• NL
  • FR
BoleroPowered by KBC
menu

Orderdesk: 02 303 33 00

Word gratis klantJe gratis BeursintroClient login
  • Analyse en InzichtAnalyse en Inzicht
  • PlatformenPlatformen
    • Bolero
    • Mobile
  • Markten en ProductenAanbod
    • Markten
    • Producten
  • Events en OpleidingenEvents
    • Opleidingen
  • AcademyAcademy
    • Producten
    • Platformen
    • Strategie & Analyse
  • TarievenTarieven
  • SupportSupport
    • Documentcenter
    • Veelgestelde vragen
    • Lexicon
Word gratis klantJe gratis BeursintroClient login
  • Bolero blog

  • Topic

  • Topic

  • Meest verhandelde ETF's van 2024

  • De wereld van ETF's

  • Bolero Live

  • Onze analisten

  • Beursboeken in de kijker

Als belegger wilt u niets missen van het financiële nieuws en de beursactualiteit. In deze blog volgt u elke dag van dichtbij op wat er reilt en zeilt op de financiële markten en krijgt u meteen de nodige duiding. 

Bijdragen

Deze blog komt tot stand dankzij bijdragen van de analisten van KBC Asset Management, KBC Securities, KBC Market Research en de economen, contentmanagers van Bolero en aandelenstrategen van KBC Groep:

Allison Mandra, Andrea Gabellone, Benjamin Wolff, Bérangère Bivort, Bernard Keppenne, Cora Vandamme, Dieter Guffens, Dirk Thiels, Ellen Van Tongelen, Guy Sips, Hans Dewachter, Jacob Mekhael, Jens Meersman, Jo Elsocht, Johan Van Gompel, Joren De Mesmaeker, Joris Franck, Kurt Ruts, Kristof Samoy, Laurent Convent, Lieven Noppe, Lynn Hautekeete, Mathias Janssens, Mathias Van der Jeugt, Marion Geubel,Michiel Declercq, Peter Wuyts, Philippe Delfosse, Sharad Kumar Surendran Palani, Siegfried Top, Thibault Leneeuw, Thomas Couvreur, Thomas Vranken, Tom Noyens, Tom Simonts, Wim Hoste en Wim Lewi.

Disclaimer

Deze publicatie van KBC Bank N.V. (Bolero) wordt uitsluitend ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als een specifiek en persoonlijk beleggingsadvies, een aanbieding of een uitnodiging tot een aanbieding, om de hierin vermelde financiële producten te kopen of te verkopen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied.

De dienstverlening die Bolero verschaft, is niet op beleggingsadvies gebaseerd. Bolero is het orderuitvoeringsplatform van KBC Bank N.V. waarmee transacties in ‘niet-complexe’ financiële producten (in de zin van MiFID II) doorgaan op basis van ‘loutere uitvoering’ (“execution only”). Bolero voert geen ‘passendheidstoetsing’ uit bij transacties in niet-complexe financiële producten. De belegger die van deze dienstverlening gebruik maakt, beschikt dus niet over de bescherming van de toepasselijke gedragsregels. Transacties in ‘complexe’ financiële producten (in de zin van MiFID II) kunnen pas uitgevoerd worden na een succesvolle passendheidstoetsing.  Transacties via Bolero gebeuren altijd op initiatief van de belegger. 

Bij het uitvoeren en/of doorgeven van transacties van beleggers houdt Bolero geen rekening met de daarmee verband houdende fiscale, juridische of boekhoudkundige aspecten van deze transacties, verstrekt zij geen advies met betrekking tot dergelijke aspecten en kan zij daarvoor derhalve niet aansprakelijk worden gesteld.

Beleggen in financiële producten houdt  risico’s in. Beleggers moeten in staat zijn om het economische risico van een belegging te dragen en het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk te verliezen.

Copyright © KBC Bank NV/Bolero. Alle rechten voorbehouden. Deze informatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm.

Deze blog bevat publicaties van KBC Securities NV (https://research.kbcsecurities.com/portal/portal.html#!/disclosures), KBC Asset Management NV (https://www.kbc.be/particulieren/nl/juridische-info/documentatie-beleggen.html#aandelen) en KBC Economics (https://www.kbc.com/nl/economics.html). Voor de externe bronnen raadpleegt Bolero verschillende nieuwssites. De bijdragen worden geselecteerd op basis van recente, concrete gebeurtenissen en publicaties. De redactie wordt verzorgd door Tom Simonts (KBC Securities) en door Jo Elsocht, Joren De Mesmaeker, Jens Meersman, Ellen Van Tongelen en Philippe Delfosse (marketing team Bolero, KBC Bank NV). KBC Bank staat onder toezicht van de FSMA.

wo. 15 jul 2020

12:05

Geen rem op beleggershonger naar elektrische voertuigen

Deel deze pagina:

  • Tweet
  • Share
  • Share

Er lijkt geen rem te staan op de beleggershonger naar elektrische voertuigen. Tesla-aandelen rondden recent de kaap van 1.500 dollar per aandeel en promoveerden de autobouwer tot de meest waardevolle in zijn sector. Nikola ging bij zijn introductie op de beurs door het dak, Workhorse werd in juni vlot 700% duurder en met Fisker wil nog een elektrische wagen zich op Wall Street parkeren. KBC Senior Financial Economist Tom Simonts maakte een overzicht en introduceert de nieuwelingen.

Fisker Automotive

Fisker Automotive werd opgericht door voormalig Aston Martin-designer Henrik Fisker en is nu al een begrip in het segment van de elektrische wagens. Op het moment dat Tesla zijn roadster in de startblokken zette, lanceerde Fisker in 2008 de Karma, een stevig uit de kluiten gewassen vierdeursmodel dat qua looks en prestaties de vergelijking met een supercar makkelijk kon doorstaan. Twee jaar later werden de eerste wagens geleverd, maar de markt was er duidelijk nog niet rijp voor en in 2013 werden de boeken neergelegd. Dat de auto slechts een actieradius van zo’n 80 km had, was mogelijk niet vreemd aan het uitblijven van het succes. Geen nood echter voor de liefhebbers van de indrukwekkende gezinswagen: het bedrijf werd in 2014 door een Chinese groep overgenomen en de Fisker werd door Karma Automotive herdoopt tot Revero en beschikt volgens de producent nu over een actieradius van 480 km. In de VS komt die wel met een startprijs van 135.000 euro.

Ondertussen bleef Henrik Fisker ook niet stilzitten en begon hij aan de bouw van een nieuwe wagen. Met de Ocean lanceert Fisker een weliswaar minder exotische ogende, maar toch ook opvallende bolide. Die is goed voor een bereik van 400 tot 480 km en is een stuk betaalbaarder dan de Karma. Met 38.000 dollar positioneert de SUV zich iets onder het instapmodel van de Tesla Model 3 en een eind onder de instapprijs van de compacte Tesla SUV, het Model Y. De eerste leveringen zijn voorzien voor begin 2022 en tegen 2027 hoopt de groep 1 miljoen wagens aan de man te hebben gebracht.

Voor deze stevige ambities zijn centen nodig - vraag maar aan Elon Musk - en waar kunnen die momenteel makkelijker gevonden worden dan op de beurs. Beleggers lopen immers storm voor allerlei voertuigen met een stekker. Gisteren werd bevestigd dat Fisker zich via een SPAC (special purpose acquisition company) op de beurs wil parkeren. Spartan Energy Acquisition, uit de stal van private-equityspeler Apollo Global Management, is het entreekaartje van dienst. Beleggers lijken de komst van Fisker alvast te verwelkomen. Sinds vorige week duidelijk werd dat het project op tafel ligt, stegen de aandelen van Spartan Energy Acquisition met 41%. Gisteren kwam er nog eens 19% bij. Bij de operatie strijkt Fisker 1 miljard dollar extra centen op, waarvan 500 miljoen afkomstig van bestaande en nieuwe aandeelhouders zoals AllianceBernstein en BlackRock.

SPAC is de nieuwe IPO

Een SPAC is een bedrijf dat zonder activiteiten naar de beurs trekt en via die weg centen bijeen krijgt, waarmee het binnen een vooraf bepaalde periode (meestal binnen twee jaar) een overname moet doen. Vandaar de bijnaam, blanco-chequebedrijf.

Vorige maand maakte Nikola, producent van elektrische en op waterstof aangedreven vrachtwagens en pick-ups, via zo’n SPAC (of ‘blanco-chequemethode') zijn intrede op de beurs. In geen tijd spurtten de aandelen van zo’n 11 dollar naar een hoogste niveau van net geen 66 dollar. Ondertussen werden wat ampères teruggenomen, maar de aandelen van het beursvehikel zijn onder het Nikola-label in waarde vervijfvoudigd.

Een beetje in de schaduw van Nikola maakte ook Velodyne Lidar, producent van technologie voor zelfrijdende wagens, zijn beursdebuut nadat het werd overgenomen door het SPAC Graf Industrial, eveneens een blancochequebedrijf. Vóór Nikola was ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic de bekendste naam die via een SPAC naar de beurs kwam.

Workhorse

Iets minder financiële spitstechnologie is te vinden bij autobouwer Workhorse. Toch heeft die ook wel wat gemeen met Nikola en Tesla. Net als het in 2004 door Elon Musk overgenomen bedrijf startte Workhorse, toen nog onder de naam AMP, met de elektrificatie van een bestaand model. Tesla deed het met een Lotus Elise, AMP met de tweezitter GM Sky. We schrijven 2009/2010. Tesla had ondertussen al een volledig eigen model op de markt gebracht, het Model S. AMP deed in 2010 zijn intrede op de beurs en timmerde verder aan de weg richting zero-emissietransport. In 2015 werd het geweer van schouder veranderd en ruilde de groep, met de overname van Workhorse, de wereld van de elektrische personenwagens voor die van de elektrische bestelwagens die in de zogeheten “last mile” van het leveringsproces passen. Tot de klanten van de groep behoren onder meer UPS, DHL en FedEx.

Zoals het een producent van elektrische voertuigen betaamt, is het bedrijf verre van winstgevend. In het boekjaar 2019 slikte Workhorse een verlies van 37,2 miljoen dollar, tegenover 36,5 miljoen een jaar eerder. De resultaten werden echter gestut door een licentiedeal met Lordsdown Motor Corporation voor de productie van een elektrische pick-uptruck. Aanvankelijk wilde Workhorse de truck voor eigen rekening ontwikkelen en bouwen, maar het project bleek financieel te zwaar voor het bedrijf en werd afgestoten aan Lordstown, in handen van de vroegere CEO van Workhorse en eigenaar van de voormalige GM-fabriek in de gelijknamige stad.

De voorbije dagen plooiden de aandelen wat terug, maar in juni gingen ze door het dak, dankzij berichten dat het werkpaard zich wist te verzekeren van een kapitaalinjectie van 70 miljoen dollar bij één investeerder en dat het opgenomen werd in de Russell 3000. Tesla is ondertussen al een heel eind verder gesprongen en zou aanspraak maken op een nominatie in de S&P 500. Wie volgt?

Naar overzicht
Beleg online met inzicht
Word gratis klantJe gratis BeursintroClient login
Analyse en Inzicht
  • Analisten
  • Bolero Blog
Platformen
  • Bolero
  • Mobile
Markten en Producten
  • Markten
  • Producten
Events en Opleidingen
  • Events
  • Opleidingen
Academy
  • Producten
  • Platformen
  • Strategy & Analyse
Tarieven
  • Tarieven
Support
  • Algemene voorwaarden
  • Documentcenter
  • Lexicon
  • Veelgestelde vragen
  • Klachten
  • FAQ: MiFID II
Over Bolero
  • Bolero vandaag
  • Relatie KBC & Bolero
  • Nieuws
  • Werken bij Bolero
Award

Ontdek ook:

Bolero Crowdfunding

  •   Home
  • Analyse en Inzicht
  • Platformen
  • Markten en Producten
  • Events en Opleidingen
  • Academy
  • Tarieven
  • Support
Powered by KBC }}

Powered by KBC

  • © Bolero 2025
  • Privacy statement
  • Juridische voorwaarden
  • Sitemap