di. 30 jun 2020

De investeringsmanagers van Gimv hebben tijdens de lockdown niet bepaald stilgezeten. De Antwerpse investeerder zorgde gisteren nabeurs voor een dubbele verrassing door de aankondiging van een instap in Televic, samen met de verkoop van zijn 32%-belang in Contraload. Financiële details worden traditioneel niet bekendgemaakt, maar het zou gaan om de grootste investering ooit én om een geweldig succesvolle exit. KBC Securities-analist Michiel Declercq zet de feiten op een rij en behoudt zijn advies en koersdoel voor het Gimv-aandeel.
Contraload uit
Gimv gaat samen met D2E (Down2Earth) en de originele oprichters zijn belang in de logistieke dienstverlener Contraload verkopen aan Tosca, een Amerikaanse speler in herbruikbare verpakkingen en oplossingen voor de toeleveringsketen. De exit resulteert voor Gimv in een meerwaarde van ongeveer 30 miljoen euro ten opzichte van de intrinsieke waarde eind maart 2020. Contraload was de zesde grootste participatie van Gimv, die vóór de overname op ongeveer 40 miljoen euro geraamd werd. De deal zou naar verluidt een waarde van 250 miljoen euro hebben, al wordt dat door Gimv "aan de hoge kant" genoemd. Hoewel de opbrengst dus waarschijnlijk iets lager zal zijn dan dat, blijft het een héél erg succesvolle exit met een geschatte meerwaarde van ongeveer 30 miljoen euro.
Televic in
Televic is een in Izegem gevestigde leverancier van hoogtechnologische en hoogwaardige boordcommunicatiesystemen en is actief in vier nichemarkten: de gezondheidszorg, het onderwijs, de spoorwegsector en de congresmarkt. Het bedrijf heeft belangrijke vestigingen in Duitsland, China en Bulgarije en is rechtstreeks aanwezig in de VS, Frankrijk, India en het VK. Televic stelt 950 mensen tewerk en realiseert een omzet van ongeveer 130 miljoen euro met een bedrijfswinst (EBIT) van 20 miljoen euro. Belangrijke klanten zijn Siemens, Alstom, Bombardier, EC, NATO en VN.
De aankoop van een belangrijke minderheidsparticipatie (40%) in Televic is eveneens opmerkelijk omwille van zijn omvang. De bestaande aandeelhouders en CEO's Lieven Danneels en Thomas Verstraeten blijven aan boord en behouden de meerderheid. De investering zal de ambitie van Televic om een nog groter marktaandeel te verwerven en tegelijk zijn internationale groei te versterken, een boost geven.
Volgens De 'Tijd' wordt de investering van het 40%-belang in Televic geschat op ongeveer 60 miljoen euro. Dit zou meteen de grootste investering van Gimv ooit zijn, aangezien de omvang van de investeringen traditioneel tussen 5 en 50 miljoen euro ligt.
De visie van KBC Securities
Deze en andere verschuivingen in de portefeuille van Gimv tonen voor analist Michiel Declercq aan dat het management in staat is om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden en tegelijkertijd zijn sterk track record van succesvolle exits in een moeilijke markt kan behouden. Na de resultaten over het boekjaar 2019/2020 liet het management al uitschijnen dat het de portefeuille verder wil diversifiëren naar meer technologiegedreven bedrijven. Onze analist is dan ook blij met de snelle reactie van Gimv.
De toevoeging van Televic aan het Smart Industries Platform zal Gimv toelaten om te profiteren van opkomende trends zoals e-learning, terwijl de gezondheidszorg een groeimarkt op lange termijn blijft. Samen met zijn dominante positie in de wereldwijde spoorwegsector ziet KBCS Televic als een goede diversificatie van de portefeuille van Gimv, met ruimte voor verdere 'add-on'-acquisities.
Investment case
Hoewel de participatie van mogelijk 60 miljoen euro in Televic de grootste investering van Gimv ooit lijkt te zijn, verwacht KBCS dat de verkoop van Contraload de uitstroom van kasmiddelen zal compenseren. Momenteel schat analist Michiel Declercq de bruto kaspositie van Gimv op ongeveer 378 miljoen euro (vóór het dividend, in afwachting van het resultaat van het stockdividend). Die kaspositie is een belangrijk voordeel in de huidige marktomgeving.
KBCS schat de intrinsieke waarde van Gimv op 44,9 euro per aandeel, zodat de koers noteert aan een premie van 13,4%. Dat is behoorlijk wat, zodat het "Houden"-advies en 55 euro koersdoel ongewijzigd blijft.

Alles wat u als beleg-het-zelver moet weten over beleggen in holdings
Holdingaandelen zijn een uitstekende én goedkope manier om te investeren in een gediversifieerde portefeuille en ze bieden vaak een aantrekkelijk dividendrendement. Bovendien krijgt u via een holding ook als particuliere belegger toegang tot niet-beursgenoteerde bedrijven of durfkapitaal. Maar wat moet u als particuliere belegger weten vooraleer u hiermee aan de slag gaat?
Ontdek in onderstaand dossier tips en tricks om in holdingaandelen te beleggen en pik nog enkele top picks van onze expert uit eigen huis mee.
Download hier het volledige dossier over beleggen in holdings