do. 17 sep 2020
Het Bolero Beurslexicon: maak kennis met de m van marktkapitalisatie

Wie als beleg-het-zelver aan de slag gaat, kan maar beter thuis zijn in het typische beursjargon, weten welke macro-economische indicatoren op zijn radar moeten staan en kennis hebben van ratio’s die inzicht bieden in de waardering van een bedrijf.
Om u bij de start van het nieuwe schooljaar alvast een bank vooruit te helpen, verzamelden we in het Bolero Beurslexicon 26 essentiële termen, van a tot z, die elke beleg-het-zelver uit het hoofd zou moeten kennen.
M van marktkapitalisatie
Vandaag lichten we een tipje van de sluier en laten we u kennismaken met de letter ‘m’ van marktkapitalisatie.
Om te weten hoeveel de markt denkt dat een bepaald bedrijf waard is, kijkt u naar de marktkapitalisatie (‘market cap’ in het Engels) of beurswaarde. Die vindt u op financiële websites of u maakt zelf de berekening door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de beurskoers. Heeft een bedrijf 10 miljoen uitstaande aandelen en bedraagt de beurskoers 10 euro? Dan is de marktkapitalisatie gelijk aan 100 miljoen euro.
Aan de hand van de marktkapitalisatie kunnen aandelen ingedeeld worden in 3 categorieën: small caps, mid caps en large caps. Kleine, lokale beursgenoteerde ondernemingen in uw regio zijn wellicht small caps. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de large caps. Het zijn grote bedrijven die jaarlijks miljarden winst boeken. Mid caps of middelgrote bedrijven bevinden zich, zoals de naam doet vermoeden, in de middenmoot. Merk op dat er geen eensgezindheid is over de minimale en maximale marktkapitalisatie om in een bepaalde categorie te vallen. Zo zou naar Amerikaanse maatstaven bijna elk Belgisch bedrijf een small cap zijn.
Naast de marktkapitalisatie is ook de 'enterprise value' of ondernemingswaarde een interessante parameter. Die bekomt u door de marktkapitalisatie en de schulden op te tellen, om vervolgens de cash die het bedrijf heeft van deze waarde af te trekken. Wanneer u vandaag het volledige bedrijf zou willen overnemen, neemt u ook de schulden voor uw rekening. Daarom moet u die bij de marktkapitalisatie optellen. Met de cash van het bedrijf daarentegen kan u als eigenaar van de onderneming doen wat u wil. Daarom brengt u die in mindering. Om de ondernemingswaarde per aandeel te kennen, deelt u de totale ondernemingswaarde door het aantal uitstaande aandelen.
Ontdek het volledige Beurslexicon!
Staat u na dit voorsmaakje te popelen om ook de andere 25 termen van het Bolero Beurslexicon te ontdekken? Via onderstaande link kan u het volledige dossier gratis downloaden.
De beurs heeft voor u weldra 26 geheimen minder en u maakt voortaan nóg betere beleggingsbeslissingen. Als dat geen recept voor succes is.