vr. 26 mrt 2021

Het goede vaccinnieuws uit de VS - waar de vaccinaties voor liggen op schema en een snellere normalisering wordt verwacht - zet de Aziatische beurzen deze ochtend op groen. Met een winst van 2,5% maken de Chinese beurzen hun jaarverlies goed.
Die Chinese beurzen begonnen het jaar ijzersterk, maar moesten hun winst volledig opgeven. De voorbije weken haalden ze de krantenkoppen met een aantal negatieve berichten. De Chinese beurs (CSI 300) kampte met een correctie van -13% sinds de piek van februari en ook een aantal grote bedrijven kregen klappen. KBC Asset Management-strategist Siegfried Top legt uit wat er precies aan de hand is.
De correctie van de Chinese aandelen heeft een aantal oorzaken:
- Terugschroeven van liquiditeit: de Chinese Centrale Bank bouwde de liquiditeitsverschaffing enigszins af. Die was sterk uitgebreid ten tijde van de coronacrisis, maar de Chinezen zijn altijd voorzichtig om geen bubbels te creëren. De afbouw past in dat kader.
- Pieken van economische vertrouwensindicatoren: In februari piekte de kredietimpulsindicator op hoog niveau en is het producentenvertrouwen (PMI) zelfs wat gedaald. Het is duidelijk dat China verder staat in de cyclus dan de rest van de wereld, maar de bomen groeien niet tot in de hemel. In sommige sectoren is sprake van capaciteitsproblemen of tekorten, zoals bijv. in de chipsector.
- Onzekerheid rond regelgeving: de Chinese toezichthouder is strenger geworden voor grote tech- en retailbedrijven zoals Alibaba, Tencent of JD.Com. Verhoogd toezicht en hogere kapitaalsvereisten eisen daar hun tol. Ook de mislukte beursgang van Alibaba's ANT Group was voor aantal van die grote bedrijven een teken aan de wand.
- Daarnaast hebben deze bedrijven ook de wind van voren gekregen, omdat ze binnen enkele jaren mogelijk niet langer in de VS mogen noteren. Dit past in het strengere Amerikaanse (en Europese) beleid en mogelijke sancties tegenover China, bijv. rond mensenrechten van de Oeigoeren of Hong Kong. Maar de bedrijfsresultaten voor het vierde kwartaal waren wel verrassend sterk, dus blijft KBC Asset Management positief voor deze grote Chinese bedrijven.
- Beleggers zijn de voorbije weken wat minder happig op groeilanden nu de langetermijnrente steeg en de dollar wat versterkte. In China ziet KBC AM ook wat rotatie van meer 'groeigerichte' bedrijven en technologie naar 'value' (banken e.a.), wat op de korte termijn eerder negatief bijdroeg.
Na een sterke rally (+23% vorig jaar, +14% t.e.m. medio februari) waren Chinese aandelen wat duurder geworden en zagen we wat winstnemingen. Het slechte nieuws was dan ook olie op het vuur. Vorige week kwam de Chinese centrale bank wel tussen om de koersval wat af te remmen.
KBC AM blijft positief voor de bredere Aziatische regio, maar ziet wel dat andere landen in de regio (Zuid-Korea, Taiwan, India) de fakkel van China overnamen, zowel economisch als qua corona-aanpak, en dat ook de beurzen van die landen het de voorbije weken vrij goed bleven doen.