ma. 28 jan 2019

Het winstalarm gaat alweer af bij Greenyard, onheilspellend en vervelend tegelijk. Blijkt nu dat het zomers herstel niet doorfilterde naar het derde kwartaal, waarin de omzet met 4,5% op jaarbasis daalde. Omdat het bedrijf traditioneel werkt met lage marges op hoge volumes, is er een aanzienlijke marge-impact te verwachten voor het huidige boekjaar 2018/2019. Beleggers wachten de conference call van 14u niet af, maar sturen het aandeel prompt ruim 20% lager.
Lagere winstverwachtingen
De omzetdaling in het voorbije kwartaal ligt met 4,5% op jaarbasis boven de schattingen van KBC Securities, dat “slechts” op een daling met 3,7% mikte voor het hele boekjaar. Het bedrijf paste de verwachtingen voor de recurrente bedrijfskasstroom (REBITDA) dan ook neerwaarts bij, waardoor het niet langer op een cijfer van 105 miljoen euro (-25% op jaarbasis) mikt, maar eerder op 60 à 65 miljoen euro.
Die lagere marge reflecteert de lagere operationele hefboom en het feit dat de genomen maatregelen de kosteninflatie niet voldoende compenseren. Noteer dat analisten gemiddeld genomen op een REBITDA van 86 miljoen euro rekenden: het winstalarm zal er dus voor zorgen dat de schattingen nog eens met 25 à 30% zullen moeten worden verminderd.
Wat loopt er mis?
De reden van de malaise is te wijten aan het concurrentiële retaillandschap met verder stijgende prijsdruk in “Fresh” en stijgende kwaliteits- en dienstverleningsvereisten van retailers in Fresh en Long Fresh. Na de zomer verbeterden de resultaten in september en oktober. Deze eerste tekenen van herstel draaiden echter om in november en december.
Aan de ene kant werd dit veroorzaakt door het concurrentiële retaillandschap met verder stijgende prijsdruk in Fresh productcategorieën, hoofdzakelijk in Duitsland en België. Aan de andere kant verhoogden continue stijgende kwaliteits- en dienstverleningsvereisten van retailers in Fresh en Long Fresh de kosten en productverlies van leveranciers.
Eerder al gooide een hardnekkige Lysteria-bacterie al roet in het gezonde eten, waarna de potgrondafdeling al op het einde van 2018 op de schop ging (voor een bedrag dat toch wel onder de verhoopte waardering van de analisten lag).
Kapitaalverhoging?
Een redelijk lastig neveneffect van de malaise is dat de balans onvoldoende sterk dreigt te worden om een lach om de kredietverleners tevreden te houden. Er wordt met andere worden gezocht naar vers kapitaal, dat verschillende vormen kan aannemen: tot de financieringsopties behoort ook een kapitaalsverhoging. En dat is best genant, want geen twee jaar geleden werden er nog voor 30 mijoen euro eigen aandelen ingekocht. Die staan nog steeds op de balans te blinken.
KBC Securities rekende uit dat op basis van de nieuwe verwachtingen Greenyard niet in staat zijn om te voldoen aan het 4,25x schuldconvenant dat een paar maanden geleden met de banken werd overeengekomen. Lees: de schulden zullen té hoog blijven, waardoor er binnenkort nieuwe gesprekken met de financiers zullen moeten worden aangeknoopt. Andere alternatieve financieringsmogelijkheden worden eveneens overwogen, waaronder desinvesteringen of sale-and-leaseback-operaties, maar de meest voor de hand liggende optie is een kapitaalverhoging door de uitgifte van nieuwe aandelen.
Strategie en turnaround plan
Het eerder gecommuniceerde turnaround plan om zich te hervormen naar een verticaal geïntegreerde partner blijft wél behouden. Greenyard zet daarom een transformatieteam op poten om zo’n plan, en acties die onmiddellijk uitgevoerd zullen worden, te ontwikkelen. Dat transformatieteam wordt geleid door Marc Zwaaneveld, die de visie moet waarmaken: de fruit- en groentemarkt van de toekomst zal op een efficiëntere manier functioneren met een beperkt aantal grote spelers. Dat moet op langere termijn productverlies verminderen, kwaliteit voor de consument bevorderen en marges voor de ganse waardeketen verbeteren. De benoeming van de man kan op goedkeuring rekening bij KBC Securities, dat oog heeft voor de noodzaak om de bedrijfsvoering verder aan te passen aan de nieuwe marktrealiteit.
Conclusie
Het is nu vooral wachten op de conference call die deze middag om 14u plaats zal vinden. Daarin zal vooral gepraat worden over de reden waarom de realiteit bij Greenyard er heel anders uit blijkt te zien dan het plaatje dat enkele maanden geleden op de analistenmeeting werd voorgehouden. Omwille van de conference call, de extra EBITDA-daling met 25-30% en de mogelijkheid van een kapitaalverhoging, hield KBC Securities deze ochtend zijn koersdoel onder beraad. Dat staat nu dus nog op 9,5 euro met een “Houden”-advies.