vr. 24 jan 2020

Intel meldde sterke resultaten. Die doen de kopzorgen over de concurrentiële positie van het bedrijf op (middel)lange termijn tijdelijk naar de achtergrond verdwijnen. Aangevuurd door de hernieuwde vraag naar serverchips bij de cloud hyperscalers (met name Microsoft wordt genoemd) overtroffen zowel omzet als winst per aandeel ruimschoots de marktconsensus (respectievelijk 20,2 tegenover 19,2 miljard dollar en 1,58 tegenover 1,23 dollar). Serverchips (Intel 'Xeon') zijn dan ook het meest lucratieve segment in het aanbod van het bedrijf. Bovendien kwamen ook de vooropgestelde omzet en winst voor het lopende kwartaal hoger uit dan verwacht waardoor het aandeel opveerde in de nabeurshandel.
Worstelen met productie
Intel worstelt nu al geruime tijd om zijn nieuwste productieproces ('10 nanometer') op kruissnelheid te krijgen. Traditioneel was de geïntegreerde aanpak van het bedrijf (chipontwerp en -productie onder 1 dak) dé succesfactor die leidde tot een quasi-monopolie op de markten voor PC en serverprocessoren. De Amerikanen aarzelden echter te lang om de nieuwe EUV-toestellen van ASML in gebruik te nemen waardoor ze een technologische achterstand opliepen ten opzichte van TSMC en Samsung.
Op korte termijn vertaalt dit zich in tekorten voor PC en laptopprocessoren omdat Intel de beperkte capaciteit reserveert voor de lucratieve serverchips. Op langere termijn kunnen de gevolgen echter ingrijpend zijn. De superieure productietechnologie van TSMC, dat zich volledig toelegt op de uitbestede productie van chips, laat de concurrentie (met name AMD) toe om voor het eerst sinds lange tijd superieure chips (PCs en laptops) aan te bieden.
Nieuwe productlanceringen
De nieuwe lanceringen op basis van AMD-chips eerder deze maand op CES in Las Vegas spraken boekdelen. Bovendien dreigt Intel ook marktaandeel voor serverchips te verliezen:
- Opnieuw AMD lanceert binnenkort een nieuwe generatie serverchips
- Sommige hyperscalers (onder andere Amazon en Google) nemen chipdesign in eigen handen
- Intel 'X86'-processoren worden vervangen door grafische kaarten (oa Nvidia) die beter geschikt zijn voor AI/ML
De visie van KBC Asset Management
De sterke markt geeft Intel in ieder geval extra ademruimte om deze uitdagingen aan te pakken. Er liggen verschillende scenario's op tafel die het bedrijf terug op koers van Moore's Law moeten krijgen. Bijkomende kapitaalsinvesteringen lijken een zekerheid en zullen waarschijnlijk gefinancierd worden door het afstoten van niet-kernactiviteiten. Zo werd de modemdivisie vorig jaar verkocht aan Apple en staat ook de toekomst van de geheugendivisie ter discussie. Daarnaast wordt het huidige '10nm' proces mogelijk volledig opgegeven om volop in te zetten op de (risicovolle) lancering van '7nm' op basis van EUV. Het uitbesteden van de productie is een noodscenario dat voorlopig niet aan de orde lijkt.
Op basis van de sterke resultaten verhoogt KBC Asset Management het koersdoel naar 64 dollar. De groep blijft echter afzijdig omwille van de opgesomde uitdagingen voor het bedrijf en blijft daarom op een “Houden”-advies staan.
