di. 2 feb 2021

Reuters zette gisteren een reeks cijfers in de kijker die de sectorvereniging voor de halfgeleiderindustrie, SIA, bekendmaakte. Daaruit blijkt onder meer dat de verkoop van halfgeleiders het voorbije jaar een duwtje in de rug kreeg door de massale thuiswerkgolf. De jaaromzet ging in nagenoeg alle regio's hoger, behalve in Europa.
Terugblik op 2020
In 2020 steeg de wereldwijde verkoop van halfgeleiders in totaal met 6,5%, tot 439 miljard dollar. Het herstel in de laatste drie maanden van het jaar wist de scherpe daling in maart en april te compenseren. Dat blijkt uit gegevens van de Semiconductor Industry Association (SIA), die naar eigen zeggen zo’n 98% van de sector vertegenwoordigt.
In december 2020 bedroeg de wereldwijde omzet zo’n 39,2 miljard dollar, 8,3% meer dan een jaar eerder en 2% minder dan in november 2020. In het vierde kwartaal steeg de omzet met 8,3% op jaarbasis en 3,5% op kwartaalbasis.
Cloudgedreven groei
De verkoop van Amerikaanse chipmakers bedroeg ongeveer 208 miljard dollar of ongeveer 47% van het totaal. De verkoop van chips in de Verenigde Staten bedroeg 94,15 miljard dollar, goed voor een stijging met 19,8% ten opzichte van het voorgaande jaar.
Volgens Falan Yinug, directeur industriële statistieken en economisch beleid van de SIA, is een groot deel van de stijging van de Amerikaanse aankopen aangedreven door high-end geheugenchips die worden gebruikt in toepassingen zoals datacenters. Amerikaanse techbedrijven zoals Amazon.com, Microsoft en Alphabet’s Google tekenden in de loop van 2020 forse stijgingen op in het gebruik van cloud computing, omdat bedrijven zich aanpasten aan thuiswerken.
De jaaromzet ging in 2020 ook hoger in de regio’s Asia Pacific/RoW (rest van de wereld) (5,3%) en Japan (1,0%), maar daalde in Europa (-6,0%).
Made in America
Hoewel de in de VS gevestigde bedrijven bijna de helft van de halfgeleiderverkoop voor hun rekening namen, vertegenwoordigden ze in 2020 slechts zo'n 12% van de chipproductiecapaciteit. Dat is een daling ten opzichte van de 37% in 1990, aangezien de meeste Amerikaanse bedrijven hun chips nu aantrekken van fabrieken in Azië.
Daar kan weliswaar verandering in komen, want vorig jaar sleutelde de VS aan de wetgeving om de bouw van chipfabrieken in de VS te stimuleren. De wet zou financiering kunnen bieden aan Amerikaanse bedrijven zoals Intel of GlobalFoundries, maar ook aan buitenlandse bedrijven zoals Samsung Electronics of Taiwan Semiconductor Manufacturing.
Bron: Reuters, "Chip sales rose 6.5% globally in 2020 after year-end rush" (1 februari 2021)

KBC Asset Management over Intel
KBC Asset Management-analist Stijn Plessers blijft ervan overtuigd dat Intel zal aankloppen bij de Amerikaanse staat om een onafhankelijke chipbevoorrading voor het land veilig te stellen. De benoeming van de nieuwe CEO heeft het sentiment rond het aandeel doen keren. Gezien de aanzienlijke uitdagingen blijft KBC AM echter aan de zijlijn staan met een “Houden”-aanbeveling; één man alleen volstaat immers niet om structurele problemen die zich uitspannen over jaren te verhelpen. Het koersdoel van KBC AM werd recent wel nog opgetrokken naar 61 dollar.
Eind vorige maand publiceerde Intel trouwens opnieuw uitstekende resultaten. Studenten en thuiswerkers blijven investeren in nieuwe laptops en de cloud providers zetten alle zeilen bij om de stijgende vraag naar rekenkracht op te vangen.
Ondanks een slordige 40 miljard aan aandeleninkopen over de afgelopen drie jaren trappelt de koers van het aandeel Intel al even lang min of meer ter plaatse. Een definitieve oplossing dringt zich op en daarvoor liggen volgens analist Stijn Plessers grosso modo drie scenario’s op tafel:
- Doorinvesteren: Intel blijft inzetten op zijn geïntegreerde ontwikkelings-/productiemodel en gooit (nog) meer middelen/investeringen in de strijd om de scheve situatie recht te trekken.Hybride oplossing waarbij de productie van de huidige generatie chips wordt uitbesteed aan externe partijen en alle R&D wordt gefocust op de volgende generatie (ontwikkeling én productie).
- Opsplitsing: Intel splitst zich op in twee verschillende bedrijven. Eén tak focust op de ontwikkeling van chips voor pc's, servers, autonome voertuigen,… Het andere bedrijf is volledig gericht op de productie van chips, al dan niet volgens de laatste technologieën. Dit is zonder twijfel de meest spectaculaire optie, maar niet meteen de meest waarschijnlijke.
- Alternatieven: Intel zou ook kunnen beslissen om het bedrijf op te splitsen in een deel dat zich richt op (cloud)bedrijven en een tweede dat zich toespitst op consumenten (pc, laptop, voertuigen, …).
KBC Asset Management verwacht dat Intel begin 2021 zal opteren voor een hybride oplossing, waarbij (tijdelijk) een beroep wordt gedaan op externe partijen voor de productie van zijn huidige generatie chips. Daarnaast zal het bedrijf volgens de analisten ook aankloppen bij de nieuwe Biden-administratie voor subsidies om de toekomst van chipproductie op Amerikaanse bodem veilig te stellen. Dit zal de kaarten binnen de sector opnieuw grondig door elkaar schudden en bepalend zijn voor de toekomst van het bedrijf.
KBC Asset Management over Samsung
Ook Samsung Electronics rapporteerde eind januari mooie groeicijfers, maar bleef daarmee wel nipt onder de verwachting.
's Werelds grootste producent van geheugenchips en smartphones rapporteerde een operationele winstgroei van 26% en een omzetstijging van 3%. Na de publicatie van de voorlopige cijfers begin dit jaar, in combinatie met de verschroeiende rit van de aandelen vorig jaar, verlaagde KBC Asset Management de aanbeveling voor de aandelen van “Kopen” naar “Houden”.
