do. 27 jun 2019

H&M (+10%) grossiert al een tijdje in tegenvallende kwartaalrapporten, maar wist over de voorbije maanden in positieve zin te verrassen. Vooral met de vooruitzichten over de zomerverkopen. Het resultaat is een stevige koersopstoot deze morgen. Na het ook al gunstige kwartaalrapport van Inditex lijkt de tijd rijp voor een frisse wind. Beleggers zijn optimistisch, maar de lente ontluikt meestal slechts gradueel…
Al drie jaar tegenslag
H&M is na Inditex de grootste kledingretailer ter wereld. De groep kende net als zijn collega enkele jaren geleden nog een steile groei met zijn betaalbare kleding, maar verkeek zich op de verschuiving richting online retailers en op de kracht van enkele nieuwe concurrenten. Dat vertaalde zich sinds begin 2015 in een rist tegenvallende cijfers en dito koersverloop.
Frisse zomerstart
Ondertussen waren er wel enkele schaarse groene scheuten en ook in het jongste kwartaalrapport lijkt opnieuw de belofte op beterschap te schuilen. Vooral het nieuws dat het huidige kwartaal vlot van start is gegaan, met zomerverkopen die in juni 12% hoger liggen, lijkt een opsteker. De omzet voor het voorbije kwartaal werd eerder al bekendgemaakt en liet een groei zien van 11%. Er was echter twijfel over de kwaliteit van de groei die vooral in de eerste maanden van het kwartaal zou zijn gerealiseerd. Met de sterke start in juni leek die bezorgdheid ongegrond.
Geen solden
Dat de groep er bovendien in slaagt om steeds meer producten aan de “volle pot” te verkopen, dus zonder kortingen, is een opsteker. Dat moet immers een positieve impact hebben op de marge die onder druk staat en ook in het tweede kwartaal daalde tot 55,4%. In lijn met de verwachtingen weliswaar. De kwartaalwinst van de groep daalde licht van 6 naar 5,9 miljard Zweedse kroon en ging daarmee iets onder de lat van analisten die op een onveranderde evolutie hadden gerekend.
Ander klassiek pijnpunt bij H&M is de omvang van de voorraden en ook daar lijkt sprake van beterschap, al lijkt dat met een groei van 11% niet onmiddellijk zo. Volgens H&M verbetert echter de samenstelling van die voorraden.
Digital first
Om relevant te blijven voor zijn klanten moet H&M verder de digitale kaart trekken en kondigde aan dat het minder nieuwe winkels zal openen dan eerder werd aangekondigd, ten voordele van onlineinitiatieven. In het tweede kwartaal steeg de omzet uit onlineverkopen trouwens met 20%. In de voorbije maanden werd het online platform verder uitgerold in onder meer Mexico en werden samenwerkingen aangekondigd met externe platformen in India (Myntra) en China (Tmall).
Malaise in de warenhuissector
De overgang van klassieke naar digitale retail was trouwens niet enkel voor H&M een moeilijke bevalling. Ook in de VS kijken heel wat kledingdistributeurs tegen dezelfde uitdagingen aan. De leegloop van de shoppingmalls vertaalde zich in de verplichte sluiting van heel wat winkels en duwde een aantal grote namen zoals Macy’s richting faillissement. Verder hebben ook JC Penny, Nordstrom en andere het verre van gemakkelijk. Dat mag blijken uit de evolutie van de beurskoersen, zoals dat gemeten wordt volgens de S&P 500 department stores index. Ook in Europa zien we een vergelijkbare evolutie.
