ma. 20 jul 2020

De covid-19 crisis zorgt voor de nodige volatiliteit op de beurzen. In tijden van crisis gaan beleggers op zoek naar relatief veilige havens. Gezondheidszorg is een defensieve sector en is minder gevoelig voor een recessie en de economische cycli. Hoog- of laagconjunctuur, de mens zal altijd een beroep blijven doen op de gezondheidszorg. KBC Private Banking selecteerde ‘een korfje’ van 4 aandelen binnen de traditionele farmasector die zich kiplekker voelen in deze omgeving.
De demografische evolutie speelt een belangrijke rol. We leven met z'n allen langer en dat niet alleen in de westerse, maar ook in de opkomende landen. Het aantal 60-plussers zal volgens de Wereldgezondheidsorganisatie tegen 2050 oplopen tot 2 miljard. De stijging van de welvaart in de opkomende landen zorgt voor een betere toegang tot gezondheidszorg. De farma-industrie staat zeer goed geplaatst om van deze tendens te profiteren. Grotere volumes compenseren de lagere prijzen in de opkomende landen.
Beschavingsziektes en nieuwe therapieën
Naast de demografische tendens zien we de laatste jaren de zogenaamde beschavingsziektes wereldwijd toenemen. Hieronder verstaan we diabetes, hoge bloeddruk, obesitas,… Ook zijn er nieuwe therapeutische behandelingen zoals immuun- en gentherapie. Vooral binnen oncologie worden grote stappen gezet.
Innovatief blijven
Binnen de medische technologie is innovatie zeer belangrijk, maar ook de traditionele farmaspelers moeten innovatief en vooruitstrevend voor de dag komen. Dat uit zich in nieuwe geneesmiddelen op het gebied van oncologie en gentherapie. Covid-19 toont aan dat er behoefte is aan een nieuwe benadering van vaccinbehandelingen. De overheid wil uiteraard de gezondheidskost zo laag mogelijk. Door nieuwe behandelingen met een beter resultaat kan men de gezondheidskosten drukken.
Generische concurrentie
‘Big farma’ blijft de sector beheersen. Sanofi, Johnson&Johnson, GlaxoSmithkline, Merck,… een 15-tal bedrijven maken ongeveer 60% van de globale wereldmarkt aan geneesmiddelen uit. Hun activiteiten gaan zeer breed en zij beschikken ook over de nodige financiële slagkracht om interessante kleine spelers binnen te halen. De generische concurrentie mag niet onderschat worden, maar die houdt de traditionele farmaspelers ook alert. Ze zijn verplicht om hun producten alsmaar beter te maken en de generische spelers altijd een stapje voor te zijn. Innovatie is zeer belangrijk. De farmasector evolueert constant. Zo zijn de producten in ontwikkeling tegenwoordig vaak zo complex van structuur dat deze moeilijk na te maken zijn door de generische concurrenten.
De farma-omgeving is een bijzonder complex gegeven, zeker als het aankomt op de waardering van bedrijven. Er is de kwaliteit van de researchafdeling, de pijplijn, het goedkeuringsproces, octrooiklif, prijszetting, concurrentie,.. KBC Private Banking selecteerde ‘een korfje’ van 4 aandelen binnen de traditionele farmasector. Stuk voor stuk sterke en gezonde bedrijven met een interessante productenportefeuille, die innovatie hoog in het vaandel dragen en klaar zijn voor de toekomst: Merck, Sanofi, AstraZeneca en Roche.
Merck
(Aanbeveling KBC Asset Management: Kopen – koersdoel 95 dollar)
Merck is één van de grootste farmaceutische bedrijven, actief in diverse therapeutische domeinen zoals kanker, diabetes en HIV. In het eerste kwartaal van 2020 kwam de omzet uit op 12,06 miljard USD, beter dan de verwachtingen. Na een periode van patentvervallen heeft Merck terug een aantal interessante producten in de pijplijn en is het goed gediversifieerd (ook vaccin- en dierengezondheidsdivisie). De onderneming is koploper in immuuntherapie en heeft het met Keytruda een sterk eerstelijnsproduct voor de behandeling van longkanker. Merck heeft verschillende kankerprogramma’s die gebaseerd zijn op het succesproduct Keytruda. Haar techniek om snel de markt te betreden met de nieuwste generatie aan kankermedicijnen legt de onderneming geen windeieren. Volgend jaar zal Merck zijn women health-divisie en zijn portefeuille van biosimilars afsplitsen.

Sanofi
(Aanbeveling KBC Asset Management: kopen – koersdoel 100 euro)
Sanofi is het grootste farmaceutische bedrijf van Frankrijk en ontwikkelt geneesmiddelen voor het behandelen van diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, kanker, multiple sclerose, immuunstoornissen en vaccins. De omzet kwam in het eerste kwartaal uit op 9 miljard euro en werd geholpen door een Covid-gerelateerde voorraadopbouw. Sanofi is ook één van de farmaspelers die inzetten op de ontwikkeling van een coronavaccin. Voor 2020 blijft het management bij een winstgroei per aandeel van 5%. De nieuwe ceo heeft zijn strepen al verdiend bij concurrent Novartis. Het management is gericht op de optimalisatie van de portfolio en het verbeteren van de pijplijn, ook via overnames zoals bv Ablynx. Sanofi gaat een periode in van meer stabiele groei met goede visibiliteit. Pas in 2023 is er terug sprake van patentverval. Sanofi is ook minder en minder afhankelijk van de dalende verkopen van diabetesmedicijn Lantus.

AstraZeneca
(Aanbeveling KBC Asset Management: kopen – koersdoel 9500 pence)
AstraZeneca kan een sterke therapeutische en geografische diversificatie voorleggen. Het bedrijf legt de klemtoon op 3 therapiegebieden: oncologie, cardiovasculair en ademhaling. De consenus over het eerste kwartaal werd met 7% geklopt. Vooral de verkopen van de kankerfranchise en de verkopen in de opkomende landen waren sterk. Ook hier zorgde de Covid-gerelateerde voorraadopbouw voor een ondersteuning van de cijfers. AstraZeneca verwacht voor 2020 een omzetgroei tussen 8% en 12% en een stijging van de winst per aandeel tussen 15% en 19%. Het bedrijf blinkt al jaren uit in kostencontrole. De octrooiklif is achter de rug en er wordt volop ingezet op immuuntherapie. Naast immuun-oncologie heeft AstraZeneca nog heel wat interessante producten in de kankerpijplijn. KBC Asset Management ziet weinig zaken die het verhaal van AstraZeneca de volgende jaren negatief zullen beïnvloeden. Dat rechtvaardigt een hogere waardering dan de concurrenten. Bovendien wordt het potentieel van een aantal producten nog onderschat. AstraZeneca ontwikkelt ook een coronavaccin.

Roche
(Aanbeveling KBC Asset Management: kopen - koersdoel 385 Zwitserse frank)
Roche is vooral actief in oncologie, immunologie, infectieziekten, oogheelkunde en ziekten van het centraal zenuwstelsel. De kaskrakers in portefeuille zijn Avastin, Rituxan en Herceptin. Roche beschikt over een interessante, mature pijplijn. Zowel de bestaande portefeuille als de pijplijn bevatten heel wat medicijnen met potentieel hoge marges. Roche staat sterk in de VS en dat blijft nog altijd de meest lucratieve markt ter wereld. Dit jaar brengt Roche heel wat nieuwe producten op de markt. Dat zou het effect van de erosie door biosimilars moeten compenseren. Roche staat voor oerdegelijke Zwitserse kwaliteit.
