wo. 19 jun 2019

Van Goldman Sachs werd ooit gezegd dat het leek op een inktvis, met tentakels over de VS en bij uitbreiding, de rest van de wereld. Binnenkort kan misschien hetzelfde worden gezegd over Mark Zuckerberg, nu Facebook in 2020 zijn cryptomunt Libra gaat lanceren. Die wordt ingebed in het Facebook/Messenger/Whatsapp-ecosysteem, dat 2,7 miljard gebruikers telt. Visa, Mastercard en PayPal zetten er alvast de schouders onder. In deze bijdrage maakt Senior Financial Economist Tom Simonts u wegwijs in het project.
Project Libra
Onder de naam 'Project Libra' werkte Facebook al enige tijd aan zijn eigen versie van een cryptomunt. In totaal pompen 28 bedrijven elk tien miljoen dollar in het project, waaronder grootmachten in het betalingsverkeer zoals Visa, Mastercard en PayPal en grootgebruikers zoals Uber en Booking.com. De controle van het betaalmiddel zal in handen zijn van Libra Assocation, zodat de controle niet enkel bij Facebook ligt. Het bedrijf richtte in Zwitserland een aparte dochtervennootschap 'Calibra' op, die de elektronische portemonnee (e-wallet) moet beheren.
Details
Libra zal als digitale munt gekoppeld zijn aan een korf van internationale munten. In die zin zou de munt niet onderhevig zijn aan de soms sterke volatiliteit die wordt waargenomen bij "echte" cryptomunten. Vandaar dus de (oude) naam Stablecoin. Op welke manier Facebook de Libra wil beschermen tegen misbruik, is op dit moment niet duidelijk. Sommige waarnemers denken dat het toezicht zal gedaan worden door de deelnemende bedrijven. Mastercard/Visa en Paypal hebben wat dat betreft heel wat expertise in huis.
Concreet
Het is alvast duidelijk op welke manier Facebook de munt in eerste instantie wil gebruiken. Het installeerde eerder al betaalknoppen op apps zoals Instagram en die zouden ook in andere apps van de groep verschijnen. Dat doet vermoeden dat Facebook - alvast in eerste instantie - rekent op impulsaankopen. En niet alleen bij de eigen apps, maar ook bij de apps van de deelnemende partijen zoals Uber en Booking.com. Facebook wil betalingen zo simpel mogelijk maken, zo "eenvoudig als het versturen van een foto" luidt het en dat zonder transactiekosten. De Libra is gericht op de massa, en wil vooral de 1,7 miljard mensen in ontwikkelingslanden, die momenteel geen bankrekening hebben, toch toegang verlenen tot een betaalsysteem.
Conclusie
Facebook kan rekenen op 2,4 miljard gebruikers van zijn verschillende toepassingen en biedt zijn partners daarmee een indrukwekkende marktplaats aan. Privacy lijkt echter het belangrijkste struikelblok voor het succes van de Libra. Facebook is een grossier in (persoonlijke) data, wat zeer interessant is voor de deelnemende bedrijven. Niet iedereen is even zorgvuldig met het beschermen van de privacy en in de VS zijn de privacyregels toch wat lakser dan op het Europees continent.
Waarnemers voorspellen alvast een flinke portie armworstelen met Europese - maar vermoedelijk ook Amerikaanse - regelgevers op het domein van privacy en betaalverkeer. Feit is wel dat Facebook er, ondanks de gevreesde tegenwind, in geslaagd is om enkele gerenommeerde namen achter zich te scharen, die duidelijk ook een vinger in de pap willen.