di. 27 jul 2021

Vonovia moest gisteren met de billen bloot, want het overnamebod op Deutsche Wohnen moest definitief ten grave gedragen worden. De minimale acceptatiedrempel van 50% werd niet gehaald, zodat KBC AM de aanbeveling voor Deutsche Wohnen wijzigt van “Ingaan op het bod” naar “Houden”, met een koersdoel van 52 euro. Dat is lager dan de laatste biedprijs, maar wel in lijn met de prijs die oorspronkelijk door door Vonovia werd geboden.
Sterk bedrijf tegen een eerlijke waardering
Deutsche Wohnen is een van de grootste particuliere eigenaars van residentieel vastgoed in Duitsland. Het bezit en beheert ongeveer 155.000 wooneenheden met een marktwaarde van ongeveer 26,2 miljard euro. Hiervan bevinden zich ongeveer 114.000 eenheden in de regio van Berlijn. Het bedrijf heeft een sterke blootstelling aan deelmarkten met sterke economische en demografische trends. Aangezien de leegstand laag is, de nieuwbouwactiviteit ontoereikend lijkt en de gemiddelde huren nog steeds zeer betaalbaar zijn, zou het bedrijf volgens KBC Asset Management in de komende jaren een aantrekkelijke huurgroei kunnen realiseren.
Mislukte overnamepoging
Vonovia deed een overnamebod van 52 euro per aandeel, maar kon de aandeelhouders van Deutsche Wohnen niet verleiden tot een goedkeurende knik. Of toch niet allemaal, want de goedkeuringsratio bedroeg slechts 47,62% en dat is minder dan de 50% minimum drempel. De deal is mislukt.
KBC Asset Management over Deutsche Wohnen
Hoewel een hoger bod tot de mogelijkheden behoort lijkt dit volgens onze analist op korte termijn niet waarschijnlijk. De huidige koers van Deutsche Wohnen ligt dicht bij het afgewezen bod van 52 euro. KBC Asset Management ziet dit nog steeds als een eerlijke waardering van het bedrijf. De aanbeveling gaat dan ook van “Accepteren bod” naar “Houden” met een koersdoel van 52 euro.
Ter kadering geven we mee dat de groep in 2020 een daling van de operationele kasstroom met 1,6% boekte door de verkoop van enkele activa. De waarde van de vastgoedportefeuille steeg evenwel met 13% tot 52,8 euro per aandeel en het dividend dikte 14% aan tot 1,03 euro per aandeel. De schuldgraad van 37% blijft laag. Voor 2021 wordt een gelijkaardige operationele kasstroom dan in 2020 verwacht, terwijl de waarde van de vastgoedportefeuille verder moet stijgen. Dat is op het eerste zicht opvallend, want in 2020 besliste Berlijn om de huurprijzen te bevriezen. Maar die bevriezing werd zoals verwacht ongeldig verklaard, zodat de huurinkomsten over 2021 positief kunnen verrassen.
