ma. 17 jun 2019

E-commerce brengt op zich (nog?) maar weinig op, maar zoals we ook in de VS zien, wordt zelfs deze verlieslatende sector behoorlijk wat waarde toegedicht. Ook de Nederlandse investeringsvennootschap HAL is blijkbaar bereid om ver voorbij de horizon te kijken om structurele winstgevendheid te ontwaren. Het verhoogt zijn belang in Coolblue van 30,1% naar 49%, door de overname van alle aandelen van twee oprichters. Zo wordt het zusje van tweelingbroers Pearl en GrandVision meteen een pak groter in de familie.
Over Coolblue
Coolblue is een van de toonaangevende online retailers in de Benelux. De onderneming rapporteerde in 2018 een omzet van 1,36 miljard euro, vlot 13,5% meer dan in 2017 (toen de groei op jaarbasis nog 39,2% bedroeg). Daarmee is de in 1999 opgerichte webwinkel na Bol.com (dat een omzet van 2,1 miljard euro realiseert) de grootste speler in Nederland. Om de vertragende groei tegen te gaan, en om trouw te blijven aan zijn positionering als "internet+ baksteen"-winkelketen wil Coolblue het aantal fysieke winkels snel optrekken van 9 naar 14, onder meer in België.
Waardering
Op basis van de waardering van sectorgenoten schat KBC Securities-analist Joachim Vansanten de ondernemingswaarde van Coolblue op een multiple van 1,2x de omzet. Rekening houdend met een verwachte omzetgroei tussen 15% en 30%, in lijn met Coolblue's laatste groeipercentage in het recente verleden, wordt de waarde van het bedrijf daarom geschat op 1,86 à 2,11 miljard euro. Als middenmoot wordt een waardering van 1,94 miljard euro aangehouden, waarbij uitgegaan wordt van een omzetgroei van 20%. Dat wil zeggen dat de 49% van HAL in het som-der-delen model wordt gedragen aan 955,4 miljoen euro.
Financials
Er werden dan wel geen financiële details van de transactie verstrekt, maar analist Joachim Vansanten gaat er van uit dat HAL tussen de 350 en 400 miljoen euro heeft betaald om zijn belang op te trekken. Dat cijfer ligt in overeenstemming met de intrinsieke waardering en dus is er geen waarderingsimpact. Wel is het zo dat de deal een aanzienlijk deel van de beschikbare cash aan het werk zet, want de oorlogskas daalt hierdoor met zo’n 20% naar 1,34 miljard euro.
Ter informatie, de huidige kaspositie is goeddeels het gevolg van de beursgang van Grandvision (dat leverde in 2015 1 miljard euro op) en de verkoop van dochterbedrijf Audionova (voor een kleine 3 miljard euro) in 2016. HAL zocht sindsdien naar een bestemming voor het geld. Dat lijkt alvast deels gelukt te zijn. Logischerwijs zou de korting waartegen het aandeel verhandeld wordt moeten verminderen, omdat beleggers rekening houden met een hoger rendement op geïnvesteerde middelen dan op cash.
De mening van KBC Securities
Analist Joachim Vansanten schat de huidige intrinsieke waarde van HAL op 141,8 euro per aandeel, wat een korting van 9,3% betekent. Dat cijfer staat tegenover een gemiddelde premie van 0,2% de voorbije twee jaar en een korting van 2,3% in de loop van de voorbije 5 jaar. Belangrijk is dat die waarde berekend wordt op basis van de koersdoelen voor de beursgenoteerde participaties van HAL bij KBC Securities. Daaruit blijkt een aanzienlijk opwaarts potentieel voor Vopak (+20,3%), Boskalis (+48,7%) en SBM Offshore (+33,5%).
Bij KBC Securities blijft het advies voor HAL Trust "Opbouwen". Het koersdoel bedraagt 150,00 euro.