di. 28 jun 2022

Het zijn onzekere tijden voor wie een vlucht heeft geboekt. Maar niet voor CEO’s en andere topmannen van bedrijven. Die mogen immers steeds meer gebruik maken van een private jet, ook voor hun privéverplaatsingen. Volgens ISS Corporate Solutions gaven de bedrijven binnen de S&P500 in 2021 alvast 35% meer uit aan privévluchten voor de bedrijfstop. Dat is het hoogste niveau sinds 2012 en vanzelfsprekend vooral toe te schrijven aan COVID-19 waardoor voor privévluchten steeds meer de corporate jet kon worden ingezet. Maar ook na de coronapandemie lijkt het een verworven recht te blijven, ziet financieel-econoom Tom Simonts.
Meta
Volgens gegevens van ISS Corporate Solutions stegen de uitgaven per topman (CEO en Voorzitter) vorig jaar gemiddeld met 36% per persoon tot 170.660 dollar. De lijst van de Frequent Private Flyers wordt aangevoerd door Meta dat 1,6 miljoen dollar spendeerde om zijn CEO in een coronavrije bubbel te verplaatsen. Tyson Foods is met 1,3 miljoen dollar ook zonder meer een big spender.
Airplane policy
Ook heel wat andere bedrijven versoepelden het gebruik van de corporate jet naar aanleiding van de pandemie. Het meest opvallende is de aangepaste politiek bij kredietkaartuitgever Discover Financial die zowel zijn CEO als zijn familie toestond om voor al hun reizen een privéjet te gebruiken. En daar werd duidelijk gretig gebruik van gemaakt. Dat betekende voor het bedrijf een stijging van de uitgaven van 12.168 dollar naar 152.234 dollar. Voor 2022 mag de topman op hetzelfde extra legaal voordeel rekenen.
Mondelez stond, naast de CEO, ook andere topmannen van het bedrijf toe om voortaan commerciële vluchten links te laten liggen. Dat vertaalde zich in en stijging van de factuur met 33%, van 160.843 dollar in 2020 naar 214.466 dollar in 2021.
Wheels Up
Die facturen worden onder meer geïnd door Berkshire Hathaways NetJet, Jettly en Wheels Up, allemaal aanbieders van privévluchten. Hoe het succes zich in cijfers vertaalt, kunnen we aflezen uit de kwartaalrapporten van het beursgenoteerde Wheels Up. Dat rapporteerde over het boekjaar 2021 inderdaad een tot de verbeelding sprekende omzetverdubbeling.
En daar lijkt het niet te stoppen. Ook over de eerste drie maanden van het huidige boekjaar zet de groep met een klim van 24% een recordomzet neer voor het eerste kwartaal van 325,6 miljoen dollar. De groep rapporteerde een groei van het aantal actieve leden met 26%. Dat betekent echter nog niet dat er winst kan worden geboekt, wel integendeel. Het nettoverlies dikte aan van 32 naar 89 miljoen euro en de negatieve kasstroom van 8,6 naar 49,4 miljoen dollar. Een blik op de koersgrafiek leert ook alvast dat de aandelen nog niet echt een hoogvlieger zijn geweest. Recent werd Wheels Up wel getrakteerd op een “Kopen”-advies van Goldman Sachs.
