vr. 2 aug 2019
ExxonMobil realiseert hogere winst, met dank aan eenmalige elementen

Na het vorige desastreuze kwartaalrapport slaagde ExxonMobil er in het tweede kwartaal wel in om over de lat te springen. Analist David Duchi nam de cijfers onder de loep.
Resultaten
De winst per aandeel (wpa) kwam uit op 0,73 USD, terwijl analisten hadden gerekend op 0,66 USD. Dit is wel 21% slechter dan de 0,92 USD van een jaar geleden in het tweede kwartaal (Q2), maar een pak beter dan de 0,55 USD wpa van vorig kwartaal.
In dit meest recente winstcijfer zitten wel wat eenmalige meevallers (zoals lagere belastingen) waardoor het onderliggende winstcijfer voor Q2 eerder op 0,61 USD uitkomt. Dat is dus 7% onder consensusverwachting die de voorbije maanden trouwens al sterk was verlaagd.
In tegenstelling tot de (Europese) sectorgenoten koos Exxon ervoor om geen aandeleninkoopprogramma op te starten, maar om (veel) meer te gaan investeren in nieuwe projecten om het natuurlijke productieverval van zijn mature portfolio te compenseren. Exxon zet daarom zwaar in op de Texaanse schalieregio Permian en offshore Guyana.
De Amerikaanse oliereus haalde in Q2 zowat 7% meer olie en gas boven, vooral gedreven door meer schalieolie uit de Permian (+20% op kwartaalbasis, +90% op jaarbasis). Het investeringsbudget lag in Q2 met 8,1 miljard USD zowat 22% hoger dan een jaar eerder. Voor het volledige boekjaar 2019 voorziet Exxon een investeringsbudget van 30 miljard USD en zelfs 33 à 35 miljard USD in 2020.
Terwijl de raffinagedivisie mooi herstelde van een barslecht eerste kwartaal, presteerden de petrochemische activiteiten van Exxon ronduit ondermaats in Q2. De operationele kasstroom bedroeg in Q2 slechts 7,2 miljard USD (-21% op jaarbasis) wat niet genoeg was om de investeringen te dekken, laat staan het dividend (kostprijs 3,7 miljard USD in Q2).
De visie van KBC Asset Management
Contra-cyclisch investeren is zinvol als dat kan gebeuren in lagekostenprojecten zoals Permian en Guyana, maar volgens analist David Duchi is het te vroeg om Exxon daarvoor te belonen. De Europese oliereuzen bieden een lagere waardering, gelijkaardige of zelfs hogere productiegroei, hogere dividenden en kopen eigen aandelen in.
De aanbeveling van KBC AM voor Exxon blijft op "Houden" met een koersdoel van 80 USD.