ma. 20 sep 2021

De Aziatische en Europese beurzen zijn de nieuwe week met een valse noot gestart. Het nakende faillissement of herstructurering van de Chinese vastgoedgigant Evergrande jaagt een siddering door de markten. De beurs van Hongkong ging 3% lager – de Chinese binnenlandse markten zijn vandaag gesloten – en ook de Europese beurzen gaven halverwege maandag een goede 2% prijs. De grootste verliezers zijn de financiële bedrijven en de cyclische aandelen (industriële bedrijven, energie, cyclische consumentengoederen), terwijl de defensieve sectoren de verliezen wat kunnen beperken. Economist Siegfried Top van KBC Asset Management (KBC AM) zorgt voor kadering.
Evergrande: wat is er aan de hand?
Het verhaal rond vastgoedreus Evergrande is al een tijdje in het nieuws. Enkele maanden geleden werd al duidelijk dat het bedrijf in nauwe schoentjes zat en maar met moeite zijn hoge schuldenlast kon terugbetalen. Lang werd gedacht dat het bedrijf 'too big to fail' was en dat de Chinese overheid zou tussenkomen als Evergrande overkop zou dreigen te gaan.
Recent vervloog die hoop: de Chinese overheid zet volop in op sociale en economische herverdeling en voert een campagne tegen speculeren op o.a. vastgoed. Ook de afbouw van de hoge schuldlast bij gezinnen en bedrijven, de keerzijde van de sterke groei van de voorbije jaren, past in die visie van een duurzame langetermijngroei.
Mooie doelstellingen, al kunnen ze volgens KBC AM op korte termijn wel een schaduwzijde kennen. Het risico bestaat immers dat de afwikkeling of herstructurering van Evergrande minder ordentelijk verloopt dan de Chinese overheid had gehoopt. Het bedrijf geraakt steeds dieper in de problemen en kan nog met moeite projecten van de hand doen, banken weigeren liquiditeit te verstrekken en ook klanten, leveranciers en investeringspartners beginnen de banden met het geplaagde Evergrande door te knippen.
Ook andere vastgoedbedrijven in China en Hongkong delen intussen in het wantrouwen tegen de sector, net als financiële instellingen in de regio. Vrijdag nog moest de Chinese overheid liquiditeiten in het systeem pompen, een daad die volgens KBC AM toch enigszins naar financieel crisismanagement ruikt. De komende dagen worden cruciaal, nu Evergrande ondermeer rente op een dollarlening moet terugbetalen. Een ordentelijke afwikkeling – nog steeds het basisscenario voor KBC AM – zal wegen op de binnenlandse Chinese (vastgoed-)markt en de risicopremie van Chinese activa hoog houden, maar lijkt weinig impact op de rest van de wereld te hebben. Als de Chinese overheid hier niet in slaagt, kan dit grotere gevolgen hebben, vooral voor China.
Chinese kwakkelzomer op de beurs
Het dossier Evergrande is het zoveelste in een rijtje van wat een Chinese kwakkelzomer op de beurs geworden is. De combinatie van strikter overheidstoezicht en regulering van de technologiesector, tragere economische groei, strikte covid-lockdowns, afnemende kredietverlening en de afkoeling op de vastgoedmarkt dreef al heel wat beleggers weg uit de regio.
Op korte termijn kan de volatiliteit volgens KBC AM enigszins aanhouden. Het beurssentiment nam de voorbije maanden wat af door de lagere economische groei, zorgen om China, Covid in Azië en enige onzekerheid over de Amerikaanse begrotingsvoorstellen en het schuldplafond.
Toch behoudt KBC AM een positive visie op aandelen, vooral die van de eurozone. Een verdere correctie kan volgens de economisten een goed moment zijn om opnieuw wat aandelen bij te kopen, aangezien het economische herstel aanhoudt, de winstgroei verder toeneemt, de coronapandemie wat minder impact lijkt te krijgen op de economie en de inflatie wat lijkt af te toppen.