ma. 20 mei 2019

De Amerikaanse regering staat al enige tijd argwanend tegenover Chinese fabrikanten zoals Huawei. De Amerikanen vrezen dat de Chinese overheid via de hardware zou spioneren. Google verleent daarom niet langer de volledige medewerking aan Huawei en verplicht de Chinese smartphonefabrikant om over te stappen naar een open source-versie van Android. Dat is zeer slecht nieuws voor Huawei. En bij uitbreiding ook voor de halfgeleideraandelen. Dat concludeerde ook KBC Senior Financial Economist Tom Simonts.
Amerikaanse overheid
Het handelsverbod dat vorige week werd ingesteld, ligt aan de basis van de breuk. Ook zonder licentie kan Huawei Android van Google blijven gebruiken, maar de open source-versie (Android Open Source Project (AOSP)) omvat geen toevoegingen zoals de PlayStore, Gmail of Maps. En ook de beveiligingsupdates komen in het gedrang. Huawei werkt intussen aan een eigen besturingssysteem, om eventueel Android te kunnen vervangen, maar dat zal nog niet vanaf morgen inzetbaar kunnen zijn.
Chipleveranciers
Het is niet het enige onheil dat Huawei treft. Als gevolg van het handelsverbod moeten Amerikaanse chipleveranciers eerst toestemming vragen vooraleer ze hardware mogen leveren aan Huawei. Die beweert niet onder de indruk te zijn van de Amerikaanse maatregel en heeft naar eigen zeggen recent de nodige voorbereidingen getroffen.
Waarnemers zien het minder rooskleurig voor Huawei. Linda Sui van Strategy Analytics zegt aan Reuters te vrezen voor het bestaan van Huawei. Amerikaanse leveranciers kunnen de komende jaren namelijk nog niet vervangen worden door Chinese leveranciers. Het Chinese bedrijf probeerde daar wel iets aan te doen - door het aanleggen van voorraden van vereiste componenten - en probeert de afhankelijkheid van chipproducenten, zoals bijvoorbeeld Qualcomm af te bouwen. Maar ook Infineon levert niet meer aan Huawei, want bedrijven die producten leveren met Amerikaanse technologie, zijn eveneens onderworpen aan datzelfde Amerikaanse verbod. STMicroelectronics blijkt wel nog te leveren, maar dat kan niet verhinderen dat de Europese chipbakker bij de grootste verliezers op de Europese beurs zijn (-2%)
Belgische standpunt?
Proximus en Orange Belgium maken gebruik van Huawei-technologie. Het Belgisch Centrum voor Cybersecurity heeft geen concrete aanwijzing van spionagedreiging gevonden.
Conclusie
Dit is vooral slecht nieuws voor Huawei, dat bij hoog en bij laag beweert “niet klein te krijgen te zijn”. Niet iedereen is daar zo zeker van, ondanks het feit de Chinese groep heel wat schaalgrootte als troef heeft. Maar het is te vroeg om een eigen operating system te lanceren en ook de componenten zijn er niet. Google van zijn kant verliest een platform waar het zijn hele ecosysteem kan slijten, al heeft het natuurlijk wel heel wat uitwijkmogelijkheden.
