wo. 15 jul 2020

Er lijkt geen rem te staan op de beleggershonger naar elektrische voertuigen. Tesla-aandelen rondden recent de kaap van 1.500 dollar per aandeel en promoveerden de autobouwer tot de meest waardevolle in zijn sector. Nikola ging bij zijn introductie op de beurs door het dak, Workhorse werd in juni vlot 700% duurder en met Fisker wil nog een elektrische wagen zich op Wall Street parkeren. KBC Senior Financial Economist Tom Simonts maakte een overzicht en introduceert de nieuwelingen.
Fisker Automotive
Fisker Automotive werd opgericht door voormalig Aston Martin-designer Henrik Fisker en is nu al een begrip in het segment van de elektrische wagens. Op het moment dat Tesla zijn roadster in de startblokken zette, lanceerde Fisker in 2008 de Karma, een stevig uit de kluiten gewassen vierdeursmodel dat qua looks en prestaties de vergelijking met een supercar makkelijk kon doorstaan. Twee jaar later werden de eerste wagens geleverd, maar de markt was er duidelijk nog niet rijp voor en in 2013 werden de boeken neergelegd. Dat de auto slechts een actieradius van zo’n 80 km had, was mogelijk niet vreemd aan het uitblijven van het succes. Geen nood echter voor de liefhebbers van de indrukwekkende gezinswagen: het bedrijf werd in 2014 door een Chinese groep overgenomen en de Fisker werd door Karma Automotive herdoopt tot Revero en beschikt volgens de producent nu over een actieradius van 480 km. In de VS komt die wel met een startprijs van 135.000 euro.
Ondertussen bleef Henrik Fisker ook niet stilzitten en begon hij aan de bouw van een nieuwe wagen. Met de Ocean lanceert Fisker een weliswaar minder exotische ogende, maar toch ook opvallende bolide. Die is goed voor een bereik van 400 tot 480 km en is een stuk betaalbaarder dan de Karma. Met 38.000 dollar positioneert de SUV zich iets onder het instapmodel van de Tesla Model 3 en een eind onder de instapprijs van de compacte Tesla SUV, het Model Y. De eerste leveringen zijn voorzien voor begin 2022 en tegen 2027 hoopt de groep 1 miljoen wagens aan de man te hebben gebracht.
Voor deze stevige ambities zijn centen nodig - vraag maar aan Elon Musk - en waar kunnen die momenteel makkelijker gevonden worden dan op de beurs. Beleggers lopen immers storm voor allerlei voertuigen met een stekker. Gisteren werd bevestigd dat Fisker zich via een SPAC (special purpose acquisition company) op de beurs wil parkeren. Spartan Energy Acquisition, uit de stal van private-equityspeler Apollo Global Management, is het entreekaartje van dienst. Beleggers lijken de komst van Fisker alvast te verwelkomen. Sinds vorige week duidelijk werd dat het project op tafel ligt, stegen de aandelen van Spartan Energy Acquisition met 41%. Gisteren kwam er nog eens 19% bij. Bij de operatie strijkt Fisker 1 miljard dollar extra centen op, waarvan 500 miljoen afkomstig van bestaande en nieuwe aandeelhouders zoals AllianceBernstein en BlackRock.
SPAC is de nieuwe IPO
Een SPAC is een bedrijf dat zonder activiteiten naar de beurs trekt en via die weg centen bijeen krijgt, waarmee het binnen een vooraf bepaalde periode (meestal binnen twee jaar) een overname moet doen. Vandaar de bijnaam, blanco-chequebedrijf.
Vorige maand maakte Nikola, producent van elektrische en op waterstof aangedreven vrachtwagens en pick-ups, via zo’n SPAC (of ‘blanco-chequemethode') zijn intrede op de beurs. In geen tijd spurtten de aandelen van zo’n 11 dollar naar een hoogste niveau van net geen 66 dollar. Ondertussen werden wat ampères teruggenomen, maar de aandelen van het beursvehikel zijn onder het Nikola-label in waarde vervijfvoudigd.
Een beetje in de schaduw van Nikola maakte ook Velodyne Lidar, producent van technologie voor zelfrijdende wagens, zijn beursdebuut nadat het werd overgenomen door het SPAC Graf Industrial, eveneens een blancochequebedrijf. Vóór Nikola was ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic de bekendste naam die via een SPAC naar de beurs kwam.

Workhorse
Iets minder financiële spitstechnologie is te vinden bij autobouwer Workhorse. Toch heeft die ook wel wat gemeen met Nikola en Tesla. Net als het in 2004 door Elon Musk overgenomen bedrijf startte Workhorse, toen nog onder de naam AMP, met de elektrificatie van een bestaand model. Tesla deed het met een Lotus Elise, AMP met de tweezitter GM Sky. We schrijven 2009/2010. Tesla had ondertussen al een volledig eigen model op de markt gebracht, het Model S. AMP deed in 2010 zijn intrede op de beurs en timmerde verder aan de weg richting zero-emissietransport. In 2015 werd het geweer van schouder veranderd en ruilde de groep, met de overname van Workhorse, de wereld van de elektrische personenwagens voor die van de elektrische bestelwagens die in de zogeheten “last mile” van het leveringsproces passen. Tot de klanten van de groep behoren onder meer UPS, DHL en FedEx.
Zoals het een producent van elektrische voertuigen betaamt, is het bedrijf verre van winstgevend. In het boekjaar 2019 slikte Workhorse een verlies van 37,2 miljoen dollar, tegenover 36,5 miljoen een jaar eerder. De resultaten werden echter gestut door een licentiedeal met Lordsdown Motor Corporation voor de productie van een elektrische pick-uptruck. Aanvankelijk wilde Workhorse de truck voor eigen rekening ontwikkelen en bouwen, maar het project bleek financieel te zwaar voor het bedrijf en werd afgestoten aan Lordstown, in handen van de vroegere CEO van Workhorse en eigenaar van de voormalige GM-fabriek in de gelijknamige stad.
De voorbije dagen plooiden de aandelen wat terug, maar in juni gingen ze door het dak, dankzij berichten dat het werkpaard zich wist te verzekeren van een kapitaalinjectie van 70 miljoen dollar bij één investeerder en dat het opgenomen werd in de Russell 3000. Tesla is ondertussen al een heel eind verder gesprongen en zou aanspraak maken op een nominatie in de S&P 500. Wie volgt?
