wo. 19 jul 2023
Gemengd beeld bij de tweedekwartaalresultaten van de Amerikaanse banken

Vorige week vrijdag (14/7) beten Wells Fargo, Citibank en JP Morgan de spits af. Gisteren (18/7) was het de beurt aan Bank of America. In aanloop naar de resultaten verwachtten de analisten goede cijfers van de Amerikaanse banken door de (fors) gestegen rente door de Amerikaanse centrale bank (Fed). Konden de banken de verwachtingen inlossen ?
Bank of America (kopen, koersdoel $ 42)
Bank of America publiceerde zijn tweede kwartaalcijfers van 2023, waarbij ze marktconsensus overtroffen. De totale omzet bedroeg $25 miljard. Dit is een daling van $1.3 miljard ten opzichte van Q1 2023 en een stijging van $2.5 miljard ten opzichte van Q2 2022. Opvallende bijdragers aan deze omzet waren Investment Banking en Trading.
De winst daalde ten opzichte van Q1 met 800 miljoen en steeg ten opzichte van Q2 2022 met $1.2 miljard. Opvallend was de stijging van de kredietprovisies. Deze stegen met 20% naar $1.1 miljard in vergelijking met $0.9 miljard in Q1. Dit is echter onder de verwachtingen van de markt die rekende op een kredietprovisie van $1.2 miljard.
Binnen de retailtak zag de bank een daling van de deposito’s, in lijn met de dalende trend van deposito’s binnen retail banking in de VS en Europa. Dit is een uniek gegeven binnen de financiële wereld en zelden gezien (zie grafiek).

Er zijn twee mogelijke redenen :
- stijgende intresten, die termijnrekeningen en andere financiële instrumenten aantrekkelijker maken waardoor er een kapitaalbeweging op gang komt
- de economische moeilijkheden zorgen ervoor dat mensen meer beroep moeten doen op hun spaartegoed.
Positieve signalen waren de stijgende populariteit van de digitale capaciteiten met een AI bot Erika (equivalent van Kate) en Zelle.
Het management meldde ook dat men een daling van de niet-intrestkosten verwacht omwille van verdere besparingen op personeel. Ten slotte kon het eigen vermogen verder aangedikt worden waardoor de CET1-ratio strandde op 11.6% ten opzichte van 11.4% in Q1. De sterke CET1-ratio geeft de mogelijkheid om het aandeleninkoopprogramma iets te verhogen. De analist van KBC Securities is tevreden met deze resultaten en behoudt zijn “Koop”-advies met koersdoel $42.

JP Morgan Chase (kopen, koersdoel $ 160)
Voor het vierde achtereenvolgende kwartaal kwam de winst per aandeel boven de consensus-verwachtingen uit, dit keer dankzij zowel de netto intrest inkomsten als de fee-inkomsten, terwijl een lager belastingtarief en een groter dan verwachte aandeleninkoop ook hielpen.
JPM verhoogde zijn verwachtingen voor de nettorentebaten naar $87 miljard voor 2023 dankzij hogere rentetarieven en een langzamer dan verwachte herprijzing van deposito's. Toch zullen de netto intrest inkomsten naar verwachting matigen. Er wordt verwacht dat de nettorentebaten op de middellange termijn zullen afnemen tot 70 miljard dollar. Desondanks blijft JPM vertrouwen houden in zijn vermogen om een ROTCE-doelstelling van 17% door de cyclus heen te halen (noot van de redactie : ROTCE = netto inkomen beschikbaar voor de aandeelhouders als percentage van gemiddelde totale gewone eigen vermogen).
JP Morgan boekte een ROTCE van 23% exclusief een nettowinst na belastingen van $1,8 mrd met betrekking tot de FRC-transactie (noot van de redactie: FRC : JP Morgan nam First Republic Bank over) en discretionaire verliezen op beleggingseffecten van $0,7 mrd na belastingen. De materiële boekwaarde steeg met 4,2% naar $79,90 (1,9x). De CET1 ratio bleef onveranderd op 13,8% ondanks een negatieve impact van de overname van FRC. De inkoop van eigen aandelen bedroeg $ 2,2 miljard ($ 1,8 miljard netto), een daling ten opzichte van $ 2,9 miljard in het vorige kwartaal. De gemiddelde verwaterde aandelen daalden met 0,8%.
Bedenk dat JPM op 1 mei het overgrote deel van de activa en bepaalde passiva van FRC overnam. Het nettoresultaat toerekenbaar aan FRC in 2Q23 bedroeg $2,4 mrd en was inclusief een geschatte winst op de voordelige koop van $2,7 mrd en een voorziening voor kredietverliezen van $1,2 mrd om een reserve op te bouwen voor de overgenomen kredietportefeuille van FRC. Gedurende de twee maanden eindigend op 30 juni was er nog eens $ 897 miljoen aan netto rentebaten, $ 436 miljoen aan provisiebaten en $ 599 miljoen aan kosten die toe te rekenen waren aan FRC.
Ten opzichte van 1Q23 lieten de resultaten een hoger netto renteresultaat zien (+5%) als gevolg van een grotere balans (+4%, geholpen door FRC) en een relatief stabiele netto intrestmarge (-1bp), lagere provisiebaten en -lasten, een hogere voorziening voor dubieuze debiteuren (gedreven door de opbouw van FRC-reserves). De analist van KBC Securities heeft een "Kopen"-advies en een koersdoel van $160.

Citigroup (geen advies KBC Securities)
Citigroup rapporteerde een zwakke winst per aandeel in het tweede kwartaal van $1,33 met zwakke vooruitzichten. De groei van de nettorentebaten vertraagt maar daalt nog niet, dankzij het voordeel van vertraagde internationale renteverhogingen. De inkomsten uit vergoedingen lopen echter terug.
Dit duidt erop dat de netto kredietverliezen ook boven de pre-pandemische niveaus zullen uitkomen. Het lijkt er niet op dat de betalingsachterstanden hun hoogtepunt nog niet hebben bereikt - als ze verder stijgen, zelfs bij een lage werkloosheid, zal dat de verliezen opdrijven.
De resultaten in het tweede kwartaal van 23 werden gekenmerkt door:
- een bescheiden kwartaalgroei in nettorentebaten
- gelijkblijvende gemiddelde leningen kwartaal-op-kwartaal
- lagere handelsinkomsten
- lagere beleggingsinkomsten
- zwakke inkomsten van Global Wealth Management
Voor heel 2023 bevestigde Citi zijn brede verwachtingen, maar met een verschuiving in de mix, m.n. minder inkomsten uit investment banking en vermogensbeheer.

Wells Fargo (geen advies KBC Securities)
De winst in het tweede kwartaal lag maar liefst 57% hoger dan een jaar eerder. De winst over het tweede kwartaal bedroeg $4,94 miljard. De winst per aandeel bedroeg $1,25 (waarvan 6 ct te danken aan een gunstiger belastingstarief).
De bank slaagde er in de rente op hypotheken te verhogen maar dit resulteerde niet in hogere rente-inkomsten door een daling in de hypotheekactiviteiten. De inkomsten uit trading activiteiten stegen met 29%, terwijl ook investment banking het beter deed.
Het 2e kwartaal werd gekenmerkt door:
- een daling op kwartaalbasis van de nettorentebaten en de nettorentemarge
- een daling van de deposito's aan het eind van de periode kwartaal-op-kwartaal en gelijkblijvende leningen aan het eind van de periode kwartaal-op-kwartaal
- grote aandeleninkoop en sterke kapitaalratio's.
Voor geheel 2023 verwacht de bank dat de nettorente-inkomsten zullen toenemen met 14% tot 51 miljard dollar tegenover 10% eerder.
