do. 13 okt 2022

Fagron krikte omzet over het de derde kwartaal op met 21,5% tot 173 miljoen euro, een zucht onder de verwachting. Dat lijkt sterk, maar het cijfer is voor de helft te danken aan de sterke dollar. Omdat de onderliggende groei stil viel, reageren beleggers teleurgesteld. Fargon blijft de jaardoelstellingen behouden: een omzet van 670 tot 690 miljoen euro, een stijgende aangepaste EBITDA-marge in de tweede jaarhelft (tot meer 19,3%), hoorde KBC Securities-analist Jeroen Van den Bossche.
Indrukwekkende cijfers op het eerste gezicht
Samengevat waren de gerapporteerde organische omzetgroei (+11,5% op jaarbasis) en de totale omzetgroei (+21,5% op jaarbasis) indrukwekkend. De cijfers werden echter sterk beïnvloed door wisselkoerseffecten, want bij stabiele wisselkoersen bleef er nog 10,7% omzetgroei over. Lees: de boekhouders van Fagron danken de dure dollar.
Op segmentniveau is er overal sterke groei op jaarbasis, waarbij met name Compounding Services (CS) opvalt dankzij 27,3% groei. Daar zit echter slechts 6,3% organische groei in vervat, bij constante wisselkoersen.
Op regionaal niveau presteert EMEA (Europa, Midden-Oosten en Azië) zoals verwacht. De vestiging in Polen is volledig operationeel en nieuwe overnames worden geïntegreerd. De omzet van 65,1 miljoen euro impliceert 10,3% organische groei. Noord-Amerika groeide 40% op jaarbasis, maar slechts met 1,5% op organische basis zonder wisselkoerseffecten. Zelfde verhaal in Latijns-Amerika, waar de omzet van 43 miljoen euro 16,7% hoger ligt dan een jaar eerder, waar zonder wisselkoerseffecten nog slechts 0,5% van overblijft.
Strategische doelstellingen
Al in maart 2022 schetste de groep een aantal financiële doelstellingen voor de middellange termijn voor de periode tot 2026. Daar werd vandaag natuurlijk niet aan gemorreld.
Op regionaal gebied zien de doelstellingen er als volgt uit:
- EMEA: Gedurende de komende vijf jaar wil Fagron de EMEA-regio terug doen keren naar een lage eencijferige groei, ondersteund door initiatieven om het marktaandeel in de traditionele thuismarkten te optimaliseren en de groei in andere EMEA-landen voort te zetten.
- Latijns-Amerika: Door gebruik te maken van het ongeëvenaarde leiderschap in Brands & Essentials verwacht Fagron in Latijns-Amerika zijn groeikoers met hoge ‘single digits’ voort te zetten.
- Noord-Amerika: In 's werelds grootste markt voor magistrale bereidingen verwacht Fagron een groei met 10 à 20% te realiseren door de algemene positionering in Brands & Essentials, alsook in Compounding Services te versterken. De investering van 20 miljoen dollar in de uitbreiding van de huidige Fagron Sterile Services faciliteit in Wichita is een belangrijke stap in het faciliteren van deze versnellende groei. Jeroen Van den Bossche vindt dat verstandig, gezien de sterke historische performance van Fagron US. In de voorbije jaren is de Verenigde Staten immers een heel sterke groeimotor voor Fagron in zijn geheel geweest.
Fagrons vooruitzichten
Fagron verwacht voor 2022 een omzetgroei tot 670 à 690 miljoen euro. De marge op de bedrijfskasstroom (REBITDA) zou in de tweede jaarhelft moeten stijgen ten opzichte van de eerste jaarhelft.
De verwachte omzet van de Amerikaanse Wichita-fabriek, samen met de recent aangekochte bereidingsfaciliteit in Boston, zal tegen het einde van 2022 naar verwachting rond 110 miljoen dollar schommelen op jaarbasis. Dat is minder dan de vorige verwachting van 125 miljoen dollar, maar de groei houdt er niettemin aan. Het lagere cijfer wordt verklaard door een tekort aan injectienaalden. Dat blijkt een langer en dieper probleem te zijn dan het bedrijf eerder had verwacht. Ondertussen worden de problemen met de St. Paul-faciliteit aangepakt, terwijl de Anazao-faciliteit onlangs werd geïnspecteerd met 5 FDA-observaties.
KBC Securities over Fagron
Over het algemeen presteerde Fagron goed in het derde kwartaal, waarmee het groeipad van de vorige kwartaal werd verdergezet, vindt Jeroen Van den Bossche. Een deel van die groei is te danken aan fusies en overnames, terwijl de cijfers natuurlijk ook behoorlijk opgesmukt werden door wisselkoerseffecten.
Jeroen Van den Bossche merkt op dat Europa goed presteert, onder meer in het Brands-segment (+30,3% op jaarbasis). De Poolse fabriek is volledig online en fusies en overnames zorgden voor groei.
In Noord-Amerika was de omzetgroei eveneens indrukwekkend (+39,5%), deels dankzij Koning Dollar. Zelfs zonder rekening te houden met dollareffecten bedroeg de groei niettemin nog steeds 19,8%. Dat is volledig te verklaren valt door overnames.
Voor Jeroen Van den Bossche is de huidige, lage aandelenkoers een opportuniteit. Hij adviseert om het aandeel te kopen met een koersdoel van 19,5 euro.
Het Fagron-aandeel noteert momenteel aan 11,28 euro (-8,8%).
