zo’n 41 miljard euro, terwijl eerder voor 40,9 miljard werd gegaan. Dit cijfer landde vorig kwartaal trouwens op 10,04 miljard euro, 1,5% meer op jaarbasis en een maagdenzucht boven verwachting.
Kalium en zoutwinner K+S zag de omzet zoals verwacht met 45% kelderen tot 826 miljoen euro
- K+S: De kalium- en zoutwinner zag de omzet zoals verwacht met 45% kelderen tot 826 miljoen euro in het tweede kwartaal, door dalende kaliumprijzen. Dat komt omdat boeren minder meststoffen gebruiken om de kosten te drukken en de bestaande voorraden te verkleinen. Maar de stijgende vraag en dito prijzen moet de tweede jaarhelft redden, al is dat maar mogelijk nadat K+S de vooruitzichten in juli al voor de derde keer moest verlagen. Maar de lat voor het EBITDA-cijfer blijft deze keer wel stabiel op 600 à 800 miljoen euro, waarbij zelfs de bovengrens in zicht is.