wo. 8 dec 2021

De auto-industrie verwacht dat elektrische voertuigen tegen 2030 iets meer dan de helft zullen uitmaken van de verkoop van nieuwe voertuigen in de VS en China. Dat blijkt uit KPMG’s laatste jaarlijkse enquête onder 1.000 leidinggevenden uit de auto-industrie, die tegelijk ook verwachten dat fossiele verbrandingsmotoren, inclusief hybrides, nog jarenlang een aanzienlijk aandeel van de meeste grote automarkten zullen blijven innemen. 77% van de respondenten meent dat elektrische voertuigen binnen tien jaar massaal kunnen worden verkocht zonder overheidssteun. De weg naar massale adoptie is nog lang.
Aan intenties geen gebrek
De snelheid waarmee autofabrikanten verbrandingsmotoren en de kooldioxide die ze uitstoten geleidelijk kunnen afschaffen, is een cruciale kwestie voor de mondiale auto-industrie. Een groep autofabrikanten en landen ondertekende in november 2021 een verklaring waarin wordt opgeroepen tot een geleidelijke afschaffing van voertuigen met verbrandingsmotor wereldwijd tegen 2040, en tegen 2035 in rijkere landen. Kanttekening daarbij is wel dat Volkswagen en Toyota Motor, 's werelds twee grootste automakers op basis van het aantal verkochte wagens, en drie van 's werelds grootste autolanden- China, de VS en Duitsland – geen handtekening hebben gezet.
1 op 2 aan de stekker
Volgens de enquête van KPMG zullen elektrische voertuigen tegen 2030 goed zijn voor 52% van de verkoop in de VS, China en Japan, met lagere percentages voor West-Europa, Brazilië en India. Maar achter deze geaggregeerde voorspellingen schuilen sterk uiteenlopende visies. Voor China verwachten sommige kaderleden van de auto-industrie dat de verkoop van EV's tegen 2030 minder dan 20% van de markt zal uitmaken, terwijl anderen geloven dat 's werelds grootste markt tegen dan voor 80% uit elektrische voertuigen zou kunnen bestaan.
- 77%: De verkoop van elektrische voertuigen over de hele wereld werd tot dusver gevoed door overheidssubsidies. Dat moet kunnen veranderen, want 77% van de respondenten meent dat elektrische voertuigen binnen tien jaar massaal kunnen worden verkocht zonder overheidssteun, aangezien de batterijkosten dalen tot op het niveau van de kostprijs van fossiele motoren. Niettemin zegt 91% wel voorstander te zijn van overheidssubsidies.
- 75%: Uit het brede onderzoek bleek ook dat 75% verwacht dat bedrijven in de komende jaren niet-kernactiviteiten zullen verkopen omdat ze opnieuw evalueren welke bedrijfsactiviteiten levensvatbaar zullen zijn naarmate meer nieuwe voertuigen overschakelen op batterij-elektrische technologie. "Er zullen heel wat fusies en overnames plaatsvinden", zegt Gary Silberg, wereldwijd leider van de automobielpraktijk van KPMG.
- 53%: Ondanks de verstoringen van de toeleveringsketen en de pandemie van het afgelopen jaar, heeft ongeveer 53% van de respondenten er vertrouwen in dat de sector de komende vijf jaar winstgevend kan groeien. Het meeste optimisme was te vinden in de Verenigde Staten en China, het meeste pessimisme in Frankrijk, zo bleek uit het onderzoek. Opvallend is dat de enquête er op wijst dat de klassieke wagenbouwers er rotsvast van overtuigd zijn dat er enkele nieuwkomers uit de technologiesector op de EV-kar zullen springen. Namen die circuleren zijn Google, Apple, Amazon en Huawei. Volgens Bloomberg zou de eerste Apple-car trouwens al in 2025 op de weg te zien zijn. Dat zou een zelfrijdend exemplaar kunnen zijn, zonder stuurwiel en pedalen. Gevraagd welk bedrijf de leiding zal nemen op het vlak van zelfrijdende wagens, schuift een grote meerderheid echter Tesla naar voor.
Te land en in de lucht
Het onderzoek richtte zich trouwens niet alleen op landvoertuigen. Vliegende auto's, bekend als elektrische verticaal opstijgende en landende vliegtuigen, kortweg eVTOLs, hebben ondertussen aanzienlijke investeringen ontvangen van autofabrikanten en startups.
Meer dan de helft (58%) van de ondervraagden verwacht dat ze beschikbaar zullen zijn in de meeste grote steden tegen 2035. Zeg dus niet langere “Elektrische wagen”, maar wel “Elektrisch transport”
