wo. 6 feb 2019

De kwartaalcijfertrein loste deze morgen de resultaten van twee Europese financiële waarden: ING (+4,7%) en BNP Paribas (-0,5%). De analisten van KBC fileerden beide rapporten en sleutelden in het geval van BNP Paribas aan het koersdoel. Voor beide blijven ze niettemin positief, vooral omdat de sector er - dankzij lagere kosten - in slaagt om efficiënter te worden.
BNP Paribas
Met een netto kwartaalwinst van 1,44 miljard euro bleef BNP Paribas deze ochtend nipt boven de winst uit het vierde kwartaal van 2017 en nipt boven de eerder verlaagde verwachtingen. Dit was echter te danken aan een eenmalige belastingmeevaller, want de winst vóór belastingen lag 21% lager dan vorig jaar en bleef fors onder de consensusverwachting die analisten naar voren schoven.
De zwakste prestatie was, zoals bij de concurrentie, te wijten aan de zaken- en investeringsbankdivisie waar vooral de inkomsten uit aandelenhandel dramatisch waren. Ook de Belgische retaildivisie en de verzekeringsactiviteiten vielen in het vierde kwartaal tegen. Aan de positieve kant onthouden de analisten van KBC Asset Management dat de Franse retaildivisie standhield in een moeilijk kwartaal en ook de Italiaanse activiteiten het beter deden dan verdacht.
Het goede nieuws was dat de kernkapitaalratio steeg van 11,7% naar 11,8%: dat is een opluchting na de daling die Société Générale vorige maand bekendmaakte, omdat de markt ongenadig is voor banken met een kapitaalpositie onder het gemiddelde. BNPP zal net zoals vorig jaar een dividend van 3,02 euro per aandeel uitbetalen, wat overeenkomt met een stevig dividendrendement van 7,4%.
De mening van KBC Asset Management
De zwakke resultaten in het vierde kwartaal werden volgens analist Joris Dehaes grotendeels verwacht, waardoor de koersreactie deze ochtend al bij al goed meevalt. Wat helpt is dat de bank tegemoetkomt aan de hoop dat het verder in de kosten gaat snoeien. BNPP verwacht tegen eind 2020 in de zaken- en investeringsbankdivisie zo'n 400 miljoen euro extra te besparen, onder andere door het afstoten van minder winstgevende activiteiten. Tegelijkertijd stelt de bank de inkomstenverwachtingen voor 2020 bij, waardoor het verwachte rendement op het eigen vermogen daalt van 10% naar 9,5%. Die doelstelling ligt een stuk boven het rendement op het eigen vermogen dat KBC AM en de markt vooropstellen voor 2020. Dit betekent dat er opwaarts potentieel is als de bank zelfs maar een deel van haar doelstelling inlost.
Samen met de enorm lage waardering (koers/boekwaarde net boven 0,5), het hoge dividendrendement en de focus op een hogere kapitaalpositie blijft KBC Asset Management eerder positief over BNPP en verkiest het de bank boven Société Générale. Maar de herwaardering zal geleidelijk verlopen en daarom wordt het koersdoel verlaagd van 60 naar 54 euro. Het advies blijft “Kopen”.
ING
Bij ING was het onderliggende nettoresultaat sterk: 1,69 miljard winst, tegenover de verhoopte 1,56 miljard euro. Positieve hoogtepunten zijn de kernkapitaalratio van 14,5% en de kost/inkomstenratio van 55%, want de groei zelf lag in 2018 iets onder de verwachtingen en de personeelskosten 4% hoger dan verwacht. Het rendement op eigen vermogen was met 11,2% bevredigend. Het is volgens analist Jason Kalamboussis uitkijken naar de analistendag in maart om te weten te komen wat de nieuwe doelstellingen van ING zijn. Als de groep bij die gelegenheid vasthoudt aan de ambitieuze groeiverwachtingen, is er volgens KBC Securities ruimte voor opwaartse koersbewegingen.
Het “Opbouwen”-advies voor ING blijft behouden, omdat de waardering van het aandeel aantrekkelijk blijft. De korting tegenover andere banken is niet gerechtvaardigd. Het koersdoel bedraagt 13,5 euro, tegenover een slotkoers van 10,21 euro.