do. 7 mei 2020

Na de dividendwaarschuwing vorige maand en de resultaten van Heineken vorige week was al duidelijk dat de kwartaalresultaten van AB Inbev (+2,5%) geen hoogvlieger zouden zijn. Met restaurants en cafés wereldwijd gesloten namen de volumes en de winstgevendheid een onfrisse duik. Na een bar slecht eerste kwartaal wordt een nog slechter tweede kwartaal verwacht, maar dat ligt wel in lijn der verwachtingen. De verkoop van Carlton & United Breweries aan Asahi Group Holdings voor omgerekend 11 miljard dollar moet in het tweede kwartaal afgerond zijn. KBCS gaat van een tijdelijke corona-impact uit en blijft bij het “Kopen”-advies.
Slechter dan verwacht 1Q
De volumegroei in de eerste twee maanden bedroeg 1,9%, waarbij amper invloed ondervonden werd van het al snel door covid-19 verlamde China. Omdat ook de rest van de wereld uit cafés en restaurants werd verbannen, daalden de volumes in het eerste kwartaal op organische basis met 9,3% (verwacht: CSS -7,9%). Dat vertaalde zich in een groter dan verwachte omzetdaling van 5,8% (verwacht: CSS -5,4%), terwijl de bedrijfskasstroom (EBITDA) een duik van 13,7% nam tot 3,94 miljard dollar (verwacht: -14,7%).
In Zuid- en Midden-Amerika, naar volume de twee belangrijkste markten voor AB Inbev, werden volumedalingen van respectievelijk 5,5% en 2,6% opgetekend. In Noord-Amerika bleef de daling nog beperkt tot 0,7% en in EMEA zelfs tot 0,1%. APAC tekende met 42,3% voor de grootste volume-uitschuiver.
Vooruitzichten
Door de maatregelen tegen covid-19 zullen de resultaten in het tweede kwartaal aanzienlijk slechter zijn dan in het eerste kwartaal. Dat blijkt uit een daling van de globale volumes met 32% in april. Voorafgaand aan de kwartaalupdate hield KBC Securities rekening met een daling van de volumes in het tweede kwartaal met 23,9% en dat cijfer blijft haalbaar. Meer slecht nieuws op komst, maar dat ligt dan wel in lijn der verwachtingen.
Bij wijze van antwoord versterkt AB Inbev zijn financiële discipline door verder in te zetten op een efficiënt beheer van de middelen. Dat is een kerncompetentie: “Het is een belangrijke reden waarom ons rendement het hoogste in de sector is en geeft ons een goede positie om sterker uit deze crisis te komen”.
Midden april werd het dividend al gehalveerd en werden ook maatregelen getroffen om de sterke liquiditeitspositie te behouden.
De mening van KBC Securities
Concrete jaarverwachtingen zijn er niet, behalve dat er een slechter tweede kwartaal op komst is. KBC Securities zal de verwachtingen in zijn waarderingsmodel lichtjes verminderen, maar ziet niettemin licht aan het eind van de tunnel dankzij de graduele versoepeling van de coronamaatregelen. Dat is belangrijk, omdat AB Inbev vooral wordt geraakt in het horecasegment, dat ongeveer de helft van de activiteiten in landen als Brazilië en China omvat. Dat segment is wel veel kleiner in de VS, Europa en Mexico (tussen 10 en 30%).
Sectoranalist Wim Hoste blijft de covid-19-impact als tijdelijk beschouwen en meent dat het aandeel aan zeer aantrekkelijke multiples (K/W21 van 12,0x en verwacht vrijekasstroomrendement van 9,5%voor 2021) worden verhandeld. Het “Kopen”-advies wordt bevestigd, net zoals het koersdoel van 80 euro.

De grote corona-stresstest: AB InBev vs. Heineken
Om meer zicht te krijgen op de effectieve impact van de coronapandemie, onderwierp KBC Securities AB InBev en Heineken aan een heuse “corona-stresstest”. In onderstaand dossier brengt analist Wim Hoste verschillende scenario’s in kaart, afhankelijk van de duur van de lockdownmaatregelen, en zoomt hij in op de impact van de crisis op de resultaten, de balans en de waardering van beide spelers.