di. 14 apr 2020

Geneesmiddelenbereider Fagron (+14%) ondervindt naar eigen zeggen weinig hinder van COVID-19, wel integendeel. De omzetcijfers zijn beter dan verwacht en dat in alle regio’s. Niettemin blijft de groep voorzichtig, onder meer door lagere investeringen en een rem op het dividend. KBC Securities-analist Lenny Van Steenhuyse ziet echter kansen voor Fagron en zet de aandelen op zijn kooplijst.
Cijferset
In het eerste kwartaal van 2020 kwam de totale omzet van Fagron met een groei van 16,4% uit op 141,6 miljoen en klopte daarmee de marktverwachting van 136 miljoen euro. Per divisie ziet de omzetevolutie er als volgt uit.:
- EU en Rest van de Wereld: groei van 7,2% tot 68,1 miljoen euro, beter dan de vewachte 66,3 miljoen euro. Organische omzetgroei aan constante wisselkoersen van 3,5%.
- Latijns-Amerika: 35,6% groei tot 34,2 miljoen dollar en beter dan de 31,1 miljoen die werd verwacht. De organische omzetgroei aan constante wisselkoersen kwam uit op 14,9%.
- VS: beter dan verwachte omzetgroei van 19,4% tot 39,4 miljoen euro (vs. 38,6 miljoen euro verwacht). Organische omzetgroei van 16,9% aan constante wisselkoersen.
Positieve corona-impact
Fagon rapporteert een beperkte impact van de COVID-19-pandemie op de bevoorradingsketens en als dusdanig wordt de omzet gevrijwaard. Het bedrijf maakt voor de inkoop van zijn farmaceutische grondstoffen gebruik van meerdere leveranciers en tot op heden zijn er geen tekorten ontstaan.
Er is echter een duidelijke verschuiving in de omzetmix merkbaar. Omdat de keuze voor chirurgie wordt uitgesteld, hebben de activiteiten op het gebied van magistrale bereidingen een tik gekregen in het voordeel van de merken en essentiële producten, waar de uitzonderlijk hoge vraag naar specifieke producten de inkomsten heeft versterkt. Deze COVID-19-gerelateerde producten zijn onder meer alcoholische gels, ICU-producten (paracetamol enz.), (hydroxy)chloroquine en boosters voor het immuunsysteem.
In het eerste kwartaal van 2019 vertegenwoordigde het segment Brands & Essentials 65% van de totale inkomsten. Dat is het voorbije kwartaal gestegen tot 69,8%. Deze trend was zichtbaar in elk van de regio's en het bedrijf verwacht niet dat deze verschuiving een grote impact zal hebben op de totale marges. Fagron benadrukt dat, ondanks enige vertraging, de Wichita-faciliteit op schema blijft om de eerder gestelde doelen te bereiken.
Dividend
Aangezien de uiteindelijke impact van COVID-19 vandaag echter niet kan worden ingeschat, neemt Fagron enkele voorzorgsmaatregelen voor het beheer van de liquide middelen, waaronder een tijdelijke aanwervingsstop, uitstel van investeringen en verlaging van het voorgestelde dividend van 0,15 euro per aandeel tot 0,08 euro.
De mening van KBC Securities
De activiteiten van Fagron houden duidelijk stand in tijden dat er door COVID-19 een uitzonderlijke vraag is naar bepaalde farmaceutische producten. Het bedrijf toont aan hier in het voorbije kwartaal van te profiteren, maar stipt wel aan dat er nog steeds (tijdelijke) producttekorten kunnen ontstaan.
Bovendien is in sommige regio's waar Fagron actief is (bijvoorbeeld Brazilië) de totale impact van de uitbraak nog onduidelijk, omdat het virus er nog niet onder controle is.
Daarom is het volgens KBC Securities-analist Lenny Van Steenhuyse moeilijk in te schatten of Fagron deze positieve trend kan voortzetten tot in het tweede kwartaal. Maar gezien het duidelijker is dat een netto-positief effect van COVID-19 voor Fagron binnen handbereik is, verhoogt KBC Securities het koersdoel licht van 19,5 naar 20,5 euro en gaat het advies van “Houden” naar “Kopen”.