wo. 27 okt 2021

AB InBev komt morgen met kwartaalcijfers, maar vandaag kregen al we de beknopte kwartaalupdate van Heineken geserveerd. Daaruit bleek dat het geconsolideerde volume in het derde kwartaal op autonome basis met 5,1% daalde, sterker dan verwacht. Vooral de APAC-activiteiten werden getroffen door felle COVID-19-restricties. Toch is er volgens KBC Securities-analist Wim Hoste geen man overboord. Heineken komt na COVID-19 wel weer op het groeipad terecht. Dus wordt het “Opbouwen”-advies en koersdoel van 110 euro bevestigd.
Overal dalende biervolumes, behalve in de regio Afrika, Midden-Oosten & Oost-Europa
In het derde kwartaal daalden de totale geconsolideerde volumes op autonome basis met 5,1% tot 69,2 miljoen hectoliter (analistenraming: een daling met 1,2% tot 71,6 miljoen hectoliter). De biervolumes daalden eveneens met 5,1% op autonome basis, terwijl analisten op een daling van 2,3% mikten. De gerapporteerde nettowinst over de eerste negen maanden bedroeg wel nog 3,08 miljard euro, aangevuurd door een meerwaarde van 1,3 miljard euro op de verkoop van United Breweries. Kijken we even naar de evolutie in de verschillende regio’s:
- Afrika, Midden-Oosten & Oost-Europa: volumes stegen met 8,6% tot 12,8 miljoen hectoliter (+5,7% verwacht), met een stijging van de biervolumes van 5.5%. Het totale volume steeg met middelgrote cijfers in Nigeria en met bijna 50% in Zuid-Afrika. Heineken groeide daarbij sneller dan de markt in Zuid-Afrika. Ook in Rusland en Ethiopië was er sprake van groei.
- Noord- en Zuid-Amerika: volumes daalden met 6,7% tot 22,1 miljoen hectoliter (-2,7% verwacht), waarbij het biervolume met 3,4% daalde. Het biervolume steeg in Mexico met ongeveer 5%, wat volgens Heineken beter is dan de markt. In Brazilië daalde het biervolume met zo’n 15%, deels als gevolg van een vrijwillige herbalancering van de portfolio waarbij de prioriteit werd verlegd naar voordelige merken. Het totale volume daalde met zo’n 5% in de VS.
- Azië-Pacific: volumes daalden met 36,6% tot 6,1 miljoen hectoliter (-21,1% verwacht), waarbij de biervolumes met 37,4% daalden. Heineken werd hard getroffen door COVID-19-beperkingen. Zo was er een daling van het biervolume met bijna de helft in Vietnam en met 15 – 19% in Cambodja.
- Europa: volumes daalden met 2,2% tot 28,3 miljoen hectoliter (+2,0% verwacht), met een daling van de biervolumes met 2,3%. Heineken vermeldde het slechte weer, waarbij het biervolume in de horeca tussen 5 en 10% is gestegen, maar het volume in de detailhandel tussen 5 en 10% is gedaald (dit laatste normaliseert naar het niveau van 2019).
Vooruitzichten worden herhaald
Heineken herhaalde de financiële verwachting voor het volledige boekjaar, waarbij sprake is van een prestatie onder het niveau van 2019. Heineken gaf eerder ook aan dat de operationele winstmarge in de tweede jaarhelft onder het niveau van een jaar eerder zou liggen als gevolg van toenemende tegenwind van de inflatie van de inputkosten. Vóór de trading update hield KBC Securities in zijn verwachting voor de aangepaste bedrijfswinst voor 2021 rekening met 38,9% autonome groei tot 3.315 miljoen euro, vergeleken met het niveau van 4.020 miljoen in 2019.
KBC Securities over Heineken
Heineken pakte in zijn beknopte update uit met een groter dan verwachte volumedaling, vooral onder invloed van de COVID-19-beperkingen in de regio Azië-Pacific. Ondanks de verwachte margedruk op korte termijn als gevolg van de aanzienlijke inflatie, is analist Hoste nog steeds lovend over Heineken voor het gestage groeitraject van de afgelopen jaren (voor de komst van covid). Eens de pandemie is bedwongen ziet KBC Securities Heineken dat groeipad opnieuw bewandelen.
