vr. 28 aug 2020

Warren Buffett is zonder twijfel de bekendste beursgoeroe en een van meest succesvolle beleggers aller tijden. Op 30 augustus mag het ‘Orakel van Omaha’ maar liefst 90 kaarsjes uitblazen. En zelfs op die gezegende leeftijd blijven jongere en oudere beleggers nog steeds geïntrigeerd en geïnspireerd door wat Buffett met zijn beleggingsportefeuille doet.
Van eerste stappen in de beurswereld...
Toen hij amper 11 jaar oud was, kocht Buffett aandelen van Cities Service, een bedrijf actief in de oliesector, aan 38 dollar per aandeel. Aanvankelijk leek die investering geen schot in de roos, want het aandeel zakte tot bijna 25 dollar. Fundamenteel veranderde er echter niets aan het bedrijf en dus hield Buffett vast aan zijn beleggingsstrategie. Uiteindelijk verkocht hij zijn belang in Cities Service voor 40 dollar per aandeel.
Nadat hij niet toegelaten werd tot Harvard, kwam Buffett terecht op de Columbia Business School, waar hij les kreeg van Benjamin Graham en David Dodd, twee gekende fundamentele aandelenanalisten. Dankzij Graham, die ook een goede vriend werd, maakte Warren Buffett kennis met het waardebeleggen. Volgens Buffett is “The Intelligent Investor” van Graham “het beste boek dat ooit over beleggen geschreven werd”.
...naar Berkshire Hathaway
In 1962 ontdekte Warren Buffett het textielbedrijf Berkshire Hathaway, dat op de Amerikaanse beurs aan minder dan 8 dollar per aandeel genoteerd stond. Hij begon steeds meer aandelen van het bedrijf op te kopen en maakte er in de loop der jaren een holding of investeringsvehikel van, om zo in andere bedrijven te beleggen.
Als voorzitter van Berkshire Hathaway startte hij de traditie om jaarlijks een brief aan zijn aandeelhouders te schrijven. De Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) verzamelde onlangs alle aandeelhoudersbrieven van Buffett in één publicatie.
In de loop der jaren investeerde Buffett samen met zijn kompaan Charlie Munger via Berkshire Hathaway o.a. in American Express, General Electric, General Motors, Coca-Cola, IBM,… Samen met 3G Capital zorgde hij voor de fusie tussen Heinz Company en Kraft Foods. Hoewel hij lang niet in technologie wilde investeren, ging hij in 2016 overstag door zijn eerste 10 miljoen Apple-aandelen te kopen.
Wat doet Buffett in tijden van corona?
Ook in tijden van crisis houden beleggers angstvallig in de gaten wat Buffett doet. Tijdens de financiële crisis van 2008-2009 sloot hij heel wat lucratieve deals met financiële spelers zoals Goldman Sachs en Bank of America, om hen een reddingsboei toe te werpen.
Maar ook in de huidige coronacrisis zijn de ogen van beleggers gericht op wat Warren en Charlie doen. Zo liet Buffett tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway weten zijn luchtvaartaandelen van de hand gedaan te hebben. De voorbije maanden gingen ook heel wat aandelen van zijn financiële participaties in JPMorgan Chase, Wells Fargo en Goldman Sachs de deur uit.
Maar vorige maand verraste Buffett menig belegger door zijn investering in een goudmijngroep. In het verleden was de beursgoeroe nooit echt een voorstander van het gele metaal, omdat het volgens hem geen nut had en hij liever in bedrijven investeerde. Voor sommigen was dit het signaal dat Buffett voor de Amerikaanse economie zware tijden verwacht, maar voor anderen was het gewoon een logische belegging, omdat het goudmijnaandeel aantrekkelijk gewaardeerd stond.
Treed in de voetsporen van het Orakel van Omaha
Bent u zelf geïnspireerd geraakt door deze meester-beursgoeroe?
Leer van zijn tips & tricks en ontdek zijn belangrijkste beurswijsheden in ons e-book. Helemaal gratis te downloaden via onderstaande link.
Bronnen