wo. 26 mei 2021

Gisteravond heeft de Finse verzekeraar Sampo, de grootste aandeelhouder van Nordea Bank, een belang van 4% verkocht via een versnelde bookbuilding (Accelerated Bookbuilding). De prijs bedroeg 8,5 euro per aandeel, wat een korting van 3,2% is ten opzichte van de slotkoers van Nordea gisteren.
De verkoop komt geenszins als een verrassing, want Sampo gaf vorig jaar al te kennen dat het zijn volledige belang in Nordea wil verkopen. Het verkocht in november 2020 al een belang van 4% en de lock-upperiode eindigde op 9 mei. Na de transactie bezit Sampo nog steeds 11,9% van de uitstaande aandelen van Nordea. Sampo heeft zich verbonden tot een nieuwe lock-up van 90 dagen, die op 23 augustus afloopt.
De vraag is hoe Sampo zijn resterende belang van de hand zal doen, en wanneer. Nordea beschikt over voldoende overtollig kapitaal en heeft op haar laatste Algemene Vergadering een inkooplimiet van 12,35% goedgekeurd. Dit betekent dat Nordea in theorie een gerichte terugkoop zou kunnen doen voor een deel of het geheel van het resterende belang in Sampo.
Dat zou uiteraard positief zijn, aangezien terugkopen de winst per aandeel, de boekwaarde per aandeel en het rendement op eigen vermogen van de bank verbeteren. Het betekent ook dat de voorgenomen verkoop van Sampo niet langer een 'overhang' op het aandeel zou zijn. Niettemin valt een gerichte terugkoop onder het huidige kapitaaluitkeringsplafond voor banken in de eurozone, dat op zijn vroegst in september wordt opgeheven. Het valt nog te bezien of de Europese toezichthouder in het komende jaar een terugkoop van die omvang zal toestaan.
KBC Asset Management over Nordea
Nordea blijft een van de voorkeursbanken van KBC Asset Management. Een van de redenen daarvoor is haar overtollige kapitaal dat, zodra de toezichthouder dat toestaat, zal leiden tot een stroom van dividenden en terugkopen.
Analist Joris Dehaes merkt op dat Nordea zijn dividenduitkeringen van 2019 en 2020 nog heeft opgebouwd, wat betekent dat het na september 0,72 euro wil uitbetalen, goed voor een (bruto) dividendrendement van 8,2%.
Daarnaast is Nordea na enkele moeilijke jaren eindelijk weer in de groeimodus en heeft het een meerjarig IT-project beëindigd dat nu tot verdere kostenverlagingen kan leiden.
De aandelen worden verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 10,4x voor 2022, wat te laag is gezien de enorme hoeveelheid overtollig kapitaal die in de richting van de aandeelhouders komt. Interessant is dat de discount van Sampo's plaatsing in november 4,4% bedroeg, tegenover 3,2% deze keer, wat een teken is van de toegenomen belangstelling van beleggers voor Nordea (en Europese banken in het algemeen).
KBC AM herhaalt de "Kopen"-aanbeveling en het koersdoel van 9,8 euro voor Nordea.