di. 11 jun 2019

Fedex kondigt aan dat het zijn samenwerking met Amazon stopzet wegens strategische redenen.
Volgens analist Alex Martens (KBC Asset Management) lijkt de blootstelling van FedEx aan Amazon beperkt te zijn, aangezien Amazon goed is voor slechts 1,3% van de totale omzet. Maar de pakjes van Amazon zijn wel belangrijk in de binnenlandse pakjesdivisie (US Domestic Express), die 19% van de omzet vertegenwoordigt. Dit zijn activiteiten met een grote vaste kostenstructuur, en het verlies van een dergelijke hoeveelheid pakjes zal dus wegen op de marges van de binnenlandse pakjesdivisie. Dit zal volgens KBC AM meer doorwegen dan de hogere prijzen die het krijgt van andere klanten.
Amazon doet het zelf
Amazon is al geruime tijd bezig met de uitbouw van een eigen bezorgdienst. Zo heeft het een eigen vloot vrachtvliegtuigen, een eigen netwerk van fulfilment centers en chauffeurs, die in opdracht van Amazon de zogenaamde 'last mile' bezorgen. Door het volledige verzendingsproces in handen te nemen, heeft Amazon echter meer controle over die kosten. In het nieuwe ‘Shipping with Amazon’-programma staat de e-commercereus in voor de hele levering: van het ophalen bij de handelaar tot het afzetten bij de koper. Initieel wordt de dienst beschikbaar voor de verkopers op het Amazon-platform, maar later moet ‘Shipping with Amazon’ ook dienen voor externe partijen, waarmee Amazon verder klanten kan afsnoepen van Fedex.
De visie van KBC Asset Management
Fedex trekt nu zelf de stekker uit de samenwerking met Amazon, maar volgens analist Alex Martens was het een kwestie van tijd vooraleer Amazon zelf de samenwerking zou stopzetten. De e-commercegigant zette in december al de samenwerking stop met andere pakjesbedrijven zoals XPO Express, omdat het in toenemende mate kan rekenen op zijn eigen bezorgdienst.
Dit is al de tweede tegenvaller voor FedEx op korte termijn. Recent besliste China al om Fedex op de zwarte lijst te plaatsten, waardoor de kans groot is dat het bedrijf een deel van zijn volumes van het pakjesvervoer tussen China en de VS kwijtspeelt.
Dit zal zorgen voor verdere neerwaartse bijstellingen van de winstverwachtingen. Eind maart moest Fedex zijn winstprognoses al neerwaarts bijstellen en dat was al de tweede winstwaarschuwing in 3 maanden tijd. Het introduceren van de zesdaagse levering in de VS zal bovendien verder op de kosten van zijn Amerikaanse pakjesafdeling wegen. De druk op de marges is bovendien niet enkel een kostenprobleem. Fedex heeft het ook moeilijk om zijn prijzen te verhogen om de stijgende kosten door te rekenen. Consumenten verwachten gratis verzending door de retailers die daardoor stevig onderhandelen met Fedex. KBC AM sluit niet uit dat Fedex later deze maand - bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten - de financiële prognoses opnieuw verlaagt.
Zelfs bij een sterke onderliggende economie bleef de winstgevendheid van Fedex de jongste jaren achter. En nu blaast de wind niet langer in de zeilen. Analisten zullen verder het mes moeten zetten in hun schattingen. Het aandeel is na de recente zwakke prestaties zeker niet duur, maar de winstverwachtingen zijn nog altijd te hoog. Bij KBC AM blijft de aanbeveling "Verkopen", bij een koersdoel van 148 USD.