ma. 30 sep 2019

Vrijdagavond heeft Mona Keijzer, de Nederlandse staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaatbeleid, ingestemd met de fusie van de postnetwerken van PostNL en Sandd, waarmee de weg is vrijgemaakt voor een volledige afronding van de transactie tussen beide postbedrijven. Die beslissing staat haaks op het advies van de Mededingingsautoriteit ACM, maar het kabinet kwam tot een andere conclusie op basis van “een bredere afweging van maatschappelijke belangen”.
Belanghebbenden
- De Nederlandse vakbonden hebben de afgelopen twee jaar steeds opgeroepen om de fusie goed te keuren, zodat de netwerken samengevoegd konden worden. Dat zou nodig zijn, omdat een sterk krimpende postmarkt de “fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden” voor het postpersoneel op de helling zetten. Een sociaal bloedbad vermijden via een beslissing die stoelt op een langetermijnvisie woog duidelijk mee in de beslissing van het kabinet.
- Ook de aandeelhouders reageren vandaag bijzonder opgelucht, want het aandeel gaat deze ochtend ruim 10% hoger. Eerder viel het “no go”-advies van de concurrentiewaakhond niet in dovemansoren, want dat vergrootte de kans op een “no go”-beslissing substantieel. Maar zover is het dus niet gekomen. Ook KBC Securities-analist Ruben Devos schaart zich achter dat optimisme.
- Minder goed nieuws is de beslissing voor pakketbezorgers zoals DHL, DPD, GLS en Packs. Omdat het postnetwerk van PostNL ook gebruikt wordt voor de distributie van pakjes, wordt die poot dus deels positief beïnvloedt, zowel qua omzet als qua prijs. Het bevoordelen van het postnetwerk van PostNL kan volgens de concurrenten van PostNL leiden tot een ongewenste machtstoename van de postgroep op de pakketmarkt.
Voorwaarden
De deal is goedgekeurd op voorwaarde dat…
- postbedrijven die momenteel gebruik maken van het Sandd-netwerk een overgangsregeling aangeboden krijgen voor de toegang tot het PostNL-netwerk;
- er voor de kernactiviteiten van de postsector een maximaal rendement van 9% zal worden opgelegd;
- het maximale rendement op de universele dienstverplichting zal worden geplafonneerd op 9%. Dat lijkt gemakkelijk, want in 2018 werd een rendement van 0,7% behaald;
- de postprijzen die PostNL aan de consument in rekening mag brengen, beperkt zijn;
- PostNL alle bezorgers van Sandd werk zal aanbieden en "alternatieven" zal voorstellen aan alle andere medewerkers van Sandd, inclusief het opstellen van een sociaal plan.
De visie van KBC Securities
De relatief snelle goedkeuring van Mona Keijzer na de beslissing van de ACM kwam sneller dan verwacht, waardoor analist Ruben Devos verwacht dat de afronding van de deal vóór eind 2019 kan plaatsvinden.
KBCS berekende eerder dit jaar al dat de overname van Sandd potentieel 0,5 euro waarde per aandeel kan creëren, dankzij operationele synergievoordelen op het niveau van inzameling en bezorging. Bovendien zou dit leiden tot minder concurrentiedruk op zowel de zakelijke als de particuliere postmarkt, op voorwaarde dat de transactie natuurlijk groen licht zou krijgen van de bevoegde autoriteiten. De jaarlijkse extra winstbijdrage (UCOI) wordt geschat op 50 à 60 miljoen euro, na eenmalige implementatiekosten van nog eens 50 à 60 miljoen euro. Daarbij worden de potentiële voordelen van de veranderingen in het concurrentielandschap buiten beschouwing gelaten. PostNL verwacht de eerste synergievoordelen in het eerste jaar na goedkeuring. Die zullen hun volledige “run-rate” bereiken in het derde jaar na goedkeuring.
Of die cijfers en voorspellingen hout snijden is vooralsnog onzeker, want PostNL hield tot dusver de financiële lippen stijf op elkaar. Het verwacht wel om de transactie in de nabije toekomst te kunnen afronden, waarna bijkomende informatie zal worden vrijgegeven over de integratie van de postnetwerken en de financiële gevolgen daarvan. PostNL onthield er zich dit weekend daarom van om de eerdere financiële doelstellingen te herbevestigen. Maar KBC Securities is van mening dat de nieuwe synergieën niet wezenlijk zullen verschillen van de eerdere indicaties. De werkgelegenheid dient immers veiliggesteld te worden, een gematigd prijsbeleid zal moeten worden gehandhaafd en er moet toegang geboden worden aan alternatieve exploitanten.
KBC Securities bevestigt het “Kopen”-advies en koersdoel van 3,40 euro voor PostNL.