ma. 23 sep 2019

De halfgeleidersector grossierde recent in goed nieuws en dat bleef niet zonder gevolg voor de sector. Die wordt binnen het universum van KBC Securities vertegenwoordigd door ASML, ASMI, Melexis en BE Semiconductor Industries. Na de mooie koersbewegingen werden koopadviezen ingetrokken, maar ook adviezen en koersdoelen verhoogd. Een overzicht van wie wat achter zijn naam kreeg.
Goednieuwsshow
In de loop van de voorbije weken staken een aantal positieve datapunten de neus aan het venster in zowel de halfgeleider- als de apparatuurmarkt. Zo liet bijvoorbeeld KLA, marktleider in procestechnologie, bemoedigende signalen optekenen tijdens zijn recente investeerdersdag. Ook melden sommige marktwaarnemers dat de productietijden voor de 7 nanometer kleine halfgeleiders van TSMC van twee naar zes maanden tijd stegen, dankzij een sterker dan de verwachte vraag. Ondertussen blijven de investeringen in nieuwe fabrieken in China onverminderd doorgaan en stabiliseerden de bestellingen voor halfgeleidermateriaal in de VS (slechts -1,4% in augustus). De omvang van die bestellingen kwam daardoor al voor de vierde opeenvolgende maand boven 2 miljard dollar uit, terwijl de Japanse bestellingen in augustus 4,7% stegen.
Bodem bereikt
De prijsdalingen in het segment van de geheugenchips zijn (voorlopig, althans) verleden tijd. Dat is te wijten aan de handelsproblemen tussen Japan en Zuid-Korea, wat een potentieel herstel in 2020 in kan luiden. De analist van KBC Securities verwacht dat die stijging gevolgd kan worden door een opleving van de kapitaalinvesteringen later in 2020. Al deze datapunten bevestigen het standpunt dat de sector het dieptepunt bereikt heeft en daarom herhaalt KBC Securities de prognose van een herstel van 5-10% van de wafelfabrieksuitrusting in 2020 na de daling van 20% dit jaar.
KBC Securities ging met bovenstaande ingrediënten aan de slag om de aandelen uit de halfgeleidersector binnen het universum tegen het licht te houden en dat leverde enkele interessante veranderingen op:
ASMI
- De koers van het aandeel deed het aanzienlijk beter dan de andere Nederlandse chipbedrijven (+45% sinds de opstart van coverage midden juli 2019). In diezelfde periode ging de marktwaarde van ASML 20% hoger en die van BESI 17% hoger. Deze outperformance is te danken aan de sterker dan verwachte omzet- en winstcijfers in het tweede kwartaal van 2019, die geflankeerd werden met een hoger dan verwacht orderboek.
- De recente koersontwikkeling mag niet zomaar worden doorgetrokken. Beleggers zullen de winsten afwegen op basis van het derdekwartaalrapport, dat in oktober zal worden vrijgegeven. Het advies zakt daarom van “Kopen” naar “Houden”
- Het koersdoel stijgt echter van 80 naar 90 euro, dankzij een hogere waardering van soortgelijke bedrijven (als die al te vinden zijn). Sinds het vorige koersdoel steeg die waardering (op basis van EV/EBIT) met 3 procentpunten, wat het hogere koersdoel verklaart.
- De drijvende kracht achter de investment case blijft de stijgende vraag naar ALD (advanced atomic layer deposition). ASMI blijft erg goed gepositioneerd om te profiteren van de verwachte jarenlange groei in dit segment, omdat de toepassing van ALD in halfgeleiderproductieprocessen zal blijven toenemen. Bovendien is ASMI minder afhankelijk van de volatiele geheugenmarkt dan de meeste van zijn sectorgenoten, waardoor de winst net dat ietsje voorspelbaarder is. Dat is ook de reden waarom ASMI meer zichtbaarheid biedt op de toekomst dan de andere apparatuurbedrijven.
- Een verdere vermindering van het huidige 25%-belang in het beursgenoteerde ASM PT zou extra rendement kunnen opleveren voor de aandeelhouders (in de vorm van extra uitkeringen), maar kan ASMI ook promoveren tot overnamekandidaat.
ASML
- Het goede sectornieuws van de voorbije maanden zette de schouders onder de positieve verwachtingen voor een “erg sterk” vierde kwartaal die de groep in het jongste kwartaalrapport uitsprak, met extra dank aan de verwachte sterke vraag naar EUV-chips (extreem ultraviolet) en een brutomarge die richting 50% evolueert.
- Die marge wordt onder meer gedreven door gestegen volumes, een stijgende verkoop van hogere DUV (Deep ultraviolet) en een verbeterde bezettingsgraad van de fabrieken, … KBCS verwacht voor EUV dat die de komende jaren de sterkhouder wordt van de groep.
- ASML geniet van een unieke positie om zichtbaarheid te hebben op de gezondheid van de sector. Dat rechtvaardigt de waarderingspremie ten opzichte van de collega’s. Dat de waardering van de belangrijkste spelers de voorbije twee maanden is opgelopen, resulteert bijgevolg ook in een koersdoelverhoging voor ASML van 230 naar 250 euro. Het “Kopen”-advies en de plaats op de Top Pick Lijst blijven behouden.
BE Semiconductor
- Rekening houdend met de omzetverwachting voor het derde kwartaal en een seizoensgebonden moeilijk vierde kwartaal, kan de huidige terugval vijf kwartalen geduurd hebben. Dit is langer dan de meeste van de vorige recessies. Het is nog te vroeg om te zeggen of de orderboekingen in het vierde kwartaal zullen aantrekken, maar de bestellingen zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 een seizoensgebonden verbetering moeten optekenen. Hoewel daar nog weinig of geen concrete zichtbaarheid op is, kan de aanhoudende volumegroei wel leiden tot een (langverwacht) herstel van de vraag naar de back end-apparatuur van BESI.
- BE Semiconductor verdient volgens KBC Securities een premie ten opzichte van de vergelijkbare bedrijven zoals ASMPT. Concurrenten zagen hun aandeel stijgen, waardoor de waardering (EV/EBIT) voor 2020 met 30 tot 40% toenam. De waardering van BESI steeg echter slechts met 20%.
- KBC Securities meent dat de superieure groei en winstgevendheid gedurende de hele cyclus, een premie ten opzichte van de concurrentie toelaat. Samen met de geleidelijk toenemende zichtbaarheid voor 2020 rechtvaardigt dat een adviesverhoging van “Houden” naar “Opbouwen”. Het koersdoel stijgt van 27 naar 33 euro.
Melexis
- Na een sterke koersprestatie (+34% sinds het laagste punt in augustus) werd het koersdoel (70 euro) bereikt. Ook de rest van de sector deed het omwille van een groeiende hoop op een handelsovereenkomst tussen de VS en China erg goed (+15%). Omdat de winstschattingen niet werden aangepast verlaagde KBC Securities het advies vandaag van “Kopen” naar “Houden” en verwijderde het aandeel uit de Top Pick lijst.
- Centraal in die beslissing staat het feit dat de handelsproblemen nog lang niet van de baan zijn én dat Brexit bovendien een probleem blijft. Het risico van ongunstige nieuwsstromen zal de komende maanden naar verwachting erg hoog blijven, zodat beleggers gerust even aan de zijlijn kunnen blijven staan.
- Ondertussen blijft de automarkt teleurstellen. De eindvraag op de belangrijkste markten ontwikkelt zich nog altijd niet in gunstige zin, onder meer omdat de verkoop van nieuwe Chinese personenauto's in juli met 4% terugviel, terwijl de Europese automarkt in augustus met 8,4% kromp. Dat bevestigt de opmerkingen die door het management werden gemaakt samen met de resultaten van het tweede kwartaal. Klanten blijken eenvoudigweg niet in staat om enige zichtbaarheid te krijgen op de onderliggende eindvraag en ze hebben nog steeds voorraden om de storm verder uit te blijven zitten. De wereldwijde autoverkoop daalt nog steeds en de leveranciers hebben het moeilijk om het voorraadniveau goed op te kunnen meten. Voor Melexis zelf wordt de voorraad geschat op vlot 25% van de omzet.
- KBC Securities verlaagde na de publicatie van de tweedekwartaalcijfers de winstschattingen voor 2019, 2020 en 2021 met respectievelijk 10%, 8% en 5%. Aan die cijfers werd niet nog meer gemorreld, net zomin de verwachting bijgesteld werd dat de voorraadvermindering in de automobielsector in de tweede helft van 2019 zal blijven aanhouden.
- Melexis blijft een aantrekkelijk aandeel om in te spelen op de langetermijntrends die de groei van de halfgeleiders in de automobielsector structureel moeten aanzwengelen. Maar op korte termijn zijn de risico’s omwille van de recente koersopstoot toegenomen.
Koersdoelen en waardering in de sector
Hieronder geeft KBC Securities de koersdoelen mee van de wereldwijde halfgeleiderbedrijven, gebaseerd op data uit FactSet Research.
