vr. 23 apr 2021

GrandVision bracht een stand van zaken over de eerste maanden van 2021 naar buiten. KBC Securities onthoudt de interessante margeverbetering (ondanks de impact van de lockdown) en de schuldenlast die onder controle blijft. De deal tussen HAL en EssilorLuxottica over de overname van GrandVision zal volgens KBC Securities zijn definitieve beslag krijgen.
Resultaten GrandVision
- Grandvision rapporteerde een omzet van 899 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2021, een daling met 3% op jaarbasis.
- Een online omzetgroei van 35%.
- De aangepaste bedrijfswinst is gestegen van 41 naar 79 miljoen euro dankzij kostenbesparingen, structurele verbeteringen en verbeterde product/prijs mix effecten.
- De aangepaste bedrijfswinstmarge sprong met 437 basispunten naar 8,8%, maar is nog steeds 219 basispunten lager dan in het eerste kwartaal van 2019.
- De nettoschuld bedroeg 569 miljoen aan het eind van het eerste kwartaal, tegen 539 miljoen eind 2020 en 755 miljoen op het einde van het eerste kwartaal 2020. Belangrijk in dit verband is dat Luxoticca een schuldgraad van maximum 955 miljoen euro tolereert.
- Gezien de onzekerheden in verband met Covid-19 onthoudt de Nederlandse brillenboer zich van concrete vooruitzichten voor 2021.
- Aangezien de financiële positie van de onderneming niet wezenlijk verslechterd is, zal zij haar dividendvoorstel van 0,35 euro per aandeel over 2019 handhaven. Grandvision stelt wel geen dividend over 2020 voor.
Overname van GrandVision
De Europese Commissie gaf eind maart de toestemming voor de overname van GrandVision door EssilorLuxottica, met onmiddellijke ingang. De fusiegroep moet daarvoor wel in totaal 351 winkels in België, Nederland en Italië van de hand doen.
- In ons land zal de GrandOptical-keten (35 winkels) worden verkocht zonder de merknaam.
- In Italië zal de gefuseerde entiteit naar verwachting 174 winkels afstoten, waarvan 72 winkels van "GrandVision by".
- In Nederland wordt de Eye Wish-keten (142 winkels) verkocht.
Enkel in Turkije moet nog goedkeuring voor de deal verkregen worden, omdat de activiteiten in Chili zullen overgaan naar hoofdaandeelhouder HAL.
Rechtszaak Grandvision en EssilorLuxottica
Ondertussen kruisten GrandVision (en aandeelhouder HAL) en EssilorLuxottica de juridische degens over de vraag of de overnemer inzage mag krijgen in de bedrijfsinformatie van de over te nemen partij. Twistappel was de aanpak van de pandemie door GrandVision. In augustus vorig jaar ving EssilorLuxottica al bot op die eis en dat werd twee weken geleden in beroep bevestigd. Het hof oordeelde dat het “onvoldoende aannemelijk is dat EssilorLuxottica rechtmatig belang heeft bij inzage in bedrijfsadministratie van zowel GrandVision als de grootaandeelhouder van dat bedrijf, investeringsmaatschappij HAL”.
KBC Securities over de resultaten van GrandVision
Het eerste kwartaal van 2021 werd nog steeds beïnvloed door de lockdown maatregelen. Naarmate de winkels heropenen verwacht KBC Securities dat de resultaten van GrandVision geleidelijk zullen verbeteren, zoals afgelopen zomer ook is gebleken. Met de reeds geleverde inspanningen voorzien ze een sterk margeherstel. Ze putten daarvoor troost uit de resultaten van het eerste kwartaal, waarin GrandVision ondanks een afvlakking van de omzet, erin slaagde de marges op jaarbasis aanzienlijk te verbeteren. Vanuit een financieel perspectief is KBC Securities van mening dat de risico's goed worden beheerd met een netto schuld van 569 miljoen euro.
Met de meeste wettelijke goedkeuringen op zak en gezien de recente juridische overwinningen zal de deal tussen EssilorLuxottica en HAL over de overname van GrandVision volgens KBC Securities uiteindelijk ook doorgang vinden. Met minder dan 5% upside ten opzichte van de 28 euro die EssilorLuxottica bereid is te betalen, is het echter tijd om het advies te verlagen van “Kopen” naar “Houden”.
