vr. 15 mrt 2019

Greenyard (+7,0%) presenteerde deze ochtend de hoogtepunten uit zijn veelbesproken transformatieplan. Hoewel het proces nog in de kinderschoenen staat en er nog maar weinig details bekend zijn, verwacht analist Alan Vandenberghe (KBC Securities) dat de eerste resultaten van het plan positief onthaald zullen worden. De mogelijkheid van een aandelenemissie blijft wel als het zwaard van Damocles boven het aandeel hangen.
Financiële vooruitzichten
De vooruitzichten voor de recurrente operationele winst (REBITDA) zijn alvast bemoedigend. Greenyard verwacht dat de REBITDA in het boekjaar 2019/2020 met 20 miljoen euro zal stijgen en gaat uit van een bijkomende 24 miljoen euro in 2020/2021, om uiteindelijk te landen op een EBITDA van meer dan 100 miljoen euro in boekjaar 2020/2021. Analist Alan Vandenberghe rekende op een verbetering met resp. 11 (2019/2020) en 12 miljoen euro (2020/2021).
Het transformatieproces
- Partnershipmodel: Greenyard wil met zijn belangrijkste klanten een verticaal geïntegreerd partnershipmodel opzetten. Dat moet het mogelijk maken om de marges en marktpositie te beschermen.
- Reorganisatie: Er staan mogelijk 422 banen op de tocht, wellicht in het Verenigd Koninkrijk (Fresh) en Duitsland.
- Optimalisatie: Na jaren van snelle expansie zijn sommige activa en locaties verouderd. Zo zou de sluiting van Baja in Hongarije op de agenda staan.
- Beter beheer van de toeleveringsketen
- Verkoop van niet-kernactiva: Greenyard verwacht niet-kernactiva te verkopen voor 50-75 miljoen euro met een beperkte impact op de EBITDA (-5 miljoen euro).
- Verkoop van de divisie Prepared om de schuldratio versneld af te bouwen.
Financieringsmogelijkheden
Greenyard werkt intussen naarstig verder aan de versterking van haar balans. De EBITDA moet beter, desinvesteringen moeten cash in het laatje brengen, maar ook een kapitaalverhoging is nog steeds aan de orde. In dat verband voert Greenyard alvast gesprekken met een selectie van potentiële investeerders. Het doel is om het hefboomeffect in de komende 3 jaar onder de 3,0x te brengen.
De mening van KBC Securities
Greenyard rapporteerde een nettoschuldpositie van 517,4 miljoen euro voor de eerste helft van het boekjaar 2018-2019. Rekening houdend met de opbrengst van 120 miljoen euro uit de verkoop van de tuinbouw, zou de huidige nettoschuldpositie ongeveer 400 miljoen euro moeten bedragen en een hefboomeffect van 6,2x. Met de verkoop van niet-kernactiva (door KBCS op ca. 60 miljoen euro geschat) kan de hefboomwerking worden teruggebracht tot 4,0x.
Om de schuldgraad te verlagen naar 3x is er dus extra geld nodig. Een eventuele aandelenemissie is afhankelijk van de capaciteit van Greenyard (waarde, timing ...) om haar Prepared-activiteiten te verkopen. Die is volgens analist Alan Vandenberghe 80 miljoen euro waard is.
Afwachten is met andere woorden de boodschap. En dat doet onze analist met een ongewijzigd koersdoel van 5,7 euro en een “Houden”-advies.
