wo. 12 jan 2022

Just Eat Takeaway.com, Europa's grootste maaltijdbezorger, ligt sinds de overname van Grubhub niet in de bovenste schuif van beleggers. En daar lijkt de kwartaalupdate van vandaag weinig aan te veranderen, meent financieel econoom Tom Simonts. De ordergroei vertraagde in het vierde kwartaal tot 14% op jaarbasis, ten opzichte van 25% in het derde en 37% in het tweede kwartaal. Onder meer in de VS (Grubhub) hinkt de groei achterop, maar ook zonder de Amerikaanse bijdrage presteerde de groep met een jaargroei van ruim 40% (33% inclusief Grubhub) onder de eigen prognose van 45%. Anders dan bij collega Delivery Hero werd de belofte richting winstgevendheid niet concreter gemaakt.
Operationele activiteiten
Naast de bestellingen is de brutotransactiewaarde (GTV) een belangrijke graadmeter voor de prestatie in de sector. Hier presteerde de groep met 28,2 miljard euro (+31% op jaarbasis) onderaan de eigen verwachtingsvork (28 tot 30 miljard). In het vierde kwartaal steeg de GTV met 17% op jaarbasis tot 7,3 miljard euro. De regionale prestatie ziet er als volgt uit:
- Het VK & Ierland (+23%) was het snelst groeiende segment voor zowel het kwartaal als het jaar, terwijl de aangepaste EBITDA aanzienlijk verbeterde. De onderneming zal naar eigen zeggen fors blijven investeren, vooral in haar netwerk in Londen, terwijl het verwacht de winstgevendheid in 2022 verder te verbeteren.
- In Noord-Amerika (+6%) bleef Grubhub goede vooruitgang boeken met het vergroten van het restaurantaanbod, met name in New York, en zorgde voor een aanzienlijke uitbreiding van het aantal GrubHub+ gebruikers. Dat neemt niet weg dat met een groei van 6% de prestatie een eind achterop fietst ten opzichte van de andere regio’s. Het bedrijf blijft in gesprek met verschillende potentiële strategische partners om haar positie in de VS te versterken.
- In Noord-Europa (+17%) voegde Lieferando 6,9 miljoen incrementele bestellingen toe in Duitsland in het vierde kwartaal van 2021 en 47,5 miljoen orders in 2021. Deze schaalvergroting leidde tot een aanhoudende verbetering van de winstgevendheid.
Winstgevendheid
In de kwartaalupdate was geen plaats voor winst- en verliescijfers, want daarvoor is het wachten tot 2 maart. Maar CEO Jitse Groen bevestigde dat de aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) verbeterde tot een kleiner verlies dan in de eerste helft van 2021. De EBITDA-marge zal daardoor in 2021 in het midden van de vork van -1% en - 1,5% van de GTV uitkomen. "We hebben onze aangepaste EBITDA in de tweede helft van 2021 duidelijk verbeterd en we zullen dit jaar verdere verbeteringen doorvoeren," zo klinkt het in het persbericht. In de eerste helft van 2021 rapporteerde het bedrijf een aangepast EBITDA-verlies van 190 miljoen euro op een omzet van 2,6 miljard euro.
Vooruitzichten
Het bedrijf herhaalde in de kwartaalupdate de verwachting dat de GTV zo’n ongeveer 15% kan aandikken in 2022 en met nog eens 30 miljard euro kan aandikken binnen vijf jaar. 2021 moet ook het piekjaar van de verliezen zijn geweest, omdat de EBITDA-marge in 2022 moet verbeteren tot een -0,6% à +0,8% van de GTV. Op langere termijn wordt de lat op ruim 5% gelegd.
