di. 26 feb 2019

Larry Culp, de nieuwe CEO van GE, verraste gisteren met de aankondiging van de verkoop van de Life Sciences-divisie (de labomaterialendivisie), het kroonjuweel binnen GE Healthcare. Die afdeling maakt gespecialiseerde toestellen voor de ontwikkeling en de productie van medicijnen, vaccins en celtherapieën. Voor de hele divisie ontvangt GE 21,4 miljard USD, waarvan 21 miljard USD in cash. Het bedrag zal integraal aangewend worden om de schuldenberg af te bouwen. Een mooie prijs volgens analist Alex Martens (KBC Asset Management) en goed nieuws voor de obligatiehouder.
Waarom een verkoop en geen beursintroductie?
Het nieuws is vooral een grote opsteker voor de obligatiehouder. De prijs (17x de bedrijfswinst) die GE voor deze divisie ontvangt, is stevig. Dit is een veel betere manier om de hoge schuldgraad af te bouwen dan een beursintroductie van de helft van GE Healthcare.
Er zijn drie redenen waarom GE koos voor de verkoop en niet voor de beursintroductie:
- GE krijgt op deze manier veel sneller cash binnen waarmee het zijn hoge schuldgraad kan afbouwen. Een beursintroductie zou als nadeel hebben dat aandelen doorgaans tegen een korting op de reële waarde op de beurs worden aangeboden.
- GE behoudt op die manier de meerderheid van de omzet, winst en cashflows van GE Healthcare.
- De beursintroductie van GE Healthcare zou zorgen voor een GE met een kleinere schaal en minder diversificatie. Hiermee houden de kredietagentschappen ook rekening.

De visie van KBC Asset Management
Analist Alex Martens denkt dat GE met de verkoop van de Life Sciences-divisie een grote stap zet om de zorgen rond de balans en zijn investment grade-rating weg te nemen. De meerderheid van zijn schuld kan in het 'high yield'-segment terechtkomen als de rating nog verder verlaagd wordt en dat zou een erg dure zaak zijn.
Voor de aandeelhouder is het nieuws eerder gemengd. Enerzijds zal de vrees dat GE een grote kapitaalsverhoging nodig heeft, afnemen. Maar anderzijds verkoopt GE wel zijn kroonjuweel binnen GE Healthcare, met de sterkste groei en de hoogste marges. Het resterende deel van GE Healthcare is een divisie met lagere groei, lagere marges en een lagere cashflowgeneratie. KBC Asset Management verhoogt het koersdoel naar 10 USD, omdat het in de som-der-delen-waardering een hogere waardering voor Life Sciences hanteren.
Dit gezegd zijnde is het moeilijk om verder te gaan dan een "Houden"-aanbeveling omdat de analisten nog altijd niet weten wat de bodem is van de winstverwachtingen. De operationele resultaten in het vierde kwartaal vielen opnieuw tegen en het management wil pas later dit jaar financiële prognoses geven voor 2019.
De gasturbinedivisie blijft uitermate zwak presteren en is verlieslatend, terwijl ook de marges in de vliegtuigmotorendivisie duidelijk over hun piek zijn. Het aandeel is bovendien op de huidige winstverwachtingen (die nog altijd te hoog zijn) duur gewaardeerd. Kortom: GE wordt momenteel vooral gemanaged voor zijn obligatiehouders en niet voor de aandeelhouders.
KBC Asset Management geeft het advies “Houden”; het koersdoel bedraagt 10 USD.