do. 31 okt 2019

Facebook rapporteerde gisteren nabeurs resultaten over het derde kwartaal, waaruit bleek dat zowel de omzet als de winst boven de verwachtingen uitkwamen. De groep verlaagde wel de omzetgroeiverwachtingen voor de rest van 2019 en voor het komende boekjaar. Analist Kurt Ruts (KBC Asset Management) gidst u door het kwartaalrapport.
Resultaten
Facebook realiseerde in het derde kwartaal een omzet van 17,65 miljard USD, goed voor een stijging met 29% tegenover een jaar eerder en boven de consensusverwachting van 17,37 miljard USD. Over het voorbije kwartaal groeiden de advertentie-inkomsten met 31%, exclusief wisselkoerseffecten, beter dan verwachte 30% en een lichte vertraging ten opzichte van een kwartaal eerder (+32%). De (recurrente) operationele kosten stegen met 32% op jaarbasis, wat een stuk lager is dan de 39% in het tweede kwartaal. De (recurrente) winst per aandeel kwam met 2,12 USD 11% boven de schattingen uit.
Gebruikers
Het aantal dagelijks- en maandelijks actieve gebruikers op het Facebookplatform steeg in het derde kwartaal resp. met ca. 8% en 9% op jaarbasis tot 1,61 miljard en 2,45 miljard. Dat ligt grotendeels in lijn met de verwachting. Facebook schat het aantal maandelijks actieve gebruikers over alle platformen heen (Facebook, Instagram, WhatsApp en Messenger) op 'meer dan 2,8 miljard'.
Vooruitzichten
Voor het lopende kwartaal gaat het bedrijf uit van een verdere vertraging van de omzetgroei ‘tussen 5% en 9%’. Voor het volledige boekjaar 2019 verlaagt Facebook zijn prognose voor de (recurrente) operationele kosten; die zullen nu met slechts ‘33 à 39%’ toenemen, tegenover de eerdere prognose van ‘37 à 45%’.
Voor het boekjaar 2020 gaat de groep uit van een vertraging van de omzetgroei, die minder uitgesproken zal zijn dan die in het lopende kwartaal. Daarnaast verwacht het een toename van de (recurrente) operationele kosten van ‘32 à 37%’. Dit is beter dan de markt had gevreesd.
De visie van KBC Asset Management
Volgens analist Kurt Ruts blijft Facebook vooralsnog incontournable voor (online) adverteerders en het heeft met Instagram, WhatsApp en Messenger nog een aantal troeven achter de hand. Anderzijds moet Facebook fors investeren om relevant te blijven tegenover de concurrentie, maar ook om nieuwe privacyschandalen te vermijden. Dat zal op de marges wegen.
Bovendien klinkt de vraag naar regulering steeds luider, zowel in Europa als de VS. In de VS lijkt het erop dat beleidsmakers wetgeving voorbereiden om paal en perk te stellen aan Facebooks dominante positie, door middel van maatregelen op het vlak van privacy en mededinging. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie voert alvast een onderzoek naar de monopoliemacht van de grote internetplatforms. Algemeen wordt aangenomen dat het hiermee Amazon, FB en Google viseert. Ook in Europa wordt met argusogen gekeken naar de quasi-monopoliepositie van Facebook op het vlak van sociale media en de daarmee gepaard gaande advertentie-inkomsten. Daarnaast bekijkt Europa hoe het de grote internetbedrijven (meer) (omzet-) belastingen kan doen betalen.
Rekening houdend met de vertragende groei en de substantiële risico's op het vlak van regelgeving, houdt KBC AM zich afzijdig. Het advies voor de aandelen blijft "Houden", bij een koersdoel van 195 USD.