wo. 29 jan 2020

Deze ochtend publiceerde SAP de finale kwartaalresultaten voor boekjaar 2019. In het laatste kwartaal kwam de omzet nipt onder de verwachting uit, maar de operationele marge (35,3% vs. 35) en aangepaste winst per aandeel (1,82 EUR vs. 1,72) waren beter dan verwacht. Ook nu zijn de resultaten dus niet eenduidig. De sceptici zullen wijzen op de beperkte omzetgroei (+4%) , terwijl de believers zich zullen optrekken aan de gestegen rendabiliteit. Om de eigen doelstelling van 35 miljard EUR omzet in 2023 te halen zal de omzetgroei in ieder geval nog moeten versnellen tot 7 à 8%.
Integratie na de overnames
Deze resultaten zijn de eerste onder het gedeelde CEO-schap van Christian Klein en Jennifer Morgen. Zij vervangen Bill McDermott, die naar ServiceNow vertrok. Onder zijn toezicht rijgde SAP de mega-overnames aan elkaar. In totaal werd 26 miljard dollar uitgegeven om (cloud-)softwarebedrijven over te nemen, met als orgelpunt de overname van Qualtrics voor 8 miljard dollar afgelopen jaar. Die overnames moesten het bedrijf wapenen in de strijd met een nieuwe generatie concurrenten(Salesforce, Workday, …) die hun bedrijfstoepassingen over het internet/de cloud aanbieden. Onder het nieuwe leiderschap wordt er nu gefocust op de integratie van alle software/overnames zodat de verschillende SAP-toepassingen naadloos data kunnen uitwisselen én feilloos kunnen worden aangeboden over het internet (‘Software-as-a-Service’). Daarnaast wordt het infrastructuurgedeelte uitbesteed aan de grote cloudproviders (Microsoft, Amazon, Google, …), wat de rendabiliteit verder moet verbeteren.
De mening van KBC Asset Management
SAP profileert zich als totaaloplossing voor bedrijven die hun softwaretoepassingen zoveel mogelijk bij één partij willen afnemen. Zo omvat het aanbod naast het kernprogramma (‘S4 Hana’: boekhouding, supply chain, …) ook toepassingen voor personeelsbeheer (SuccesFactors, Fieldglass), de aankoopdienst (Ariba), ecommerce (Hybris), klantenbeheer (o.a. Qualtrics), … . Hoewel sommige klanten zullen opteren voor specifieke oplossingen zoals bijvoorbeeld Salesforce, Shopify, en Workday zal de ERP software (‘Enterprise Resource Planning’) van SAP volgens KBC Asset Management dé referentie blijven voor multinationale ondernemingen. Het bedrijf blijft dan ook goed geplaatst om te profiteren van de verdere digitalisering van alle bedrijfsprocessen. Nadat bedrijven de afgelopen jaren vaak focusten op de klantenbeleving zal ook de achterliggende ketting onvermijdelijk gemoderniseerd moeten worden om competitief te blijven.
Hoewel SAP ontegensprekelijk trager groeit, blijft het waarderingsverschil met bedrijven zoals Salesforce, Temenos, Dassault , Adobe en Amadeus volgens KBC Asset Management dan ook overdreven. De analist behoudt de 'Kopen'-aanbeveling en het koersdoel van 130 euro.