wo. 22 apr 2020

Nadat de verwachtingen de voorbije weken al werden bijgesteld, publiceerde Heineken deze morgen zijn feitelijke kwartaalcijfers. Die laten een organische volumedaling met 2,1% zien, in lijn met de prognose van 2%. KBC Securities-analist Wim Hoste ziet nog niet meteen beterschap, maar is van mening dat de huidige waardering nog ruimte biedt voor opwaarts potentieel. Het “Opbouwen”-advies blijft behouden, maar het koersdoel wordt verlaagd van 105 naar 95 euro.
Volumes
De geconsolideerde biervolumes daalden in het eerste kwartaal daalden tot 51,6 miljoen hl, terwijl de markt gemiddeld rekening hield met een terugval van 2,8%. Dat ligt echter in lijn met de COVID-19-gerelateerde update van 8 april, waarin het bedrijf melding maakte van een daling van de biervolumes met ongeveer 2% voor het eerste kwartaal (en een daling van de totale volumes met ongeveer 4%). Heineken heeft voor maart een afzonderlijke toelichting gegeven, waarbij de nadruk werd gelegd op een organische daling van de biervolumes met 14% in die maand.
De regionale uitsplitsing van de geconsolideerde biervolumes ziet er als volgt uit:
- Afrika, Midden-Oosten en Oost-Europa: Biervolume -6,9% tot 9,4 miljoen hl (prognose KBCS -1,5%, consensus -2,0%). In de maand maart daalde het biervolume in deze regio met 14,5%. De volumes bleven in het eerste kwartaal stabiel in Nigeria, terwijl ze in Zuid-Afrika met “low twenties” en in Rusland met “mid twenties” daalden.
- Amerika: Biervolume -2,5% tot 19,3 miljoen hl (KBCS -1,5%, CSS -1,9%). In maart daalde het biervolume met 13,8%. Het biervolume in Brazilië daalde met zo’n 5%, terwijl in Mexico sprake was van een stijging met minder dan 5%.
- Asia Pacific: Biervolume +4,4% tot 7,4 miljoen hl (KBCS -1,0%, CSS -2,7%). In maart daalde het biervolume met 10,6%. Het biervolume daalde met iets meer dan 10% in Vietnam.
- Europa: Biervolume -1,4% tot 15,4 miljoen hl (KBCS -4,0%, CSS -4,6%). In maart daalde het biervolume met 15,3%.
Vooruitzichten
Bij de update begin april trok Heineken de eerdere verwachtingen voor 2020 in. De groep waarschuwde bij die gelegenheid dat de corona-impact in het tweede kwartaal groter zou zijn dan in het eerste. Heineken verwacht dat ook de tweede helft van 2020 kan worden beïnvloed, omdat de lockdowns kunnen worden opgeheven, maar de impact op de economie kan blijven bestaan.
Vóór de update van vandaag voorspelde analist Wim Hoste voor 2020 een daling van de geconsolideerde biervolumes met 7,6%, tot 222,4 miljoen (consensus -6,2% tot 226,0 miljoen), waarbij de totale volumes naar verwachting met 8,2% zouden dalen. Daarbij werd voor het tweede kwartaal uitgegaan van een daling van de biervolumes met 21%, hetzij nog slechter dan de 14% die in maart werd opgetekend.
De visie van KBC Securities
Voorzichtigheid troef dus. In een recente analyse over Heineken onderstreepte analist Wim Hoste dat de inkomsten van Heineken op korte termijn aanzienlijk zullen worden beïnvloed door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, waarbij de lockdownmaatregelen in veel landen een grote impact hebben, vooral op de horecakant van het bedrijf.
Hij verwacht echter dat de activiteiten zich snel kunnen herstellen zodra COVID-19 onder controle is en de lockdownmaatregelen worden gelost.
De aandelenkoers zou op korte termijn volatiel kunnen blijven, maar wanneer de overheden een versoepeling van de lockdownmaatregelen aankondigen en de horeca weer opengaat wordt op een aanzienlijke opleving gerekend. Het zicht op die timing is weliswaar moeilijk, maar desalniettemin bevestigt KBC Securities de “Opbouwen”-aanbeveling. Het koersdoel gaat wel van 105 naar 95 euro.
Het advies voor Heineken Holding, dat een belang heeft van 50% in Heineken; blijft onveranderd op “Houden” met een koersdoel van 92 euro.