ma. 29 aug 2022

Baggergroep DEME zag zijn omzet in het eerste half jaar stijgen met 21,5% in vergelijking met een jaar eerder. Het orderboek bedroeg 5,6 miljard euro, tegenover 5,9 miljard op het einde van 2021. Hoewel de resultaten voor de voorbije zes maanden lichtjes teleurstellen, werd KBC Securities-analist Olivier Vandewoude in positieve zin verrast door de vooruitzichten.
Hoogtepunten
De omzet kwam uit op 1,292 miljard euro, 21,5% meer op jaarbasis. Dat lag in lijn met de verwachting van 1,274 miljard euro die Olivier Vandewoude had. De bedrijfskasstroom (EBITDA) komt uit op 191,3 miljoen euro, lager dan Olivier Vandewoude had verwacht. Hij ging uit van 198 miljoen euro, inclusief een vergoeding van 18,8 miljoen euro voor de late oplevering van de 'Orion'.
Dat komt neer op een EBITDA-marge van 14,8%. In de eerste helft van 2021 bedroeg de EBITDA-marge 17,6%. Voornamelijk baggerwerken & infra kenden een moeilijk halfjaar. Het nettoresultaat kwam uit op 39,5 miljoen euro, versus 35 miljoen in de eerste helft vorig jaar. De nettofinanciëleschuld steeg tot 537 miljoen euro, tegenover 393 miljoen euro in boekjaar 2021.
Opgesplitst per segment ziet dat er zo uit:
- Offshore-energie tekent voor een hogere omzet (+33,8% op jaarbasis) van 472 miljoen euro en een EBITDA van 100 miljoen euro. In de eerste helft van 2021 was die EBITDA 46 miljoen euro.
- Baggerwerken & Infra kende ook een stijging van de omzet (+11,7%) maar de EBITDA was aanzienlijk lager: 94,6 miljoen euro (in de eerste helft van vorig jaar was dat nog 158,8 miljoen euro). De belangrijkste redenen voor de lagere EBITDA zijn het grote aantal droogdokkingen van schepen, de stijging van de prijzen van verbruiksgoederen en grondstoffenprijzen en een meer voorzichtige houding van klanten. De bezettingsgraad bedroeg 19,6 weken voor hoppers en 16,5 voor kotters.
- Milieu & Concessies deden het goed, met een EBITDA van respectievelijk 12,2 miljoen euro (tegenover 6,2 miljoen in de eerste helft van 2021) en -7 miljoen euro (-18,5 miljoen euro in de eerste helft van 2021.
DEME’s vooruitzichten
Verwacht wordt dat de omzet licht zal stijgen (eerder werd nog een "vergelijkbaar niveau" verwacht). De vooruitzichten voor het nettoresultaat blijven ongewijzigd op "licht lager". Er werd een bijkomende indicatie voor EBITDA-niveau toegevoegd, waarbij een EBITDA gespecificeerd wordt die "vergelijkbaar" is met die in boekjaar 2021. De vooruitzichten voor kapitaalsuitgaven blijven ongewijzigd op 500 miljoen euro.
KBC Securities over DEME
Het is een gemengd beeld voor DEME, waarbij de eerste zes maanden onder de raming van Olivier Vandewoude lagen, vooral op EBITDA-niveau, als gevolg van zwakkere prestaties in het Dredging & Infra-segment. De vooruitzichten voor het volledige boekjaar 2022 zien er echter iets beter uit met opnieuw een verwachte groei van de omzet (vs "gelijkaardig niveau" tijdens de eerstekwartaalupdate) en de EBITDA voor het boekjaar zal naar verwachting op een vergelijkbaar niveau uitkomen als vorig jaar, beter dan Olivier Vandewoudes huidige ramingen.
De EBITDA van vorig jaar was het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. De evenaring van dat betekent een zeer sterke EBITDA over de tweede helft van het jaar ondanks inflatie en tegenwind. Dat alles maakt dat Olivier Vandewoude vasthoudt aan het “Kopen”-advies en het koersdoel van 123 euro.
Het aandeel van DEME noteert momenteel aan 111 euro (-1,96%).
