wo. 7 aug 2019

Bij ABN Amro stonden de cijfers in het halfjaarrapport voor de verandering eens niet centraal. Die twijfelachtige eer was weggelegd voor een kost van 140 miljoen euro, het gevolg van een actie van de toezichthouder DNB, de centrale bank van Nederland. Die legde ABN een herstelprogramma op om al haar klanten in Nederland te beoordelen. KBC Securities-analist Jason Kalamboussis vreest mogelijk een grotere boete nadien en vertaalt de waarschuwing dat de rente-inkomsten zullen tegenvallen en het interimdividend teleurstelde in een fors lager koersdoel en advies.
Kwartaalcijfers
De onderliggende nettowinst van 693 miljoen euro steeg ten opzichte van de 638 miljoen euro een jaar eerder en gaat boven de lat van KBC Securities (616 miljoen euro). Zelfde verhaal voor de nettowinst van 667 miljoen euro. De operationele winst kwam met 2,32 miljard euro boven de verhoopte 2,22 miljard euro uit, dankzij een eenmalige opbrengst van 130 miljoen euro door de verkoop van Stater.
De kost/inkomstenratio (exclusief de eenmalige kosten) lag met 55,4% echter ver beneden de schattingen, terwijl de kernkapitaalratio (CET 1) met 18% de analisten wel kon plezieren. Die rekenden op 17,8%. Aan kapitaal geen gebrek, maar desondanks besloot het management om het interimdividend vast te klikken op 0,6 euro per aandeel. Dat was minder dan de verhoopte 0,65 euro en staat gelijk met een uitbetalingsratio van 50% (net zoals vorig jaar). Al bij al degelijke cijfers, op onderliggende basis.
Het is hommeles met de DNB
De Nederlandse toezichthouder vroeg ABN om al haar 5 miljoen klanten in Nederland en de risicocategorisering te herbekijken. Dat is een gevolg van een onderzoek. ABN zelf wordt niet onderzocht, maar er kunnen wel sancties volgen en er kan een mogelijke boete worden opgelegd. In het retailsegment werd een eenmalige last van 114 miljoen euro in de boeken genomen, wat bovenop de 85 miljoen euro extra kosten komt (voor KYC) die ABN in het vierde kwartaal van 2018 terugnam. Na aftrek van deze factoren bedraagt de kost/inkomstenratio 51,5%, wat ruim onder de 55,4% consensusraming ligt.
Bij wijze van troost blijft de doelstelling hier onveranderd, in tegenstelling tot de marktverwachtingen dat er mogelijk gewaarschuwd kan worden voor hogere kosten (ten opzichte van de doelstelling van 5 miljard euro) of dat er een nieuw aanvullend kostenefficiëntieplan kon worden aangekondigd. Niet dus, maar de toezichthouder loert nu wel mee over de schouder.
Ander onheil
- Netto interestinkomsten: ABN rapporteerde 1,68 miljard euro aan netto interestinkomsten, terwijl KBCS mikte op 1,605 miljard euro. Dat cijfer omvatte een bijkomende 45 miljoen euro, maar na uitzuivering ligt het cijfer wel nog boven 1,63 miljard euro. Het probleem hier is dat ABN duidelijk aangeeft dat de druk op de rente sterk is en zich opstapelt. Dat is natuurlijk een gevolg van de lagere rentetarieven en dus verwacht de bankgroep dat er tot en met eind 2020 elk kwartaal 20 miljoen euro minder inkomsten zullen zijn. Voor KBCS mag de einddatum zeker tot einde 2021, en misschien zelfs nog langer, worden doorgetrokken. Dat wil zeggen dat de rente-inkomsten voor 2020 ongeveer 6,24 miljard euro kunnen bedragen, ruim onder de verhoopte 6,43 miljard euro (-3%).
- NPE: Er zijn extra kosten voor de zogenaamde ‘Non-performing Exposures” tot 2024. Dat is een gevolg van de evaluatie door de ECB, waar ABN in het tweede kwartaal 0,2 miljard euro kapitaalaftrek zal moeten toepassen vóór de geleidelijke invoering van de NPE's. Maar de bank schat dat de jaarlijkse kosten tot 2024 ongeveer even hoog zullen zijn en dat ze de gevolgen daarvan zal moeten verzachten door middel van herstructureringen.
De visie van KBC Securities
Ondanks de beter dan verwachte cijfers omvat het rapport volgens analist Jason Kalamboussis op een aantal gebieden in wezen een winstwaarschuwing. De beslissing van de DNB, ook al verschilt ze van die van ING en is ze waarschijnlijk minder streng, zal beleggers afschrikken. Daarnaast blijft KBC Securities zich zorgen maken over de diamantsector, wat er ook mee toe kan leiden dat ABN Amro beperkt zou kunnen worden in haar overnamezoektocht naar andere activa (daarbij wordt vooral gedacht aan Degroof Petercam, wat een goede gelegenheid zou zijn om de bank naar een nieuw niveau te tillen).
Het alarm bij ABN Amro vertaalt zich bij KBCS in een lager advies, van “Opbouwen” naar “Verkopen”, en een lager koersdoel (van 27 naar 16 euro). Onze analist erkent dat de tweedekwartaalcijfers op zich niet zo slecht zijn, want de nettowinst van 693 miljoen euro lag zelfs iets boven de schattingen. Maar die cijfers doen er niet toe. De vraag van de toezichthouder DNB is mogelijk de voorbode van een veel zwaardere boete en mogelijk andere gevolgen. Voeg daar een sterke waarschuwing bij over het netto interestinkomen én een lager dan verwacht interim-dividend en ABN Amro ligt uit de gratie.