do. 10 sep 2020

Wie als beleg-het-zelver aan de slag gaat, kan maar beter thuis zijn in het typische beursjargon, weten welke macro-economische indicatoren op zijn radar moeten staan en kennis hebben van ratio’s die inzicht bieden in de waardering van een bedrijf.
Om u bij de start van het nieuwe schooljaar alvast een bank vooruit te helpen, verzamelden we in het Bolero Beurslexicon 26 essentiële termen, van a tot z, die elke beleg-het-zelver uit het hoofd zou moeten kennen.
H van holding
Vandaag lichten we een tipje van de sluier en zoomen we in op de letter 'h' van holding. In de staart van het resultatenseizoen staan traditiegetrouw de rapporten van de holdingbedrijven op de agenda. Zo kregen we eerder deze week nog een cijferupdate van Bois Sauvage in de bus.
Maar wat is een holding nu precies? Welke soorten zijn er? En waarom zijn holdingaandelen voor u als belegger aantrekkelijk? U ontdekt het in deze bijdrage uit ons Bolero Beurslexicon.
Diversificatie
Uw vermogen met één enkel aandeel spreiden over verschillende bedrijven? Dat kan u doen met gediversifieerde holdings. Deze investeringsvehikels zijn professioneel bezig met het beheren van interessante aandelen. Het mooie is dat u eenvoudig kan meesurfen op het succes van deze ervaren beursrotten, door aandelen van de holding in kwestie te kopen.
Soorten holdings
We maken een onderscheid tussen monoholdings en gediversifieerde holdings. Monoholdings beleggen slechts in één onderliggend actief. Denk bijvoorbeeld aan KBC Ancora, dat uitsluitend in KBC belegt of Tubize, dat enkel UCB-aandelen in portefeuille heeft. Gediversifieerde holdings daarentegen beleggen in verschillende bedrijven. Voorbeelden zijn Ackermans & van Haaren en Sofina. Gediversifieerde holdings beleggen zowel in beursgenoteerde ondernemingen als in private equity. Als particuliere belegger hebt u doorgaans niet de mogelijkheid om te beleggen in private equity of nietbeursgenoteerde bedrijven, terwijl ze gemiddeld gezien wel een hoger rendement behalen dan hun beursgenoteerde tegenhangers.
Discount of holdingkorting
Tot slot moet u ook rekening houden met de holdingkorting. Dat is de korting ten opzichte van de intrinsieke of faire waarde. Het mooie aan holdings is dat u via dit beleggingsvehikel de onderliggende aandelen doorgaans tegen een korting kan kopen. De gemiddelde korting van gediversifieerde holdings bedraagt ongeveer 25%. Bedraagt de waarde van alle onderliggende aandelen 100 euro? Dan betaalt u aan de hand van een holding die tegen een korting van 25% noteert slechts een prijs van 75 euro.
Ontdek het volledige Beurslexicon!
Staat u na dit voorsmaakje te popelen om ook de andere 25 termen van het Bolero Beurslexicon te ontdekken? Via onderstaande link kan u het volledige dossier gratis downloaden.
De beurs heeft voor u weldra 26 geheimen minder en u maakt voortaan nóg betere beleggingsbeslissingen. Als dat geen recept voor succes is.