wo. 9 sep 2020

De autoverkopen voor de vijf grote West-Europese landen samen zijn in augustus met 14% gedaald ten opzichte van augustus 2019. Sinds het begin van dit jaar daalde de autoverkoop in die vijf landen samen met zo'n 33%. Duitsland, Frankrijk, het VK, Italië en Spanje vertegenwoordigen samen zo'n 80% van de verkoop in West-Europa, waardoor ze een zeer goede indicatie vormen voor de totale verkoopcijfers in West-Europa. Die krijgen we op 17 september voorgeschoteld (samen met die voor juli).
Per land bedroeg de 'groei' in augustus:
- VK: -5.8%
- Duitsland: -20,0%
- Italië: -0,4%
- Frankrijk: -19,8%
- Spanje: -10,1%
Winnaars en verliezers
De constructeurs die in augustus marktaandeel wonnen waren Daimler (KBC AM: "Kopen"-advies, koersdoel 49,5 EUR), FCA en BMW (KBC AM: "Kopen"-advies, koersdoel 74 EUR).
Marktaandeelverliezers waren Volkswagen (KBC AM: "Kopen"-advies, koersdoel 179 EUR), Renault en Peugeot (KBC AM: "Kopen"-advies, koersdoel 20 EUR).
De visie van KBC Asset Management
De verkoop in augustus herstelde verder dankzij schrootpremies en zogeheten 'pent-up demand' (letterlijk: opgekropte vraag). Pent-up demand is in dit geval de vraag waaraan tijdens de lockdowns niet voldaan kon worden, omdat klanten niet buiten konden en/of omdat door de constructeurs niet geproduceerd werd.
De verkoop in augustus zou onderliggend boven die van juli (en ook boven de laatste pre-Covid maand) moeten uitkomen. Zo schat onderzoeksbureau LMC dat de West-Europese SAAR (dat is de jaarlijkse verkoop aangepast voor seizoenseffecten) in augustus uitkomt op 15,1 miljoen voertuigen, na 14,3 miljoen voertuigen in juli, 10,3 miljoen in juni, 6,3 miljoen in mei en het absolute dieptepunt van 2,8 miljoen in april. In maart bedroeg de SAAR 6,6 miljoen voertuigen en in februari - de laatste 'normale' maand - 13,4 miljoen.
Het feit dat augustus 2020 toch een (headline) daling in de verkoop vertoonde, is volgens analist Kurt Ruts grotendeels te wijten aan de hoge vergelijkingsbasis van vorig jaar. In augustus 2019 was er immers een 'pre-buy' omdat de regelgeving vanaf september verstrengde. Op 1 september 2019 zagen we immers de introductie van EVAP, dat emissies meet wanneer de motor van de wagen uit staat (voornamelijk van de brandstoftank).
Voor het volledige jaar 2020 gaat LMC uit van een daling van de Europese automarkt met 23,4%. Op korte termijn zijn er zowel opwaartse als neerwaartse risico's verbonden aan die voorspelling. Enerzijds zal er waarschijnlijk gebruik gemaakt worden van (schroot)premies om de autovraag in de verschillende Europese landen aan te zwengelen. Anderzijds zou een nieuwe golf van Covid-19 en de daaruit volgende beperkende maatregelen kunnen leiden tot een nieuwe scherpe daling van de volumes.
Een ander aandachtspunt is de ervaring uit China na het opheffen van de lockdown. Die leert dat Covid-19 consumenten meer op gezondheid en hygiëne doet focussen. Mensen willen graag druk en mogelijk besmet openbaar vervoer (maar ook taxi's en ander gedeeld vervoer) vermijden, wat de vraag naar privaat vervoer kan ondersteunen.