vr. 1 jul 2022

De eerder aangekondigde fusie tussen Proximus' snelgroeiende Amerikaanse dochteronderneming Telesign en de SPAC met de naam NAAC krijgt geen happy end. De deal werd al op 16 december 2021 aangekondigd, maar kon per 30 juni niet voldoen aan de gebruikelijke opschortende voorwaarden (waaronder de minimum cash voorwaarde) om de transactie af te ronden. Na het herhaaldelijke uitstel van NAAC's buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders, komt de annulatie van de bedrijfscombinatie met NAAC via SPAC fusie niet echt als een verrassing. KBC Securities-analist Ruben Devos verlaagt toch het koersdoel van 20 naar 18 euro, met ongewijzigd “Houden”-advies.
Geen fusie
De geplande bedrijfscombinatie van Proximus' dochteronderneming TeleSign met NAAC is geannuleerd. De standaard voorafgaande vereisten (inclusief de minimum cash voorwaarde) die nodig waren om de transactie af te ronden waren niet vervuld op 30 juni. Proximus verwijst naar de marktvolatiliteit die veroorzaakt werd door de externe macro-economische omgeving. De investeringsbehoeften van TeleSign om het aangekondigde groeitraject te realiseren worden geraamd op ongeveer 90 miljoen dollar gespreid over de periode 2022-2024. Er zullen nu verschillende financieringsopties bekeken worden.
Blik op Telesign
Dan maar op eigen kracht verder gaan. Dat kan, omdat de business de wind in de zeilen heeft. De groep biedt eenvoudig te integreren API’s (application programming interface, waarmee twee verschillende computerprogramma’s met elkaar kunnen communiceren) aan als oplossing voor beveiliging, authenticatie, fraude detectie, compliance en reputatiescore. Het softwareplatform van TeleSign werd de afgelopen 15 jaar opgebouwd en wordt voortdurend verbeterd door het gebruik van unieke machine learning-technieken. TeleSign is een daarom vertrouwde partner voor bedrijven met een wereldwijd bereik, waaronder acht van de top tien digitale ondernemingen in de wereld.
De omzet zal in 2026 naar verwachting 1,1 miljard dollar bedragen, tegenover 391 miljoen dollar in 2021, wat neerkomt op een groeipercentage van 23%. Maar groei komt altijd met een prijs, aangezien het bedrijf agressief marketingpersoneel in dienst heeft genomen en veel uitgeeft aan productontwikkeling. De bedrijfskasstroom (EBITDA) kan in 2022 verbeteren tot -14 miljoen euro om daarna te herstellen tot 24 en 52 miljoen euro in 2023 en 2024.
KBC Securities over Proximus
Analist Ruben Devos gaat ervan uit dat de deal spaak liep door de slechte marktomstandigheden. NAAC beleggers hebben hun aandelen vóór de bedrijfsfusie teruggekocht als gevolg van turbulente marktomstandigheden en risicoaversie, met name voor technologie en SPAC-aandelen.
Wanneer een groot aantal NAAC-aandeelhouders hun terugkooprechten uitoefenen, zoals onlangs nog is gebeurd met een aantal SPAC’s, daalt de cashopbrengst van SPAC. Die heeft daardoor mogelijk niet het minimumbedrag dat nodig is om de deal te voltooien. NAAC aandeelhouders zouden 379,5 miljoen dollar bijdragen aan de totale kapitaaluitgifte (487 miljoen dollar), terwijl private investeerders SFPI-FPIM, Finance Brussel en een groep Belgische investeerders 107,5 miljoen dollar zouden inbrengen.
Het aandeel van Proximus de afgelopen weken al gedaald en het afspringen van de deal werd al enigszins verwacht. Een groot deel van het neerwaartse risico werd dus al ingecalculeerd, waardoor de beurskoers vandaag slechts een beetje daalt.
Analist Ruben Devos vind het afspringen van de deal spijtig, want de SPAC-piste bood een uitstekende kans om de waarde van TeleSign te ontsluiten. Diens eigen vermogen bedraagt 1,3 miljard dollar, wat veel hoger was dan wat BICS er in 2017 voor betaalde en wat Proximus betaalde voor BICS (inclusief TeleSign) in februari 2021. Daarom verlaagt hij de waarde van TeleSign tot 0,8 miljard dollar en dus zakt het koersdoel van Proximus van 20 naar 18 euro.
