vr. 12 jun 2020

Na een juridische procedure van twee postbedrijven tegen de integratie van het postnetwerk van PostNL en Sandd trok de Rechtbank van Rotterdam de verleende fusievergunning weer in. De vraag is nu of de fusie met terugwerkende kracht kan worden geblokkeerd of niet. Wel zeker is dat dit tot een groter juridisch en regelgevend kader kan leiden, en dus tot een hoger overheidstoezicht. Dat kan uiteindelijk leiden tot een lager rendement voor de postactiviteiten van PostNL, met lager KBCS-koersdoel tot gevolg.
De rechter wikt en beschikt
Het is in dit stadium onduidelijk of de beslissing van de rechter om de fusievergunning in te trekken kan leiden tot een terugdraaiing met terugwerkende kracht van de Sandd-overname door PostNL. Wel zeker zijn deze punten van kritiek, zoals die geuit werden door de Rechtbank van Rotterdam.
- Het besluit van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid is onvoldoende onderbouwd.
- Het ministerie heeft onvoldoende rekening gehouden met de risico’s die aangehaald werden door ACM (Autoriteit Consument & Markt). Die wees immers al op de gevolgen van de fusie voor de concurrentie op de aangrenzende markten.
- Andere postbedrijven kregen niet de gelegenheid om hun mening te geven over het voorstel voor de wholesale-toegang van PostNL.
In een reactie zegt het Hof zich bewust te zijn van de verstrekkende gevolgen van haar besluit. PostNL van zijn kant zegt dat de integratie van beide postnetwerken al is voltooid en dat al het Sandd-personeel is overgeplaatst. Daarnaast zegt het bedrijf dat de Rechtbank van Rotterdam een beslissing van het Ministerie van Economische Zaken in twijfel trekt, waardoor PostNL zelf geen partij is in deze juridische kwestie.
Achtergrond
In september 2019 keurde het ministerie de fusie van PostNL en Sandd goed met een beroep op artikel 47 van de Nederlandse mededingingswet. Een beroep op de bijzondere regeling was nodig omdat de ACM de fusie niet goedkeurde. De overeenkomst werd goedgekeurd op voorwaarde dat:
- Postbedrijven die gebruik maken van het Sandd-netwerk een overgangsregeling krijgen aangeboden voor toegang tot het PostNL-netwerk.
- De kernactiviteiten van het postbedrijf en de USO een maximaal rendement van 9% behalen.
- De postprijzen die PostNL in rekening brengt aan particuliere en zakelijke klanten beperkt zijn.
- PostNL banen aanbiedt aan alle Sandd-postbezorgers en "alternatieven" overweegt voor alle andere Sandd-medewerkers, inclusief het opstellen van een sociaal plan.
Om het financiële belang van de deal tussen PostNL en grote uitdager Sandd in herinnering te brengen, herhalen we graag dat de combinatie ter waarde van 130 miljoen euro (inclusief schulden) omvat. Die combinatie van beide netwerken moet PostNL beter in staat stellen om de benodigde herstructureringen op een krimpende postmarkt geleidelijk en sociaal te implementeren. Dat moet gebeuren zonder dat de kwaliteit van het nationale postnetwerk daar onder te leiden zou hebben. Schaalvoordelen als gevolg van de integratie van beide postnetwerken zullen bijdragen aan lagere kosten.
KBC Securities berekende vorig jaar al dat de overname potentieel 0,5 euro waarde per aandeel kan creëren, dankzij operationele synergievoordelen. Het kan ook leiden tot een duidelijk besparingspotentieel op het gebied van inzameling en bezorging én leiden tot minder concurrentiedruk op zowel de zakelijke als de particuliere postmarkt. De jaarlijkse extra winstbijdrage (UCOI) werd geschat op 50 à 60 miljoen euro voor PostNL, na eenmalige implementatiekosten. Daarbij worden de potentiële voordelen van de veranderingen in het concurrentielandschap buiten beschouwing gelaten. PostNL hoopte vorig jaar dat de eerste synergievoordelen in het eerste jaar na goedkeuring zichtbaar zouden worden en hun volledige “run-rate” bereiken in het derde jaar na goedkeuring.
De mening van KBC Securities
Net toen zowat iedereen dacht dat de meeste risico's op het gebied van wet- en regelgeving voor PostNL waren geluwd, kan deze uitspraak van de Rechtbank van Rotterdam een juridisch proces starten waarin de bal een hele tijd heen en weer gespeeld kan worden tussen het ministerie van Economische zaken en de rechtbank. In dit stadium betwijfelt KBC Securities of de fusie met terugwerkende kracht kan worden geblokkeerd, maar is het wel van mening dat een groter juridisch, regelgevend en overheidstoezicht uiteindelijk kan leiden tot een lager rendement voor de postactiviteiten van PostNL. Omwille van de hogere wettelijke en concurrentierisico wordt het koersdoel verlaagd van 1,7 naar 1,5 euro.
