do. 9 jun 2022

Opmerkelijke dag voor Credit Suisse gisteren toen het aandeel 7% daalde na de winstwaarschuwing van de bank in de vroege ochtend, vervolgens opklom tot +6% na berichten over een overnamebod om vervolgens te eindigen op +3,8%, om dan vanochtend weer 3% te dalen nu de overnamespeculaties minder overtuigend lijken. Wat is er allemaal gaande bij de bank die al langer dan vandaag in opspraak komt? KBC Asset Management-analist Joris Dehaes maakte een overzicht.
Winstwaarschuwing
Credit Suisse (CS) waarschuwde woensdag voor een waarschijnlijk verlies over het tweede kwartaal. Dat is het derde kwartaal op rij waarvoor de op één na grootste bank van Zwitserland een winstwaarschuwing opbiechtte. De kredietverlener zei dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en het aanzienlijke monetaire ingrijpen, leidden tot zwakke klantenstromen en klanten die hun leningen tot nu toe in het tweede kwartaal verminderden, met name in de regio Azië-Pacific.
Het effect van deze omstandigheden, samen met de aanhoudend lage kapitaalmarktemissies en de grotere credit spreads, drukten de financiële prestaties van de divisie investment banking in april en mei. CS zegt nu de kostenbesparingen naar voren te willen halen door de maatregelen die in november in het kader van de reorganisatie zijn ingevoerd, te versnellen en te streven naar 1,0 miljard tot 1,5 miljard Zwitserse frank aan structurele kostenbesparingen per jaar in 2024.
2022 is een overgangsjaar
De bank omschreef 2022 als een "overgangsjaar" waarin ze de bladzijde probeert om te slaan van kostbare schandalen die hebben geleid tot een bijna volledige herschikking van het topmanagement en een herstructurering om het nemen van risico's te beperken, met name in haar investeringsbank.
2021 was een annus horribilis voor Credit Suisse: het bedrijf kreeg een boete voor het regelen van een frauduleuze lening aan Mozambique, werd getroffen door de ineenstorting van Archegos, kreeg een smet vanwege zijn betrokkenheid bij de ter ziele gegane financier Greensill Capital en werd door toezichthouders berispt voor het bespioneren van zijn leidinggevenden. De aandelen hebben meer dan een jaar lang ondermaats gepresteerd en net toen de mensen zich afvroegen wat de aandelenkoers zou kunnen ondersteunen, leidde overnamegeroddel tot een heropleving van de aandelen.
Overnameroddel
Nieuwssite InsideParadeplatz suggereerde dat State Street op het punt staat een bod van 9 Zwitserse frank per aandeel uit te brengen op Credit Suisse, wat een forse premie van ongeveer 40% zou betekenen. InsideParadeplatz staat bij beleggers over het algemeen bekend om zijn Zwitserse "roddels" in tegenstelling tot zijn harde journalistiek, hoewel sommige berichten van de nieuwssite in het verleden waarheidsgetrouw zijn geweest. Er is echter veel scepsis aangezien het bod Credit Suisse zou waarderen op 25 miljard Zwitserse frank. In vergelijking met State Streets marktwaarde van 26 miljard dollar.
Zelfs indien zij Credit Suisse zouden kunnen kopen, is State Street voornamelijk een effectenbewaarnemingsbank, met transactieverwerking en passief vermogensbeheer. Het zou slechts beperkte synergieën of deskundigheid hebben met betrekking tot de meeste activiteiten van Credit Suisse.
Het lijkt opmerkelijk dat State Street de aankoop van een gecompliceerde onderneming die een problematische investeringsbank omvat, overweegt. Een overnamebod door State Street zou waarschijnlijk alleen zin hebben als het deel uitmaakt van een splitsingsbod waarbij een consortium van andere bedrijven en banken betrokken is. State Street zal waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in de vermogensbeheeractiviteiten van Credit Suisse indien deze te koop zouden worden aangeboden.
State Street zelf wilde geen commentaar geven op de speculaties en zei dat het zich concentreert op de afronding van de aanstaande overname van Brown Brothers, wat een indirecte ontkenning is. State Street zou de markt misleiden mochten zij in de achtergrond toch werken aan een (veel groter) bod op Credit Suisse.
Andere kopers zouden geïnteresseerd kunnen zijn in CS gezien de lage waardering, denkt analist Joris Dehaes, al is hij er niet zeker van dat iemand een Zwitserse bank zou willen overnemen die midden in een herstructurering zit en te kampen heeft met regelgevingsproblemen.
