di. 24 mei 2022

Euronavs fusiepartner Frontline kwam vandaag met kwartaalcijfers die duidelijk gesmaakt worden. De omzet klokte af op 217,4 miljoen euro en daar boekte de groep een nettowinst op van 31,1 miljoen euro of 0,15 euro per aandeel. In een toelichting bij de cijfers blikt CEO Lars H. Barstad enthousiast vooruit op de samensmelting met de Belgische sectorgenoot die “aanzienlijke synergievoordelen” moet opleveren, geeft financieel-econoom Tom Simonts mee.
Oekraïne-effect
De tankermarkt werd in de voorbije maanden sterk beïnvloed door de oorlog in Oekraïne waardoor de tankerroutes zich deels hebben verplaatst en langer geworden zijn. De tankermarkt wees volgens Frontline al op een geleidelijk herstel in de loop van 2022, met de hoeveelheid olie in doorvoer dat terug op het precovidniveau aanbelandde dankzij een gezonde groei van de olievraag in de OESO-landen. Maar de ontwikkelingen op korte termijn lijken dit pad te hebben versneld. “Het is nog te vroeg om de verwachte cyclische ommekeer in de scheepvaart in het algemeen, en in de tankermarkt in het bijzonder, te voorspellen, maar het aantrekkelijke fundamentele beeld blijft, aangezien we de komende jaren te maken krijgen met een zeer beperkt nieuw aanbod van olievervoerscapaciteit”, aldus Barstad.
Tarieven
Dat er beterschap zit aan te komen, blijkt ook uit de vrachttarieven die Frontline in de eerste maanden van het jaar wist vast te leggen. Die komen voor de kleinere LR2-tankers zelfs boven het nulpunt uit. De geraamde gemiddelde dagelijkse cash break-even tarieven (tarieven die de schepen moeten verdienen om de bedrijfskosten, inclusief droogdokken, terugbetalingen van leningen, rente op leningen, bareboat huur, time charter huur en netto algemene en administratieve kosten voor de rest van het jaar te dekken) voor dit soort schepen ligt op 16.600 dollar per dag, maar Frontline kreeg 19.000 dollar betaald.
In het vierde kwartaal van vorig jaar bedroegen de tarieven nog 13.900 dollar. De tarieven die Frontline krijgt voor zijn VLCC’s en Suezmaxtankers zijn nog verlieslatend. Voor het tweede kwartaal van 2022 schatten ze de spot TCE op basis van lading naar lossing op 22.600 dollar voor 74% van de scheepsdagen voor VLCCs en 32.700 dollar voor 70% van de scheepsdagen voor Suezmax tankers. Voor de LR2’s lopen de tarieven verder op tot 46.300 dollar en dat voor 58% van de scheepsdagen.
Euronav
In een toelichting bij de kwartaalcijfers herhaalde Barstad zijn enthousiasme over de voorgestelde combinatie met Euronav, waardoor de grootste beursgenoteerde tankereigenaar ter wereld ontstaat. “Schaalvoordelen hebben altijd al in het DNA van Frontline gezeten, en er worden aanzienlijke synergieën verwacht als de bedrijven samenkomen," zo klinkt het.
Ter herinnering, Euronav en Frontline hebben begin vorige maand aangekondigd dat ze willen samensmelten. De ruilverhouding zou 1,45 Frontline aandelen zij voor elk Euronav aandeel. De combinatie zou moeten resulteren in een aandeelhoudersstructuur waarbij de aandeelhouders van Euronav ca. 59% van de gecombineerde groep zouden bezitten en de aandeelhouders van Frontline de resterende 41%.
De nieuwe groep, Frontline genaamd, zal geleid worden door Hugo De Stoop. Als de deal zijn finaal beslag krijgt, ontstaat een toonaangevende wereldwijde onafhankelijke olietanker operator zijn, met een marktkapitalisatie van meer dan 4,2 miljard dollar op basis van de marktwaarde van beide ondernemingen bij de aankondiging. Samen hebben ze 69 VLCC-schepen, 57 Suezmax-schepen en 20 LR2/aframax-schepen. De synergievoordelen van de combinatie zijn in dit stadium nog niet gekwantificeerd, maar worden substantieel genoemd, weet financieel-econoom Tom Simonts.
