vr. 13 aug 2021

De resultaten van ForFarmers over de eerste helft van 2021 werden gekleurd door een abnormaal felle strijd om marktaandeel tussen veevoederproducenten, waardoor de marges onder druk kwamen te staan. Volgens de groep was dit vooral te wijten aan de over het algemeen nijpende liquiditeitspositie van zijn klanten.
De langer aanhoudende Covid-maatregelen vertraagden het prijsherstel voor de producten, terwijl tegelijkertijd de voederprijzen stegen als gevolg van de sterk gestegen grondstofprijzen. Bovendien verloor ForFarmers ongeveer 4 miljoen euro aan onderliggende EBITDA als gevolg van een incident in Duitsland, waar het een aantal contracten niet goed geprijsd had, wat al gerapporteerd werd in de trading update over het eerste kwartaal.
ForFarmers geeft ook aan dat de Europese Green Deal, en meer specifiek de 'Farm to Fork'-aanpak, in meer of mindere mate wordt gevoeld in landen waar het actief is.
KBC Securities verlaagt deze ochtend het koersdoel en advies voor het aandeel, aangezien de resultaten over de eerste jaarhelft volgens analist Guy Sips teleurstellend waren.
Resultaten ForFarmers 1H21
- In de eerste helft van 2021 steeg het volume diervoeder met 1,9% op jaarbasis tot 4,9 miljoen ton (geheel in lijn met de schattingen van KBCS en die van de consensus), inclusief een acquisitie-effect van 2,4%. Op vergelijkbare basis daalden de volumes met 0,5%.
- De inkomsten stegen in de eerste zes maanden met 12,1% op jaarbasis tot 1,3 miljard euro, inclusief een overname-effect van 4,4%. Dat is niet zo'n belangrijk cijfer voor ForFarmers, aangezien de vergelijkbare omzetstijging het gevolg was van de sterk gestegen grondstofprijzen.
- Belangrijker is dat de brutowinst over de eerste jaarhelft met 0,9% daalde tot 217,5 miljoen euro (vs. prognose KBCS: 218,5 miljoen, consensus: 222,3 miljoen) en de onderliggende EBITDA op jaarbasis 15,4% lager ging tot 40,8 miljoen euro, terwijl KBCS op 48,9 miljoen mikte en de consensus op 45,9 miljoen (en dat ondanks een positief wisselkoerseffect van 8,5%). Op vergelijkbare basis daalde de onderliggende EBITDA (-23,9%) in alle clusters.
- De EBIT ging 28,2% lager op jaarbasis tot 22,4 miljoen euro (prognose KBCS: 31,6 mln, consensus: 27,6 mln) als gevolg van de daling van de brutowinst en de stijging van de bedrijfskosten.
- De winst daalde met 26,6% tegenover een jaar eerder tot 17,9 miljoen, goed voor een winst per aandeel van 0,17 euro (-32,0% op jaarbasis).
KBC Securities over ForFarmers
Analist Guy Sips stipt aan dat de volumes stegen als gevolg van de twee overnames begin dit jaar. Niettemin zag ForFarmers de volumes op vergelijkbare basis enigszins dalen.
Het bedrijf realiseerde in de eerste jaarhelft zoals gepland ook besparingen, als onderdeel van het efficiencyprogramma om gedurende dit en het komende jaar 7 miljoen te besparen. Voornamelijk als gevolg van margedruk en een incident in Duitsland, realiseerde ForFarmers een lagere EBITDA op jaarbasis.
Het management gaf aan dat het grotendeels afhangt van de "voortvarendheid van de sector" bij het volledig doorberekenen van de snel gestegen kosten (van vooral grondstoffen en energie) aan klanten hoe lang de huidige margedruk zal aanhouden.
Analist Guy Sips verwacht dat hij zijn prognoses voor het volledige boekjaar 2021 zal verlagen, omdat ForFarmers tegen deze achtergrond ook verwacht dat de onderliggende EBITDA in de tweede jaarhelft min of meer in lijn zal liggen met het niveau van een jaar eerder (48 miljoen euro), terwijl KBCS uiging van 51,9 miljoen en de consensus 54,6 miljoen verwachtte.
Het waarderingsmodel van KBCS is voorzichtiger dan dat van ForFormers, dat stelt dat - kijkend naar de langere termijn - de zuivelproductie in Europa naar verwachting licht zal blijven groeien, dat de pluimveesector zal groeien en de rundvleessector en de varkenssector zullen krimpen. De wereldwijde vraag naar melk, vlees en eieren blijft toenemen. Vooral Noordwest-Europese producenten, d.w.z. producenten met de laagste relatieve CO2-voetafdruk, worden geconfronteerd met toenemende duurzaamheids- en milieumaatregelen en duurzaamheidseisen. Dit zorgt voor een ongelijk internationaal speelveld en is niet bevorderlijk voor het realiseren van een verbetering van het mondiale klimaat en milieu.
KBCS verlaagt vandaag het koersdoel van 6 naar 5,5 euro en het advies van "Opbouwen" naar "Houden".