di. 1 feb 2022

Fear of Missing Out, beter bekend als FOMO, wordt de nieuwste videogamesensatie. Microsofts overeenkomst van 69 miljard dollar om Activision Blizzard te kopen, dreigt de sector overhoop te halen. Sony en Nintendo, de makers van respectievelijk de PlayStation- en Switch-consoles, komen onder druk te staan om gedurfdere fusie- en overnamestrategieën te overwegen.
Vandaag bevestigde Sony die FOMO, want Sony Interactive Entertainment zal Bungie, de oorspronkelijke maker van de "Halo"-videogame en ontwikkelaar van "Destiny", overnemen in een deal ter waarde van 3,6 miljard dollar. Ook Tencent toont interesse in bedrijven die videogames streamen, want het is van plan DouYu privé te nemen, aldus financieel econoom Tom Simonts.
King of Content
Cloudgamingplatformen leven bij gratie van de games die ze in catalogus hebben, of waarvan ze de verdeelrechten hebben. Content (lees: games) blijft koning, nietwaar? Dat gaat op voor intern en extern ontwikkelde games, zodat Google, Amazon, Facebook, Microsoft, Sony lonken naar ontwikkelaars van videogames om de exclusieve inhoud te beveiligen én om de eigen productiecapaciteit te ontwikkelen. Spelletjesproducenten zijn de voorbije jaren dan ook duidelijke beurswinnaars geweest, omwille van de vele overnames, maar ook omdat populaire games door de opkomst van cloudgaming keer op keer opnieuw kunnen worden gevalideerd. Dat leidt bij een succestitel tot stijgende recurrente inkomsten.
Stormloop op intellectuele eigendom
De race om meeslepende virtuele werelden te bouwen heeft geleid tot een nieuwe stormloop op het verwerven van intellectueel eigendom. Videogames zijn daarbij een hevig strijdtoneel. Enkele dagen voor Microsofts recordplan om de eigenaar van Call of Duty en Candy Crush over te nemen, onthulde Take-Two Interactive Software ook al een overname van Zynga ter waarde van 13 miljard dollar. Volgens Drake Star Partners verdrievoudigde het aantal videogamedeals vorig jaar bijna tot 85 miljard dollar.
Alle ogen op Japan
Alle ogen zijn gericht op Japan, een van de machtcentra van de industrie. Nintendo, maker van Super Mario, heeft meer dan 9 miljard dollar in kas, maar bouwt liever dan dat het koopt. Het bedrijf nam vorig jaar een ontwikkelaar over voor een niet nader genoemd bedrag, zijn eerste grote overname sinds 2007. De grotere rivaal Sony heeft het drukker gehad, met ongeveer een half dozijn aankopen in 2021, allemaal kleine en niche gamestudio's.
Nu Sony en Nintendo deze week hun financiële resultaten bekend moeten maken, zullen investeerders op zoek gaan naar paaseieren, of verborgen aanwijzingen over hoe ze van plan zijn te reageren op de consolidatie.
- Sony
Onzekerheid over hoe Sony een agressieve overnemende partij als Microsoft kan bijbenen, heeft sinds de aankondiging van de Activision-deal bijgedragen aan het verlies van meer dan 20 miljard dollar aan marktwaarde. De PlayStation 5 mag dan populairder zijn dan de Xbox van Microsoft, maar de abonnementsdienst van het Amerikaanse bedrijf, waarmee gamers op elk apparaat kunnen spelen, heeft al meer dan 25 miljoen klanten.
- Nintendo
Nintendo lijkt al even onvoorbereid. De verkoop van Switch bereikte zijn hoogtepunt en de operationele winst zal naar verwachting met 12% dalen in het fiscale jaar dat eindigt op 31 maart. Nintendo-CEO Shuntaro Furukawa zorgde ervoor dat Nintendo nu ook de mobiele en andere groeigebieden verkend. De aandelen worden verhandeld tegen 16 keer de verwachte winst voor volgend jaar, vergeleken met 21 keer aan het begin van 2020, wat er verder op wijst dat het tijd is om in de aanvalsmodus te gaan, denkt financieel-econoom Tom Simonts.
- Tencent
In juli 2021 beëindigde DuoYu International Holdings, een Chinees bedrijf dat videogames streamt, een fusie met rivaal Huya, waardoor een deal die Tencents leidende positie in videogame-streaming zou hebben verstevigd, formeel van de baan werd geveegd. Huya en DouYu controleren samen meer dan 80% van hun markt op basis van actieve gebruikers. Vandaag is Tencent van plan DouYu privé te nemen wegens meningsverschillen over de strategie tussen leidinggevenden bij DouYu. Tencent, de grootste aandeelhouder in het op Nasdaq genoteerde DouYu met een belang van 37%, wil voor de deal samenwerken met ten minste één private-equitybedrijf en is momenteel in gesprek met investeringsbanken. De Chinese game- en betaalmoloch Tencent wordt gecontroleerd door het Nederlandse Prosus. En Tencent is hét grote gaming bedrijf in de wereld. KBC Asset Management heeft een “Kopen”-advies voor beide, met 75 dollar koersdoel voor Tencent en 95 euro koersdoel voor Prosus
