di. 15 okt 2019

Een daling van de resultaten lijkt in de rapporten over het derde kwartaal de gemeenschappelijke noemer te worden. In de VS wordt de spits vandaag afgebeten door enkele zwaargewichten in de financiële sector en Reuters ging op zoek naar de belangrijkste trends die we mogen verwachten. Senior Financial Economist Tom Simonts vatte ze voor u samen.
Tarievenoorlog
De handelsspanningen zullen de rode draad worden in de kwartaalrapporten, waarbij vooral Amerikaanse bedrijven met een grote internationale blootstelling de prijs zullen betalen. Volgens de analisten van Bank of America Merrill Lynch vestigde 17% van de S&P500-leden in het tweede kwartaalrapport de aandacht op de negatieve impact van de tarievenoorlog. Barclays van zijn kant becijferde dat een mandje met bedrijven dat door de handelsoorlog geïmpacteerd is, sinds het einde van het tweede kwartaal slechter presteert dan de markt.
De onzekerheid over de economische vooruitzichten manifesteert zich naar verwachting ook steeds meer in de uitgaven die bedrijven willen doen. Door de onzekerheid over wat nog komen gaat, houden ze vinger op de knip waardoor de verwachte investeringen in het voorbije kwartaal met slechts 2,8% zijn gestegen. Dat zou het laagste niveau sinds 2017 zijn.

Sectorbewegingen
Op sectorniveau wordt voor de technologiebedrijven een ruw kwartaal verwacht. De aandelen hebben de markt dit jaar weliswaar tot dusver op sleeptouw genomen, maar er wordt op een daling van de inkomsten met 7,6% gerekend, waarbij vooral de resultaten van Micron Technology volgens Refinitiv bijzonder zwaar gaan doorwegen.
Ook de grondstoffen- en energiesector, twee cyclische sectoren die bijzonder gevoelig zijn voor de algemene economie en het handelsgeschil, zullen naar verwachting van jaar tot jaar een grote daling van de inkomsten laten zien. De grootste Amerikaanse banken, die vandaag de kwartaalcijfertrein op gang trekken, zullen naar verwachting ook een lichte daling van de inkomsten rapporteren.

Dollar
Een belangrijk element bij grote Amerikaanse bedrijven die veel van hun inkomsten uit het buitenland halen, is de evolutie van de Amerikaanse dollar. Sinds het einde van het derde kwartaal van 2018 is de greenback meer dan 6% sterker geworden ten opzichte van de euro aan het einde van het derde kwartaal van dit jaar. Hoe belangrijk dat is, tonen de cijfers van onderzoeksbureau Kyriba aan, waaruit blijkt dat Noord-Amerikaanse bedrijven in het eerste kwartaal een gezamenlijk negatief effect van 23,39 miljard dollar rapporteerden met betrekking tot wisselkoersbewegingen, het hoogste niveau sinds het vierde kwartaal van 2015.
Het kwartaalcijferseizoen wordt weliswaar pas vandaag echt op gang getrokken, maar de voorbije weken maakten al 22 namen binnen de S&P500 cijfers bekend en FactSet stelde vast dat tijdens de begeleidende conference calls de wisselkoersbewegingen in de helft van de gevallen een belangrijke topic waren. Andere opvallende aandachtspunten waren het weer, de situatie in Europa, lonen, grondstofkosten, tarieven en China.
Nieuwkomers
WeWork zette in de verf dat Wall Street steeds meer de neus ophaalt voor bedrijven die van rode cijfers een sport hebben gemaakt. Het wordt dus interessant wat notoire verliesdraaiers als Uber, Lyft, Slack en Chewy over de voorbije drie maanden zullen opbiechten. En vooral wat ze verwachten voor de komende kwartalen.
Bron: Reuters, "What to watch in third quarter earnings from US companies (13/10/2019)
