do. 30 jan 2020

Facebook rapporteerde gisteren nabeurs over het vierde kwartaal een omzet van 21,08 miljard dollar, wat een stijging is met 25% tegenover het vierde kwartaal van 2018. De resultaten liggen hiermee ook boven de verwachting van 20,89 miljard dollar. Over het voorbije kwartaal bedroeg de groei van de advertentie-inkomsten, 26%. Dat is in lijn met de verwachting maar een merkbare vertraging ten opzichte van het derde kwartaal (+31%). De (recurrente) operationele kosten groeiden jaar op jaar met 34%, wat hoger is dan de 32% groei in het derde kwartaal.
Gebruikers
De (recurrente) winst per aandeel bedroeg 2,56 dollar, wat licht boven de verwachting van 2,53 dollar is. Het aantal dagelijks- en maandelijks actieve gebruikers op het Facebookplatform stegen in het derde kwartaal met respectievelijk circa 9% en 8% tot 1,66 miljard en 2,50 miljard. Dat is grotendeels in lijn met de verwachting. Facebook schat over alle platformen (Facebook, Instagram, WhatsApp en Messenger) heen het aantal maandelijks actieve gebruikers op circa 2,89 miljard.
Facebook behield de verwachting voor 2020. Voor het lopende kwartaal verwacht het bedrijf een verdere vertraging van de omzetgroei van ‘tussen 5% en 9%’.
De visie van KBC Asset Management
Solide resultaten bij Facebook, maar beleggers zijn eraan gewoon geworden dat het bedrijf de verwachting overtreft. In die zin ontgoochelde de groei ietwat. Daarnaast wogen een stijging van het aantal werknemers, hogere investeringen en juridische kosten op de winstmarges. Facebook waarschuwde ervoor dat de markten in de VS en delen van Europa stilaan matuur aan het worden zijn. Voorts liet het verstaan het dat het minder gerichte reclame (targeting) zal kunnen aanbieden aan adverteerders, als gevolg van een grotere focus op privacy.
Facebook blijft vooralsnog incontournable voor (online) adverteerders en het heeft met Instagram, WhatsApp en Messenger nog een aantal troeven achter de hand. Aan de andere kant dient Facebook fors te investeren om relevant te blijven tegenover de concurrentie. Ook om nieuwe privacyschandalen te vermijden, zal het bedrijf een tandje moeten bijsteken. Dat zal op de marges wegen. Bovendien klinkt de roep om regulering steeds luider, zowel in Europa als de VS. In de VS lijkt het erop dat beleidsmakers, door middel van maatregelen op het vlak van privacy en mededinging , een wetgeving voorbereiden om paal en perk te stellen aan Facebooks dominante positie. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie voert alvast een onderzoek naar de monopoliemacht van de grote internetplatforms. Algemeen wordt aangenomen dat Amazon, Facebook en Google hier geviseerd worden. In Europa wordt er eveneens met argusogen gekeken naar de quasi-monopoliepositie van Facebook. Vooral op het vlak van sociale media en de daarmee gepaard gaande advertentie-inkomsten. Daarnaast bekijkt Europa hoe het de grote internetbedrijven (meer) belastingen kan doen betalen.
Kortom, gezien de vertragende groei, en de substantiële risico's op het vlak van regelgeving, houden we ons afzijdig. We behouden dan ook de 'Houden'-aanbeveling en het koersdoel van 195 dollar.